Gestasyonel Diyabet

Temel

Hamilelik sırasında başlayan diyabet

Gestasyonel diyabet nedir?

Normal diyabet gibi gestasyonel diyabet de vücudunuzun şeker kullanma şeklinin bozulmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Vücudunuzdaki tüm hücrelerin çalışması için şekere ihtiyacı vardır. Şeker, insülin adı verilen bir hormon yardımıyla hücrelere girer. Yeterli insülin yoksa veya vücut insüline yanıt vermeyi durdurursa, kanda şeker birikir. Şeker hastalığı ortaya çıkar.

Gestasyonel diyabet, bazı anne adaylarında görülen bir diyabet şeklidir. Hamilelik vücudun insülin ihtiyacını arttırır Ancak vücut her zaman yeterince üretemez. Üretim yetmediğinde gestasyonel diyabet ortaya çıkar.

Gestasyonel diyabet hangi sorunlara neden olabilir?

Olabilecek sorunların çoğu, kan şekeri seviyelerine bağlıdır:

  • Bebek çok büyüyebilir (4 kg.dan daha ağır). Bu bir problemdir. Çünkü büyük bir bebek doğum kanalından kolayca geçemeyip yaralanabilir. İri bir bebek doğum sırasında annenin vücuduna da zarar verebilir. Bazen sezaryen gerekir. Gestasyonel diyabetli annelerden doğan bebekler sonraki yaşamlarında aşırı kilolu olma riski altındadır.
  • Doğumdan hemen sonra bebeğin kan şekeri seviyesi düşebilir. Bazen başka sağlık sorunları da yaşayabilirler.
  • Gestasyonel diyabet, kişinin hamilelik sırasında preeklampsi adı verilen hayatı tehdit eden gebelik zehirlenmesi yaşama riskini de artırır.

Hamileliğim sırasında gestasyonel diyabet alacak mıyım?

Kimin gestasyonel diyabet olacağını tahmin etmek zordur. Ancak bazı insanların riski daha yüksektir. Aşağıdaki durumlarda gestasyonel diyabet riskiniz daha yüksektir:

  • Daha önceki gebelikte gestasyonel diyabet
  • Fazla kilo
  • Ailede diyabet
  • 25 yaşından, özellikle de 40 yaşından büyük anne adayı

Bazı önlemler gestasyonel diyabet riskinizi azaltabilir. Bunlar arasında aşırı kiloluysanız hamilelikten önce kilo vermek, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek sayılabilir.

Gestasyonel diyabet için test edilecek miyim?

Tüm hamileler gestasyonel diyabet için test edilir.

Yaklaşık 6 veya 7 aylık (24 ila 28 hafta) hamileyken test yapılır. Ancak diyabet riski yüksek olanların hamileliğin erken döneminde test edilmesi gerekir.

Diyabet testi yapmanın birkaç yolu vardır. Yaygın bir yol, şeker yükleme testidir. Glukoz solüsyonu içtikten bir saat sonra biraz kan alınır. Böylece siz şeker yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar yükseldiğini görülür. Kan şekeri seviyeniz normalse sorun yoktur. Yüksekse, tanı testi yapılması gerekir. Bu test için sabah bir şey yemeden veya içmeden önce kan alınır. Sonra glukoz solüsyonu içersiniz ve 1, 2 ve 3 saat sonra kan alınır.

Gestasyonel diyabet nasıl tedavi edilir?

Gestasyonel diyabeti tedavi etmek için kan şekerinizi sık sık kontrol etmeniz gerekir. Bu, kullanımı kolay bir makine ile kendi başınıza nasıl yapacağınızı öğrenebileceğiniz bir şeydir. Çoğunlukla diyet değişikliği kan şekerini normal aralıkta tutabilir. Bazen ayrıca insülin iğneleri veya diyabet ilaçları gerekebilir.

Diyetimi nasıl değiştirmeliyim?

Herkes için doğru olan tek bir diyet yoktur. Yine de:

  • Tatlılardan ve yağlı yiyeceklerden kaçının
  • Tam tahıllı ekmek, makarna ve pirinç seçin

Egzersiz yapmalı mıyım?

Günlük egzersiz, kan şekerinizi ve kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur. Zaten egzersiz yapıyorsanız, devam edebilir veya fiziksel aktivitenizi artırabilirsiniz. Egzersiz yapmıyorsanız ve başlamak istiyorsanız, sizin için güvenli aktiviteler yapmalısınız. Hafif egzersiz bile yararlı olabilir.

Ne sıklıkta muayene olmalıyım?

Gestasyonel diyabetli kişilerin, diğer hamilelere göre daha sık muayene olması gerekir. Muayene sıklığınız, kan şekeri durumunuz ve insülin kullanıp kullanmadığınıza bağlıdır. Bu ziyaretlerde:

  • Bebeğiniz kontrol edilir
  • Diyetinizi sorgulanır
  • Kan şekeri seviyeleriniz kontrol edilir
  • İnsülin veya diğer ilaçların dozu ayarlanır

Normal doğum yapabilir miyim?

Kan şekeri seviyeleriniz normale yakınsa, vajinal doğum şansınız yüksektir. Doğum sırasında kan şekeriniz, çok yüksek olmadığından emin olmak için kontrol edilecektir.

Doğum yaptıktan sonra ne olur?

Şeker hastalığınız muhtemelen ortadan kalkacak ve kan şekeriniz normale dönecektir. İnsülin veya başka bir ilaç alıyorsanız, artık ihtiyacınız olmayacak. Yine de, seviyelerinizin normale döndüğünden ve normal kaldığından emin olmak için kan şekerinizi kontrol edilmelidir. Gestasyonel diyabeti olan kişilerin ileriki yaşamlarında diyabet hastası olma riski yüksektir. Doğumdan 2 veya 3 ay sonra ve hayatınızın geri kalanında birkaç yılda bir diyabet kontrolü yaptırmalısınız.

UpToDate

Posted in: