Gebelikten Şüphelenmenize Neden Olan Belirtiler

Gebelikten şüphelenmenize neden olan bazı belirtiler vardır. Gebelik dışında farklı hastalıklarda ortaya çıkabilen belirtilerdir.

Gebelikte östrojen, progesteron ve hCG hormonlarının seviyesi artar

Düzenli adet gören, üreme çağındaki bir kadında, beklenen adetin gecikmesi gebeliğin ilk habercisidir.

Artan hCG hormonu adet görmeyi engeller

Adet kanamasının gecikmesi

Üreme çağında bir kadın adet kanamasının geciktiğini söylüyorsa akla ilk gelen gebelik olur. Ancak adet kanaması beklediğinize göre 1 hafta gecikmeden test peşine düşmeyin. Ömrünüz boyunca kısa süreli onlarca gecikme yaşamışsınızdır. 1 haftadan kısa süreli gecikmelerin çok azı gebelik ile ilişkilidir. Bazen de beklediğiniz adet tek gün sürer ve bir damla olur. Bu, yerleşme kanaması (implantasyon kanaması) olabilir. Adet kanaması, alıştığınızdan daha az ve kısa süreli olursa gebelik testi negatif bile olsa doktorunuzu görmelisiniz.

Gebe kaldığınız andan itibaren birçok gebelik belirtisi oluşmaya başlar. Ancak bu belirtilerin gebeliğe ilişkin olabileceğini daha sonra fark edersiniz. Bu değişiklikler önce artmaya başlayan progesteron ve östrojen hormonuna, daha sonra insan koryonik gonodotropin hormonuna (hCG) bağlıdır.

Adet kanamanızın beklediğiniz zamanda olmaması en bilinen ve ilk karşılaşılan gebelik belirtisidir. Diğer bir deyişle, adet gecikmesi olmadan önce hissettiğiniz hiç bir belirti gebe olduğunuzu düşündürmez. Döllenmeden iki hafta sonraki günler anne adayının adet olması gereken günlerdir. Bu tarihte artan hCG hormonu adet görmenizi engeller. Fakat her adet kesilmesi gebelik anlamına gelmeyeceği gibi bazen de gebe olduğunuz halde kanamalar olabilir. Gebelik dışında stres yaratan durumlar, sınav, yolculuk, sevdiğiniz birinin kaybı gibi birçok durum adetinizin gecikmesine neden olabilir. Adet kanamasının 1 haftaya kadar gecikmeleri normal kabul edilir. Yani son adetinizin başladığı günden itibaren 35 gün geçene kadar gebelik şüphesine kapılmayın. Birkaç günlük gecikmelerde hemen gebelik testlerinin peşine düşmemelisiniz. Bir haftadan daha uzun süreli gecikmelerde gebe olup olmadığınızı öğrenmek için muayene olmalısınız.

Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet

Göğüslerdeki değişiklikler genellikle gebeliğin erken belirtilerindendir. Memenizde hassasiyet (gerginlik) ve sızlama (ağrı) şeklinde değişiklikler olur. Ancak bu belirtiler genellikle adet öncesi dönemdeki rahatsızlıklar ile karıştırıldığı için gebelik belirtisi olabileceği aklınıza gelmez. Adet öncesinde de göğüslerde gerginlik ve sızlama olduğundan adet kanaması 1 hafta gecikene kadar bu belirtiye bakarak gebelikten şüphelenmek doğru değildir.

Halsizlik yorgunluk ve uyuklama

Gebeliğin başında artmaya başlayan progesteron hormonu annede sakinleştirici ve tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca gebeliğin oluşması ile artan metabolizma için gerekli olan enerjiyi, annenin var olan enerji yedekleri karşılayamaz. Bunun sonucunda yorgunluk hissedip sık sık uyumak isteyebilirsiniz. Bu durum tamamen doğaldır ve kendinize dinlenme için zaman ayırmanız gerekir.

Yorgunluk ve uyuklama tamamen doğaldır

Kokuya karşı hassasiyet

Gebeliğin oluşması ile beraber genellikle annelerde kokuya hassasiyet başlar. Her kadında olmamakla birlikle daha önceden hiç rahatsızlık oluşturmayan hatta hoşlandığınız kokulara karşı bile rahatsızlık duyabilirsiniz. Bu durum hatif olduğu sürece normaldir. Ancak beslenmenizi olumsuz yönde etkiliyorsa, önemli olabilir. Doktorunuz ile bu konuyu görüşmelisiniz. Bu koku hassasiyetinin neden ve nasıl ortaya çıktığını bilmiyoruz. Ancak koku hassasiyeti sizi bazı besinlerden uzaklaştırabilir. Bu da doğanın zararlı yiyeceklerden kaçınmak için size sunduğu bir önsezi olabilir. Neden olmasın?

Hafif koku hassasiyeti normaldir

Tat alma ve iştah değişiklikleri

Hamilelikte iştah ve tat alma değişiklikleri her kadın için farklıdır. Genellikle hamileliğin ilk üç ayında iştahta bir azalma görülür. Bunun nedenleri hormonlarınızda oluşan değişikliklerdir. Artan progesteron hormonu mide ve bağırsak çalışmasını yavaşlatır. Bunun sonucu olarak geç acıkırsınız. Ayrıca yavaş çalışan bağırsaklarınız nedeniyle oluşan şişkinlik az şey yemenize rağmen tokluk hissi duymanıza neden olur. Tükürük salgınızdaki değişiklikler de tat alma duyunuzun etkilenmesine neden olur. Bunun sonucu olarak bazı yiyecekleri yemek istemeyebilir, bazılarını aşırı derecede arzulayabilirsiniz. Adet öncesi hissedilen tatlı ve çikolata isteği gebeliğin ilk haftalarında da ortaya çıkabilir. Siz yine de çok kilo almamaya çalışın.

Genellikle ilk üç ayda iştah azalması görülür. Tükrük salgısında artış olması normaldir

Sabah rahatsızlığı (Bulantı-kusma)

Özellikle gebeliğinizin ilk aylarında (bu süre genellikle ilk 3 aydır), sabah yataktan kalktığınızda bulantı ve bazen de kusmanız olabilir. Bu en erken gebelik belirtilerinden biridir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte artan hormonların etkisinin rol oynadığı ve vücudun gebeliğe uyum tepkisi olduğu düşünülmektedir. Bulantı çoğunlukla adet kanaması 2 hafta geciktiğinde başlar.

Erken gebelik belirtilerinden biri de bulantıdır

Sık idrara çıkma

Artan progesteron ve hCG hormon düzeyleri nedeniyle böbreklere giden kan miktarında ve idrar üretiminde artma olur. Diğer yandan giderek büyüyen rahim idrar torbasına baskı yaparak torbanın idrar toplama kapasitesini azaltır. Bunların sonucu olarak daha sık idrar yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. İdrar torbanızda az miktarda idrar toplansa bile idrar yapma ihtiyacı duyar ve sık sık tuvalete gidersiniz.

Artan hormon düzeyleri ve büyüyen rahimin baskısı sık idarara çıkmaya neden olur

Vajinal akıntıda artma

Gebelikte östrojen hormonunun fazla salgılanmasına bağlı olarak, vajinal akıntı artar. Akıntı, yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur.

Deri renginin koyulaşması

Vücudun; koltuk altı, yüz, göbek çevresi, meme başı çevresi, göbek altı orta hat, vajina cildi gibi bölgeleri hormonların etkisiyle koyulaşır.