Düşük Dereceli CIN – CIN 1

Düşük dereceli CIN (servikal intraepitelyal neoplazi CIN 1) genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak yüksek dereceli lezyonlara veya kansere dönüşme riski açısından takip edilmelidir.

Kolposkopik biyopside saptanan CIN 1, önceden yapılmış olan Pap testi ve insan papilloma virüsü (HPV) testi bulgularına göre yönetilir. Bu test sonuçları, daha şiddetli bir lezyon gelişme riski hakkında bilgi verir. Tedavinizi sizi muayene eden doktorunuz yönlendirecektir. Tedavide aşağıdaki kılavuzlara göre uygun bir yol izlenir.

  • Smearde ASCUS, LSIL veya ASC-H bulunduktan sonra yapılan biyopside CIN 1 tanısı konan olgular.
    • 25 yaş ve üzerindeyseniz, 6. ayda Pap smear, 12. ayda Pap smear ile birlikte HPV testi yaptırmalısınız. Takip testiniz anormal ise tekrar kolposkopi yapılmalıdır. İki yıl süreyle CIN 1 devam ediyorsa, düzenli test yaptırmaya devam edebilir veya tedavi alabilirsiniz. Kolposkopi yeterli ise eksizyon (LEEP) veya ablasyon uygulanabilir. Kolposkopi yetersiz ise tanısal amaçlı eksizyonel işlem (LEEP) yapılmalıdır.
    • 21-24 yaşları arasındaysanız, 12. ayda Pap smear yaptırmalısınız. Bu yaş grubunda rahim ağzı kanseri taraması için genellikle HPV testi yapılmaz. Çünkü HPV enfeksiyonu gençlerde genellikle kendi kendine geçer ve yüksek dereceli lezyon veya rahim ağzı kanseri riski düşüktür. Yapılan Pap smearde ASC-H veya HSIL saptanırsa kolposkopi yapılmalıdır.
  • Smearde HSIL bulunduktan sonra yapılan biyopside CIN 1 tanısı konan olgular
    • 25 yaşı ve üzerindeyseniz, iki seçenekten biri uygulanır
      • 6. ayda Pap smear, 12. ayda Pap smear ile birlikte HPV testi yaptırabilirsiniz. Yapılan Pap smearde ASC-H veya HSIL saptanırsa eksizyonel işlem yapılmalıdır. Arka arkaya iki negatif sonuç gelirse rutin izleme geçilir.
      • Eksizyonel işlem ile hemen tedavi (Konizasyon, LEEP veya LLETZ)
    • 21-24 yaş arasındaysanız, bir ve ikinci yılda hem kolposkopi hem de Pap testi yaptırmalısınız. Yapılan smearde HSIL veya kolposkopik biyopside CIN 2 veya 3 varsa, eksizyonel işlem yapılmalıdır. Arka arkaya iki negatif sonuç gelirse rutin izleme geçilir.
Servikal Konizasyon

Servikal konizasyon, serviksin koni şeklindeki bir bölümünün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu, rahim ağzı kanserini teşhis etmek veya kanserli bölgeyi çıkararak çok erken evredeki rahim ağzı kanserini tedavi etmek için yapılabilir.
İşlem vajina yoluyla, genellikle ameliyathanede, genel veya bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir.

21 yaş altındaki olgular

Yılda bir smear testi ile değerlendirilmelidir. Her hangi bir smear sonucu HSIL veya 2 yıl sonra halen ASCUS gelirse kolposkopi önerilir. Bu yaş grubunda HPV DNA testi gerekli değildir.

Gebeler

Tedavisiz izlenir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

Posted in: