Doğum Kontrol Hapları ve Tümörler

Doğum kontrol hapları ile meme kanseri riski arasındaki olası ilişki çok incelenmiştir. Bu çalışmalarda karışık sonuçlar elde edilmiş olsa da hapı alan kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde meme kanserine yakalanma riskinin, almayanlara göre biraz daha yüksek olduğuna dair bazı kanıtlar var. Ancak bu risk artışı özellikle gençlerde çok küçüktür. Yalnızca hamileliği önlemeyi değil aynı zamanda yumurtalık ve endometrium kanser riskinde azalma düşünüldüğünde ilacın riskleri göz ardı edilebilir.

Rahim Ağzı Kanseri

5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda rahim ağzı kanseri riski artar. Fakat bu durumun, cinsel davranışlar ve insan papilloma virüsü (HPV) gibi diğer faktörlerin karıştırıcı etkilerine ne derece bağlanabileceği konusunda tartışmalar devam etmektedir.

Meme Kanseri

Doğum kontrol haplarının meme kanseri üzerinde etkisi bulunmamıştır. Doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınların meme kanseri tanısı alma riski hafifçe artar. Yirmi beş yaşında doğum kontrol hapları kullanmaya başlanan 10.000 kadında 10 yıl İçinde 44 yerine 49 meme kanseri görülebilmektedir. Bu risk artışı hap kullanmayı bıraktıktan sonraki 10 yılda azalarak kaybolur. Gözlenen risk artışı hap kullanıcılarında meme kanseri tanısının daha erken konulmasıyla, hapların biyolojik etkileriyle ya da her ikisinin kombinasyonuyla ilişkili olabilir. Herhangi bir zamanda doğum kontrol hapı kullanmış olanlarda meme kanseri tanısı hiç kullanmayanlardan daha erken konulma eğilimindedir.

Karaciğer Tümörleri

Karaciğer adenomu riski uzun süreyle ve yüksek doz etinil östradiol kullanan hastalarda artar. Doğum kontrol hapları kullanan bir hastada karaciğer adenomu görülmesi durumunda doğum kontrol hapları bırakılmalıdır. Doğum kontrol hapı kullanan nadir olgularda iyi huylu karaciğer tümörleri ve daha da nadir olarak kötü huylu karaciğer tümörleri görülebilir. Az sayıda olgularda bu tümörler hayatı tehdit eden karın içi kanamaya yol açmıştır. Hap alan kadınlarda şiddetli üst karın ağrısı, karaciğer büyümesi veya karın içi kanama belirtileri görülürse ayırıcı tanıda karaciğer tümörü düşünülmelidir.

Riski Azalan Tümörler

Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri sıklığı %30 ile %50 oranında azalır ve bu koruyucu etki doğum kontrol hapları kesildikten sonra yıllarca devam eder. Rahim kanseri sıklığı da yaklaşık %50 oranında azalır. Doğum kontrol hapları kesildikten sonra en az 15 yıl bu etki sürmektedir. Doğum kontrol hapları kalın barsak kanseri riskinde %20-30 oranında azalma sağlar.