Doğum Kontrol Haplarının İlaçlarla Etkileşimi

Etinil östradiol, barsak duvarında sülfat ile birleşir, karaciğerde sitokrom P450 sistemiyle hidroksillenir, glukuronidlerle konjuge olur ve barsak karaciğer dolaşımına katılır. Doğum kontrol haplarıyla oluşan ilaç etkileşimlerinin %5’ten azı gebelikle sonuçlanır.

Doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanılan bazı ilaçlar korunmada başarısızlığa neden olabilirken, bazı ilaçlar etkide ve östrojene bağlı yan etkilerde artışa yol açabilir. Doğum kontrol hapları da bazı ilaçların vücuttan atılımını azaltarak etkilerini artırabilirler.

Kısa süreyle enzim indükleyici bir ilaç kullanan ve doğum kontrol haplarına devam etmek isteyen kadınlara ek önlem alması ve ek önleme enzim indükleyici ilacı bıraktıktan sonra 28 gün devam etmesi önerilir. Bu hastalarda doğum kontrol hapları dozunun 50 mcg etinil östradiole çıkartılması ve doğum kontrol haplarına 7 yerine 4 gün ara verilmesi önerilir. Ancak ülkemizde 50 mcg etinil östradiol içerikli ilaç yoktur. Enzim indükleyici özelliği olmayan antibiyotikleri kullanan kadınlar için ek bir öneride bulunmaya gerek görülmez.

Doğum Kontrol İlaçları ile Etkileşim

Doğum kontrol hapları ile etkileşim içinde olan ilaçlar

Antikonvülzanlar (Nöbet Önleyici Sara İlaçları)

Bu ilaçlar metabolize olma şeklini değiştirdiği için doğum kontrol haplarının hamileliği önleme etkileri azalabilir.

Fenitoin, karbamazepin, barbitüratlar, primidon, topiramat ve okskarbazepin dahil olmak üzere bazı antikonvülsanlar; doğum kontrol haplarının yanı sıra yama, vajinal halka ve implantın etkinliğini de azaltır. Sonuç olarak, bu antikonvülzanları alan kişilere hormonal doğum kontrol yöntemlerinden kaçınmaları tavsiye edilir. Ancak homonlu spiral ve yalnızca progestin içeren üç aylık depo enjeksiyonların kullanımında sakınca yoktur.

Gabapentin, lamotrijin, levetiracetam, tiagabin, valproik asit dahil olmak üzere diğer antikonvülzanlar, doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltır. Bununla birlikte, doğum kontrol hapları lamotrijinin etkinliğini azaltarak nöbet riskini artırabilir.

Herhangi bir nöbet önleyici ilaç alıyorsanız, hap veya başka bir hormonal doğum kontrol yöntemine başlamadan önce doktorunuzzla konuşmalısınız.

Antibiyotikler

Antibiyotiklerle doğum kontrol hapları etkileşimi tartışmalı bir konudur.

Bir verem ilacı olan rifampisin, hormonal doğum kontrol yöntemlerinin etkinliğini azaltabilir. Sonuç olarak, rifampin alan kişilere çoğu hormonal doğum kontrol yönteminden kaçınmaları tavsiye edilir. Ancak homonlu spiral ve yalnızca progestin içeren üç aylık depo enjeksiyonların kullanımında sakınca yoktur. Alternatif seçenekler arasında bakır RİA, prezervatif veya diyafram veya tüp ligasyonu (kalıcı doğum kontrolü) bulunur.

Popüler inanışın aksine, yaygın olarak kullanılan diğer antibiyotikler, hormonal doğum kontrol yöntemlerini etkilemez. Rifampisin ve griseofulvin dışında önemli bir etkileşim gösterilmemiş ve az sayıda kişide etkileşim olabileceği düşünülmüştür. Genel olarak rifampisin ve griseofulvin dışındaki antibiyotiklerde doğum kontrol haplarının birlikte kullanımında ek bir öneride bulunulması gerekli görülmez.

Ketokonazol adlı bir mantar ilacı ve eritromisin adlı antibiyotik ise östrojenin kandan temizlenmesini önleyerek kan değerlerini artırabilir.

Sarı Kantaron

Sarı kantaron, bazen depresyonu tedavi etmek için alınan bitkisel bir takviyedir, doğum kontrol haplarının ve muhtemelen yama ve halkanın etkinliğini azaltabilir.