Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
emzirme arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/emzirme/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Tue, 03 Aug 2021 08:33:35 +0000 tr hourly 1 Yenidoğanın Beslenmesi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/yenidoganin-beslenmesi/ Tue, 03 Aug 2021 08:33:35 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=8784 Doğumdan sonra bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise en kısa sürede emzirmeye başlamalısınız. Bebeğinizi doğumdan sonra mümkün olan en kısa süre içinde emzirmelisiniz. Bebeğin memeden alacağı ilk besine ağız sütü yada kolostrum denir. Kolostrum sarı renkli, kıvamlı ve çok besleyicidir. Ayrıca bebeğinizi pek çok hastalıktan koruması açısından çok önemlidir. Bebeğinizi doğumdan sonra kısa süre içinde emzirmeye […]

The post Yenidoğanın Beslenmesi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Doğumdan sonra bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise en kısa sürede emzirmeye başlamalısınız.

Bebeğinizi doğumdan sonra mümkün olan en kısa süre içinde emzirmelisiniz. Bebeğin memeden alacağı ilk besine ağız sütü yada kolostrum denir. Kolostrum sarı renkli, kıvamlı ve çok besleyicidir. Ayrıca bebeğinizi pek çok hastalıktan koruması açısından çok önemlidir.

  • Bebeğinizi doğumdan sonra kısa süre içinde emzirmeye başlamanız ve sık sık emzirmeniz daha çok sütünüzün olmasını sağlar, rahim kasılmalarınızı artırarak rahim içindekilerin boşalmasına ve kanamanızın azalmasına yardımcı olur, bebeğinizi enfeksiyonlardan ve kan şekerinin düşmesinden korunur. Bebeğinize şekerli su vermek gereksiz ve yanlış bir uygulamadır.
  • Bebeğiniz her uyanıp ağladığında öncelikle emzirin.
  • Doğumunuz zamanından önce olmuş veya bebeğiniz olması gerektiğinden daha düşük tartılı ise emzirme için bebeğinizin ağlamasını beklemeyin. Bebek uyusa bile uyandırıp 1.5-2 saat aralarla düzenli olarak besleyin.
  • Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce, ellerinizi su ve sabunla yıkamalı, meme başlarınızı temizlemelisiniz.
  • Emzirme sırasında rahat bir pozisyonda olmalısınız. Dizleriniz çok yüksekte olmamalı, bebeğiniz meme seviyesinden yukarıda olmamalıdır.
  • Bebeğiniz ilk 4-10 günde kilo verebilir. Sonrasında ağırlığının düzenli olarak artması sağlıklı beslendiğini gösterir. Erken doğan bebeklerde kilo verme biraz uzun sürebilir. Kilo alımının başlaması 2-3 haftayı bulabilir.

Doğum sonrası ilk 6 ayda bebeğinizi yalnızca emzirerek beslemelisiniz. Sonrasında uygun ek besinlere aşamalı olarak geçebilirsiniz.

The post Yenidoğanın Beslenmesi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Lohusalıkta Kullanılan Yöntemler https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/laktasyon-amenore-yontemi/ Sun, 11 Aug 2019 15:55:00 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=7541 Laktasyon Amenore Yöntemi Doğum sonrası düzenli olarak süt veren kadınlarda altı ay süre ile kullanılabilen bir doğum kontrol yöntemidir. Laktasyonel amenore yöntemi emziren kadınlarda yumurtlama olmayacağı gerçeğine dayalı doğal yoldan geçici bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru ve devamlı uygulandığında ilk 6 ayda 100 kadında iki gebelik oluşur. Laktasyonel amenore yönteminin kullanımı her kadın için uygun […]

The post Lohusalıkta Kullanılan Yöntemler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Doğum Sonrası Korunma Yöntemleri

Doğum sonrası gebelikten korunma yöntemlerinin başlama zamanı

Laktasyon Amenore Yöntemi

Doğum sonrası düzenli olarak süt veren kadınlarda altı ay süre ile kullanılabilen bir doğum kontrol yöntemidir. Laktasyonel amenore yöntemi emziren kadınlarda yumurtlama olmayacağı gerçeğine dayalı doğal yoldan geçici bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru ve devamlı uygulandığında ilk 6 ayda 100 kadında iki gebelik oluşur.

Laktasyonel amenore yönteminin kullanımı her kadın için uygun olmayabilir. Laktasyon amenore yönteminin güvenilir olabilmesi için;

  • Bebeğinizin 6 aylıktan küçük olması, annenin adet görmemesi,
  • Bebeği gece ve gündüz her istediğinde günde en az 10-12 kez emzirmesi,
  • Bebeğe ek gıda verilmemesi
  • Emzirme aralıklarının gündüz 4, gece 6 saatten uzun olmaması

Eğer bu koşullardan herhangi birini yerine getiremiyorsanız, emzirmeyi etkilemeyen başka bir yöntem kullanmalı ve emzirmeye devam etmelisiniz. Tüm koşullara uyulsa bile emzirmeye bağlı gebe kalmama ancak doğum sonrası altıncı aya kadar etkilidir.

Laktasyonel Amenore Yönteminin Yararları

Doğal bir doğum kontrol yöntemidir. Herhangi bir masrafı yoktur.

Bebek ölümlerinin başta gelen nedeni bulaşıcı hastalıklardır. Bu nedenle HIV/AIDS ve viral hepatit durumunda bile annenin bebeği emzirmesi istenir. Ancak bebek açısından enfeksiyon riski yüksek değilse ve bebeğe alternatif gıdalar verilmesi mümkünse, bebek emzirilmez.

İyi huylu meme hastalıkları, meme kanseri, yüksek tansiyon, kalp kapakçığı hastalıkları, diyabet, sıtma, tiroid hastalıkları, myom, demir eksikliği anemisi, orak hücreli anemi olan kadınlar da emzirmeye bağlı gebe kalmama metodunu uygulayabilir.

Laktasyonel Amenore Yönteminin Risk ve Yan Etkileri

Laktasyonel amenore yöntemi kullanımının kadın sağlığı üstünde hiçbir risk ya da yan etkisi yoktur. Bu yöntem çocuk doğduktan sonra sadece ilk altı ay ya da adetler başlayana kadar kullanılabilir. Anne sütünü sağmanın laktasyonel amenore yönteminin etkisini azaltıp azaltmadığı kesin değildir.

Kombine Haplar ve Aylık İğne

Bu yöntemler östrojen ve progesteron hormonu içermektedir. İçerisinde yer alan östrojen hormonu sütü azaltır ve damar içi pıhtılaşma riskini artırır. Emziriyorsanız 6 aydan önce bu yöntemler önerilmez. Ancak kullanabileceğiniz başka bir yöntem yoksa, doğumdan 2 ay sonra başlayabilirsiniz.

Süt vermeyen annelerde doğum sonrası iki aydan sonra önerilebilir. İlk üç haftada östrojen nedeniyle oluşabilecek doğum sonrası tromboemboli (pıhtı atma) riskleri nedeniyle hemen başlanmamalıdır. Üçüncü haftadan sonra bu risk ortadan kalkar. Bu yöntemler gebeliği sırasında hipertansiyonu olan kadınlara kan basıncı normale düşmüşse önerilebilir.

Yalnız Progestin Hormonu İçeren Mini Hap, 3 Aylık İğne ve İmplantlar

Emziren kadınlarda güvenle kullanılabilir. Çocuğun büyüme ve gelişmesine olumsuz etkileri yoktur. Hatta bazı çalışmalara göre süt miktarını artıran bir etkisi vardır. Doğumdan iki ay sonra başlanabilir.

Rahim İçi Araç (Spiral-RİA)

Spiral vajinal doğumdan sonra ya da sezaryen sırasında, plasentanın çıkmasını izleyen 10 dakika içinde takılabilirse de kayma ve düşme riski çok yüksek olur. Doğumdan iki ay ya da daha uzun süre geçtikten sonra doktor ziyaretinizde uygulanabilir.
Emziren kadınlarda güvenle kullanılabilir. Sütün miktarı ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı gibi, bebeğin sağlığını da etkilemez.

Kondom

Doğumdan sonra herhangi bir zaman kullanılmaya başlayabilirsiniz. Sütün miktarı ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı gibi, bebeğin sağlığını da etkilemez.

Bariyer Yöntemleri: Servikal Kap, Diyafram ve Sünger

Doğum sonrası iki aydan önce kullanılmamalıdır, çünkü kanamanın devam ettiği, rahmin toparlanmasının tamamlanmadığı dönemde  bu yöntemleri kullanmanız tehlikelidir. Rahim ve serviks normal boyutuna ulaşınca kullanılmaya başlanabilir. Eğer doğum öncesinde diyafram ya da servikal kap kullanıldıysa çocuk doğduktan sonra boyutları tekrar değerlendirilmelidir.

Tüp Ligasyonu (Tüplerin Bağlanması)

Sezaryen doğum sırasında veya vajinal doğum sonrası iki aydan itibaren uygulanabilir.

Doğal Gebeliği Önleyici Yöntemler

Düzenli adet kanaması başlamadığından rahim ağzından gelen sıvının kontrolü, rahim ağzının muayenesi, bazal vücut sıcaklığı gibi yöntemlere güvenilmez.

Vazektomi (Erkek Tohum Kanallarının Bağlanması)

Herhangi bir zamanda eşe uygulanabilir.

The post Lohusalıkta Kullanılan Yöntemler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Emzirme Tekniği https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/emzime/ Mon, 26 Sep 2016 16:06:44 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5458 Bebek için en uygun ve en yararlı besin anne sütüdür. Çocuk doktoru uygun bulduğunda ek gıdalara da geçmek üzere bebeğinizi almak istediği sürece anne sütüyle besleyebilirsiniz. Bebek Nasıl Emer Emmeye yardımcı olarak refleksler: Sağlıklı, günü tamamlanmış miadında doğan bebeğinizin beslenmesine yardımcı 3 refleks vardır. Arama Refleksi. Bu refleks bebeğinizin meme ucunuzu bulmasına yardım eder. Ağız […]

The post Emzirme Tekniği appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Bebek için en uygun ve en yararlı besin anne sütüdür. Çocuk doktoru uygun bulduğunda ek gıdalara da geçmek üzere bebeğinizi almak istediği sürece anne sütüyle besleyebilirsiniz.

Bebek Nasıl Emer

Emmeye yardımcı olarak refleksler: Sağlıklı, günü tamamlanmış miadında doğan bebeğinizin beslenmesine yardımcı 3 refleks vardır.

  1. Arama Refleksi. Bu refleks bebeğinizin meme ucunuzu bulmasına yardım eder. Ağız çevresine bir şey değerse ve bebeğiniz de açsa ağzını açar, o yöne bakar.
  2. Emme Refleksi. Bebeğinizin ağzına bir şey verdiğinizde hemen emmeye başlar. Yine içgüdüsel olan bu emme olayı doğumdan hemen sonra, sağlıklı bebeklerde kuvvetli bir şekilde bulunur.
  3. Yutma Refleksi. Bebeğinizin ağzı süt ile dolduğu zaman yutar. Meme ucunuzu arayarak ağzına alması ve emmesi bir refleks işidir. Ancak memeyi ağzına almasına yardım edecek bir refleks yoktur ve bu konuda annenin yardımına gerek vardır.

Bebeğin Emme Pozisyonu

Emme doğal bir eylem olduğu halde yeni doğmuş bebek biraz beceriksizce emer. Emzirmeye başlarken bazı temel prensipleri aklınızda tutmalı ve sorunla karşılaştığınızda mutlaka yardım almalısınız.

  • Rahat bir pozisyon alın. Bebeğinizi farklı pozisyonlarda emzirebilirsiniz. Gevşemiş olarak rahat bir durumda oturabilir ya da yatabilirsiniz. Pozisyonun iyi olduğunu gösteren en önemli işaret bebeğiniz ve sizin rahat olmanızdır. İdeal pozisyonunuzu kısa sürede bulacaksınız. O zamana kadar farklı emzirme pozisyonlarını deneyin ve bebeğinizin rahat olup olmadığını gözleyin. Bebeğinizi emzirirken dik oturup hafifçe öne eğilmelisiniz. Ancak kucağınız düz olmalıdır. Oturmak için alçak bir koltuk tercih etmelisiniz. Ayaklarınız oturduğunuz yerde yere değmiyor ise altını bir tabure ile destekleyebilirsiniz. Bebeğinizi yüzü memeye, midesi sizin midenize dönük olarak olabildiğince dik durumda kolunuzun üstüne yatırın. Bebeğinizin başının değil, omuzlarının arkasından tutmalısınız. Sırt ve omzunuzu yorulmadan düzgün tutmak ve bebeğinizi rahatça düz tutabilmek için sırt, omuz arkası ve kucağınıza yastık koyabilirsiniz.

Emzirme Pozisyonu

Emzirme Pozisyonu

Emzirme pozisyonu

Yan yatar pozisyon, uzanırken de bebeğinizi emzirebilmenizi sağlar. Bu pozisyonu yalnızca sert bir yatakta yatarken kullanmalısınız. yumuşak yatak, kanepe veya yatar koltuk üzerinde uygulanmamalıdır. Emzirirken uyuyakalmanız bebeğiniz için güvenli değildir. Emzirme bittikten sonra bebeğinizi yanınızda uyutmamalı, bir beşiğe yatırmalısınız.

Bebek tutma tekniği

Emzirme sırasında bebeğinizi dik tutmalısınız.

  • Memeyi kavraması için bebeğinize yardımcı olun. Bebeğinizi emzirirken en önemli nokta bebeğin memeyi kavramasıdır. Bebeğinizin memeyi iyi kavraması meme başının zedelenmesini önlerken süt akışının da bol olmasını sağlar.

Sadece meme başı değil, areola (memenin koyu renkli kısmı) bölgesinden büyük bir parça da bebeğin ağzına verilir. Bunun için:

  • Bebeğinizi göğsünüze doğru, başı yukarıya bakacak şekilde geriye doğru eğik olarak aşağıdan getirin. Bebeğinizin başını döndürmesi gerekmediğinden, tüm yüzün memeyle karşı karşıya olduğundan emin olun.
  • Bebeğinizin yanağına veya ağzının kenarına meme başını değdirerek arama refleksini uyarın.
  • Bebeğinizi ağzını açıp emmeye başlayana dek bekleyin. Bebek ağzını mümkün olduğunca büyük açar, renkli kısmının tümünü ağzı içine alır. Daha sonra areolanın alt hizasını bebeğinizin alt dudağına girecek şekilde memenizi bebeğinizin ağzına verin.
  • Bir parmakla bebeğinizin burnu hizasından memeye bastırabilirsiniz. Bebeğiniz memeyi iyi tutmuş ise bastırmasanız da nefes alabilir. Yine de parmağınızla burun deliklerinin önünü açarak hava yolunu açık tutabilirsiniz.
Emme tekniği

Bebek emme sırasında memenin renkli kısmını tamamıyla ağzına alır.

Kötü emzirme pozisyonu sık görülen pek çok soruna neden olabilir.

  • Ağrılı meme başı
  • Emmeyi reddetme
  • Yetersiz süt

Bu nedenle bebeğinizin memeye iyi tutup tutmadığına karar verebilmek son derece önemlidir.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Bebeğiniz memeyi iyi kavramışsa siz de rahat hissedersiniz. Memede hafif bir çekilme ve basınç hissetseniz de acı veya sızı olmaz. Emme bittiğinde meme başınız dolgun görünmelidir. Ezilmiş ve buruşmuş olmamalıdır. Emzirme sırasında ağrı, acı veya sızı hissederseniz meme başını korumak, yeterli süt akışını sağlamak için bebeğinize meme başını tekrar tutturun.

  • Parmağınızı nazikçe bebeğin ağzının kenarından ilerletip emmeyi durdurun.
  • Bebeğinizi tekrar ve doğru pozisyonda memeye tutun.
Emzirme sonrası meme başı

Bebeğiniz meme başını iyi tutmuşsa emzirme bittiğinde meme başı dolgun ve yuvarlak görülür. Buruşuk veya ezilmiş değildir. Meme başının ezilmesi zedelenmeye neden olur ve emzirmek acılı hale gelir.

Memeyi iyi tutan bebeğin görünümü:

  • Meme başı bebeğin ağzının derinliklerinde ve ağzını doldurmuştur, yanakları doludur.
  • Ağız içinde yalnızca meme başı değil memenin renkli kısmının tümü bulunmalıdır.
  • Emme sırasında bebeğin dili meme başını alttan kavramıştır ve zaman zaman alt dudağın üzerinden görülebilir.
  • Bebeğinizin ağzı esner gibi geniş olarak açıktır. Alt dudak dışa doğru kıvrılmıştır.
  • Bebeğinizin tüm vücudu size bitişiktir.
  • Ağız ve çenesi, memenize bitişiktir, burnu çok yakındır.
  • Areolanızın üstten az bir kısmı görülebilir, alttan görülmez.
  • Bebeğinizin yavaş ve düzenli emmelerini görebilirsiniz.
  • Bebeğin her emme hareketi sırasında çene ve hatta bazen kulaklar hareket eder.
  • Bebeğiniz rahat ve huzurludur.

Memeyi iyi tutamayan bebeğin görünümü:

  • Bebeğinizin vücudu sizden çok uzak olabilir.
  • Bebeğinizin ağız ve çenesi memenizden ayrıdır.
  • Özellikle alt dudağın altında fazlaca areola bölgesi görülebilir.
  • Bebeğiniz, hızlı ve kısa emmeler yapar.
  • Bebeğiniz, yeterli süt gelmediği için emmeyi reddeder.
  • Meme başında ağrı hissedebilirsiniz.

 

  • Bebeğinizin emme ve yutmasını gözleyin. Bebeğiniz iyi emiyorsa ara sıra yutkunma sesi duyarsınız. Başlangıçta yutkunmalar düzensizdir. Sonradan her 3-4 emme sonrası yutkunma olur. Giderek daha güçlü emeceğinden yutma miktarları ve sıklığı da artar. Her emme sonrası bir yutma olur. Ardından bebek biraz dinlenir. Emmeye başlarken süt akışını sağlamak için bebek art arda hızlı emmeler yapar ancak yutacak süt yoktur.

Emme Gereksinimi

Bebeğiniz aç olduğunda zevkle ve rahatlıkla emer. Bazı bebeklerin emme gereksinimi daha çoktur. Bu bebekler ağızlarına giren her şeyi, kendi ya da annenin parmakları, oyuncak, bez, plastik parçası, yalancı emzik, biberon emerler. Bu durumda pek çok anne bebeğin aç olabileceğini düşünür. Gerek olmadığı halde ek gıda verirler.

Memeden rahat emme. Temel beslenme bittikten sonra da bebek rahat bir şekilde emmeye devam edebilir. Süt akımının yavaş olarak sürdüğü bu devre de bebek emmeye devam etse de çok fazla süt almaz, emme refleksi doyuma ulaşır.

Biberondan rahat emme. Biberon delikleri ne kadar küçük olsa da süt akımı, emmenin her sürecinde sürekli ve hızlı olur. Bebek
emmeye refleks ile devam edecek olursa fazla süt almış olur, sindirim güçlüğü ve fazla kilo artımı ile sağlığı bozulabilir.

Bebeğinizi, doğumdan 1 aylık olana kadar günde 6-12 defa emzirmelisiniz. Çoğu anne, günde 8 defa emzirir. Emzirme başladıktan sonra memede süt bitene veya bebek doyana kadar devam eder. Bu süre çoğu zaman 20 dakikadır. Hatta ilk haftalarda bu bir saat sürebilir. Her defasında her iki meme emzirilmeli, bir defasında sağ memeden başlanıp sola geçiliyorsa diğerinde soldan başlayıp sağa geçilmelidir.

Meme Başı Şaşkınlığı

Biberon ile beslenen bebekler daha sonra anne memesini almakta zorlanabilir. Kauçuk meme, uzun olup bebek çekmek zorunda kalmaz. Biberondan sonra anne meme sine geçen bebekler meme başını lastik meme gibi emmeye çalışır. Meme başını çekmeyi öğrenemezler.

Bebeğiniz, memenin sadece başını emerse:

  • Ağrı hissedersiniz ve meme başınızın derisi zedelenir.
  • Bebeğiniz laktiferöz sinüslere basınç yapamayacağı için süt akımı yetersiz olur.
  • Meme başında, oksitosin ve prolaktin reflekslerini uyarmaya yetecek kadar basınç oluşmaz.
  • Bebeğiniz sinirlenir ve emmeyi reddeder. Bu durumda sütünüzün verimliliği düşer. Buna meme başı şaşkınlığı denir. Bunun için hem siz hem bebeğiniz eğitim almalısınız.

Emme, memenin dil ile sağılması şeklinde olur. Meme başının ağız içine alınıp ısırılması ile süt gelmez.

Yararlanılan Kaynaklar

UpToDate

The post Emzirme Tekniği appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>