Gebelikte Artan Besin Gereksinimi

Enerji

İlk 3 aydan sonra, sağlıklı bir bebeğin gelişimi için günlük 300 kalori civarında fazladan enerji almalısınız. Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kaloriye gereksinim duyarken gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte almanız gereken günlük kalori miktarı yaklaşık 2300-2500 kaloriye çıkar.

Protein

Gelişen bebeğinizin vücut hücreleri, sizin vücudunuzdaki değişiklikler ve özellikle plasenta, proteine gereksinim duyar. Bebeğinizin büyümesi, ortalama 950 g kadar protein birikmesi demektir. Bu nedenle, günlük fazladan 20 g (veya 1.2 g/kg) protein almalısınız. Gebelik öncesi önerilen protein 50-60 g iken, gebelikte 70-80 g’a çıkar. Örneğin 90 g kırmızı etten yapılan köfte 20 g, 240 g süt (1 büyük su bardağı) ise 8 g civarında protein sağlar.

Mineraller

Gebelik döneminde minerallere olan gereksiniminiz artar. Bu mineraller içerisinde en önemlileri demir ve kalsiyumdur.

Demir

Gebelikte beslenme programınız içinde demirden zengin besinlerin (kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi besinler) yer almalıdır. Demir emilimini engellediği için yemeklerle birlikte çay-kahve içmeyin. Yemekte taze meyve ve meyve suyu, salata (C vitamininden zengin) bulunması demirin vücutta kullanımını artıracaktır. Tüm gebelere 16. gebelik haftasından itibaren demir desteğine başlanmalı ve doğum sonu en az 3 ay olmak üzere toplam 9 ay süre ile günlük 40 – 60 mg elementer demir verilmelidir.

Kalsiyum

Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumu yeterli miktarda almanız, bebeğinizin iskelet yapısının gelişimine, sizin de kemik kitlenizin korunmasına yardımcıdır. Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketmeniz ileride osteoporoz riskinden sizi korur. Gebelikte günlük kalsiyum ihtiyacınız 1000-1300 mg’dır. 240 g (büyük su bardağı) süt veya yoğurt günlük yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlar. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Vitaminler

Gebelikte günlük 300 kalori enerji eklenmesi ile birlikte B vitaminlerinin (tiamin, riboflavin ve niasin) gereksinmesi de artar. Yeni vücut hücrelerinin yapımında proteine yardımcı olarak B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit için gereksiniminiz artar. Yeterli düzeyde folat tükettiğinizde (400 mcg/gün) bebeğinizin nöral tüp defekti riski azalır. Tüm gebelere 12. haftasından itibaren günlük 1200 IU (9 damla) D Vitamini başlamalı, gebelik süresince devam edilmeli, doğum sonrası en az 6 ay, bebek anne sütü almaya devam ediyorsa emzirme süresince kullanmalıdır.

Posted in: