Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
leep arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/leep/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Fri, 07 Jan 2022 16:11:31 +0000 tr hourly 1 Serviks Kanseri Tanısı https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/serviks-kanseri-tanisi/ Fri, 07 Jan 2022 16:11:31 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=9506 Anormal hücreleri kanser öncesi aşamadayken tespit etmek için bir tarama testleri kullanılır. Tarama testi olarak Pap testinin yanı sıra insan papilloma virüsü (HPV) testi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ağzının kanser öncesi hücrelerinin tedavisi rahim ağzı kanserini önleyebilir. Tarama testi anormal bir durum olduğunu gösteriyorsa, kanser hücrelerini aramak için biyopsi yapılır. Biyopsi, rahim ağzından küçük […]

The post Serviks Kanseri Tanısı appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Anormal hücreleri kanser öncesi aşamadayken tespit etmek için bir tarama testleri kullanılır. Tarama testi olarak Pap testinin yanı sıra insan papilloma virüsü (HPV) testi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ağzının kanser öncesi hücrelerinin tedavisi rahim ağzı kanserini önleyebilir.

Tarama testi anormal bir durum olduğunu gösteriyorsa, kanser hücrelerini aramak için biyopsi yapılır. Biyopsi, rahim ağzından küçük bir doku parçasının çıkarılmasıdır. Biyopsi, kolposkop adı verilen bir mikroskopla muayenehanede yapılır. Kolposkop (büyük bir büyüteç merceğe benzer) serviksin görünümünü büyütür. Bu, çıplak gözle görülemeyen servikal anormalliklerin yeri, kapsamı ve derecesinin daha iyi görmesini sağlar.

Biyopsi sırasında elde edilen doku, rahim ağzı kanseri hücrelerinin olup olmadığını görmek için mikroskopla incelenir. Bazı durumlarda biyopsi için serviksin daha fazlasının alınması gerekebilir. Bu, servikal konizasyon adı verilen bir operasyonla yapılır.

Servikal Konizasyon

Servikal konizasyon, serviksin koni şeklindeki bir bölümünün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu, rahim ağzı kanserini teşhis etmek veya kanserli bölgeyi çıkararak çok erken evredeki rahim ağzı kanserini tedavi etmek için yapılabilir.
İşlem vajina yoluyla, genellikle ameliyathanede, genel veya bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir.

Bu, ameliyathanede cerrahi olarak veya ofiste loop elektrocerrahi eksizyon (LEEP) şeklinde yapılabilir. LEEP, serviksin bir parçasını çıkarmak için elektrik akımı kullanan bir cihazla gerçekleştirilir. Biyopsi sonuçlarını genellikle biyopsi yapıldıktan bir ila iki hafta sonra alırsınız.

Biyopsiniz rahim ağzı kanseri gösteriyorsa, kadın üreme sistemi kanserleri konusunda uzmanlaşmış bir doktora, yani jinekolojik onkoloğa görünmelisiniz.

The post Serviks Kanseri Tanısı appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Ablasyon ile Tedavi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/ablasyon-ile-tedavi/ Mon, 09 Apr 2018 11:43:00 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6790 Ablatif tedaviler anormal servikal dokuyu kesmek yerine yok eder. Ablatif tedavi, kanser veya anormal dokunun ileri derecelerde olmadığına emin olunduğunda uygulanabilir. Ablasyon yöntemlerinde anormal doku yok olacaktır. Yok olan doku mikroskop altında incelenip analiz edilemez. Kolposkopi ve/veya biyopside servikal anormalliğin kapsamı ve türü net belirlenememişse ablatif yöntemler önerilmez. Eksizyonel tedavi tercih edilir. Kriyocerrahi Kriyocerrahi, rahim […]

The post Ablasyon ile Tedavi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Ablatif tedaviler anormal servikal dokuyu kesmek yerine yok eder. Ablatif tedavi, kanser veya anormal dokunun ileri derecelerde olmadığına emin olunduğunda uygulanabilir.

Ablasyon yöntemlerinde anormal doku yok olacaktır. Yok olan doku mikroskop altında incelenip analiz edilemez. Kolposkopi ve/veya biyopside servikal anormalliğin kapsamı ve türü net belirlenememişse ablatif yöntemler önerilmez. Eksizyonel tedavi tercih edilir.

Kriyocerrahi

Kriyocerrahi, rahim ağzına sıvı nitrojen veya karbon dioksit uygulanarak yapılır. Bu, servikal dokuyu dondurarak anormal hücreleri yok eder. Kriyocerrahi herhangi bir anestezi olmadan muayenehanede yapılabilir. Hafif kasık ağrısı veya rahatsızlığa neden olabilir.

Kriyocerrahiden sonra bir hafta boyunca sulu vajinal akıntı yaşarsınız.

Lazer Ablasyon

Lazer ablasyon, serviksin anormal bölgelerini yok etmek için bir ışık huzmesinin yüksek yoğunluklu enerjisini kullanır. Lazer vajina yoluyla serviksin anormal bölgesine yönlendirilir. Bu genellikle ameliyathanede genel anestezi altında veya bölgesel anestezi (epidural veya spinal) ile yapılır. Lazer tedavisi özel eğitim ve ekipman gerektirir.

Çoğu insan lazer tedavisinden sonra bir ila iki hafta boyunca vajinal akıntı yaşar. 

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

The post Ablasyon ile Tedavi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Eksizyon ile Tedavi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/eksizyon-ile-tedavi/ Mon, 09 Apr 2018 10:07:20 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6785 Eksizyonel işlemde, rahim ağzının yüzeyindeki anormal alan çıkarılır. Eksizyon, servikal kanalın içine uzanan anormallikleri de ortadan kaldırabilir. Kolposkopi ve biyopside servikal anormalliğin kapsamı veya tipi net belirlenemediğinde veya ciddi bir anormallik olduğunda eksizyonel işlem ile tedavi önerilir. Eksizyonun iki amacı vardır: Bir anormalliğin derecesini doğrulamak ve serviksin derinliklerinde kanserli hücreleri kontrol etmek için bir doku […]

The post Eksizyon ile Tedavi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Eksizyonel işlemde, rahim ağzının yüzeyindeki anormal alan çıkarılır. Eksizyon, servikal kanalın içine uzanan anormallikleri de ortadan kaldırabilir. Kolposkopi ve biyopside servikal anormalliğin kapsamı veya tipi net belirlenemediğinde veya ciddi bir anormallik olduğunda eksizyonel işlem ile tedavi önerilir.

Eksizyonun iki amacı vardır:

  • Bir anormalliğin derecesini doğrulamak ve serviksin derinliklerinde kanserli hücreleri kontrol etmek için bir doku örneği sağlar.
  • Eksizyonun amacı anormalliği tamamen ortadan kaldırmaktır. Çıkarılan dokunun kenarları, anormal hücrelerin kalmış olabileceğini gösteriyorsa, daha ileri tedavi gerekir.

Eksizyon muayenehane veya ameliyathanede yapılabilir. Ağrıyı önlemek için rahim ağzına lokal anestezi enjekte edilir. İşlem sırasında künt bir ağrı veya kramp hissedebilirsiniz. Tedaviden sonra kanamayı önlemek için monsel adı verilen kahverengi bir krem uygulanır. Bu genellikle koyu renkli bir vajinal akıntıya neden olur. Genellikle aynı gün veya işlemden sonraki gün işe veya okula dönebilirsiniz.

Eksizyonun ardından, genellikle bir ila iki hafta boyunca orta derecede vajinal kanama ve akıntı olur. Kanama ağır olmamalıdır (bir ped bir saatten daha kısa sürede ıslanmamalı).

LEEP

Yeni bir teknoloji olan LEEP Loop Electrosurgical Excision Procedure kelimelerinin kısaltılmış halidir. LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) adı da verilir. Dönüşüm bölgesinin loop ile eksizyonu anlamına gelir. CIN veya SIL gibi rahim ağzının hücresel değişiklikleri ile karakterize kanser öncülü lezyonlarına uygulanan etkili işlemdir. Dokuyu çıkartma işleminde (eksizyon) ucunda telden bir halka bulunan kalem şeklinde bir alet kullanılır.

Kolposkopi sonrası transformasyon zonunun (kanser öncüsü lezyonların gerçekleştiği rahim ağzı bölgesi) tamamı görülüyorsa lokal anestezi altında düşük voltajlı iletken bir loop ile lezyon çıkarılır. Serviks saat 3,6,9,12 hizasına lokal anestezi uygulanır. Loop büyüklüğüne göre 25-50 watt enerji kullanılır.

LEEP, kolposkopi altında veya lugol uygulandıktan sonra uygulanabilir. Lugol solüsyonu uygulanırsa, LEEP öncesi servikse salin uygulanmalıdır, çünkü lugol solüsyonu dokuyu kurutur. Vajina duvarları zedelenmemelidir. Çıkarılan dokunun derinliği değişkendir, fakat olağan derinlik 5 ile 8 mm.dir. Bu, yeterli değerlendirme için doku sağlayacaktır. Çıkarılan dokunun tabanı elektrikle yakılır veya Monsel solüsyonu (ferrik subsülfat) uygulanır.

Avantajları

  • İşlem hastaneye yatmadan yapılabilir
  • Doku değerlendirme için yeterlidir.
  • Tanı ve tedavi aynı anda yapılır.
  • Destrüktif (yıkıcı) tekniklerle ilgili sorunlar daha azdır.

Dezavantajları

  • Termal (ısı) hasar örneğin sınırlarını gizleyebilir.
  • Özel eğitim gerekir.
  • İşlem sonrası kanama riski olabilir.
  • Gebe kalamama veya gebeliğin erken doğum ya da düşükle sonuçlanma riski vardır.

LEEP Komplikasyonları

  • Kanama
  • Erken doğum riskinde artış
  • Servikal stenoz (tıkanıklık)

Başarısızlık oranı % 4,3 olarak bildirilmiştir.

Konizasyon

Soğuk konisazyon CIN veya SIL gibi rahim ağzının hücresel değişiklikleri ile karakterize kanser öncülü (servikal prekanseröz) lezyonlarına uygulanan etkili bir işlemdir.

Dokuyu çıkartma (eksizyon) işlemi bistürü ile yapılmaktadır. Konizasyon için başka bir seçenek, bir ışık huzmesinin yüksek yoğunluklu enerjisini kullanan bir lazer bıçağıdır. Bu teknik yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Genel (uyutma) veya epidural anestezi altında uygulanır. Hastanede, ameliyathane ortamında yapılması gerekir.

Konizasyon CIN lezyonlarında hem tanı hem de tedavi sağlayan bir işlemdir.

Konizasyon HSIL veya AIS olgularında uygulanır. Aşağıdaki durumlarda konizasyon tercih edilmelidir.

  • Kolposkopi ile lezyonun sınırları izlenememişse
  • Skuamokolumnar bileşke koloposkopide görülememişse
  • Endoservikal küretajın histolojik bulguları CIN2 veya CIN3 için pozitifse
  • Smear, biyopsi ve kolposkopi sonuçları birbiriyle belirgin şekilde uyumsuzsa
  • Biyopsi, kolposkopi veya smear sonuçlarında mikroinvazyondan kuşkulanılıyorsa
  • Kolposkopi ile invaziv kanser dışlanamıyorsa

Konizasyon komplikasyonları

  • Kanama
  • Uterin perforasyon (rahim delinmesi)
  • Anesteziye ait riskler
  • Rahim ağzı tıkanıklığı
  • Kısırlık
  • Rahim ağzı yetmezliği
  • Erken doğum riskinde artış

Histerektomi

Çocuk sayısını tamamlamış, kalıcı sterilisazyon isteyen ve başka patolojisi olan olgularda histerektomi yapılabilir. CIN tedavisinde ilk seçenek değildir.

Histerektomi gerektiren bazı durumlar;

  • İnvaziv rahim ağzı kanseri
  • Seçilmiş olgularda konizasyonda servikal kanalda CIN 3 pozitifliği
  • Takiplere gelemeyecek olgular
  • Myom, prolapsus, endometriosiz ve pelvik inflamatuar hastalık gibi histerektomi gerektiren diğer durumlar
  • Biyopsi ile doğrulanmış tekrarlayan CIN 2 ve CIN 3 olguları

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

The post Eksizyon ile Tedavi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
HSIL – Yüksek Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/hgsil/ Mon, 02 Apr 2018 14:19:20 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6750 Sitolojik değelendirmelerin (smear testi) %0.5’ni HSİL (yüksek gradeli squamöz intraepitelyal lezyonlar) oluşturur. Smearde HSIL bulunan kişilere yapılan biyopsilerde yüzde 53 oranında kanser öncülü lezyon ve yüzde 7 kadarında rahim ağzı kanseri saptanır. Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonlar (HSIL), serviks hücrelerinde orta ila şiddetli değişikliklere işaret eder. Daha az şiddetli değişiklikler görülürse buna düşük dereceli skuamöz […]

The post HSIL – Yüksek Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Sitolojik değelendirmelerin (smear testi) %0.5’ni HSİL (yüksek gradeli squamöz intraepitelyal lezyonlar) oluşturur. Smearde HSIL bulunan kişilere yapılan biyopsilerde yüzde 53 oranında kanser öncülü lezyon ve yüzde 7 kadarında rahim ağzı kanseri saptanır.

Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonlar (HSIL), serviks hücrelerinde orta ila şiddetli değişikliklere işaret eder. Daha az şiddetli değişiklikler görülürse buna düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonlar (LSIL) denir. Kanser öncülü lezyon çıkarılırsa veya yok edilirse serviks kanseri genellikle önlenebilir.

Smear testinde yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon saptanan olgularda endoservikal değerlendirmeyle birlikte kolposkopi yapılmalıdır. Kolposkopi, klinisyenin ofisinde pelvik muayene sırasında yapılan bir tür mikroskop kullanılarak serviksin incelenmesidir. Kolposkopide yüksek dereceli servikal veya vajinal lezyon saptanamaz ise smear, kolposkopi ve histolojik değerlendime gözden geçirilmelidir.

HSİL olan bir olguda kolposkopi yüksek dereceli bir lezyonu gösteriyor ise Kolposkopi ile aynı zamanda rahim ağzında sorunlu görülen alanlar alınarak tedavi yapılabilir. Buna hızlı tedavi adı verilir. Bu işleme LEEP (Loop elektrocerrahi eksizyon işlemi) veya LLETZ (Transformasyon bölgesinin geniş loop eksizyonu) adı verilir. Serviks kanseri, transformasyon bölgesinden başladığı için asıl olan bu bölgenin alınmasıdır. Bu işlem ile hem tanı hem tedavi yapılmış olur.

LEEP ile tedavi, 21 ila 24 yaş arasındaki gençlerde tercih edilmez. Yüksek dereceli lezyonlar bile gençlerde tedavi edilmeden kaybolabilir. Ayrıca LEEP, gelecekteki bir hamilelikte komplikasyon riskini artırabilir. Bu nedenle biyopsi sonucunu beklemeden sadece kolposkopi ile tedavi, bu yaş grubunda genellikle yapılmaz. Ayrıca, gebelerde acil tedavi iyi bir seçenek değildir.

HSIL olgularında yönetim

  • LEEP veya ECC ile birlikte kolposkopi uygulanır.
  • Biyopside CİN 2 veya 3 saptanmışsa; LEEP veya 1 yıl boyunca 6 ay aralarla kolposkopi ve sitoloji önerilir.
  • Kolposkopi ve sitoloji ile takip edilen olgularda, 6. veya 12. ayda tekrar HSIL saptanırsa LEEP işlemi önerilir.
  • Arka arkaya 2 negatif smear sonrası rutin izlem önerilir.
  • Kolposkopi yetersiz ise (özel durumlar dışında) LEEP işlemi önerilir.

HSIL olgularının yönetiminde özel durumlar

Gençler (10-19 yaş arası)

  • Kolposkopi önerilir.
  • LEEP seçeneği uygun değildir.
  • CİN 2 veya CİN 3 saptanmamışsa 2 yıl süreyle 6 ay aralarla kolposkopi ve smear ile izlenir.
  • İzlem sırasında yüksek dereceli kolposkopik lezyon veya 1 yıl süreyle HSIL devam ederse biyopsi yapılır.
  • Biopside CİN 2, 3 saptanırsa Amerikan kolposkopi derneği kılavuzlarına göre tedavi edilir.
  • CİN2, 3 saptanmaksızın HSIL devam ederse, LEEP yapılır.
  • Arka arkaya 2 smear sonucu normal bulunursa rutin smear kontrolleri yapılır.
  • Kolposkopi yetersiz veya endoservikal değerlendirmede herhangi bir CIN varlığında LEEP yapılır.

Gebe olgularda yönetim

  • Kolposkopi yapılır, endoservikal küretaj yapılmaz.
  • İnvaziv kanser kuşkusu yoksa LEEP uygulanmaz.
  • CİN2, 3 olmadığı sürece doğum sonrası 6. haftadan önce smear ve kolposkopi ile yeniden değerlendirme yapılmaz.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

The post HSIL – Yüksek Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>