Doğum Eyleminin Başladığını Gösteren Ön Belirtiler

Hafifleme

Gebeliğin son aylarında rahim göğüs kafesine kadar yükselir, yaptığı basınç nedeniyle nefes almak zorlaşır, mide ve barsak şikayetleri olur. İlk gebeliklerde doğumdan 1-2 hafta önce, sonraki gebeliklerde doğumdan yaklaşık bir gün önce bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi nedeniyle rahmin yüksekliği 2-3 cm azalır. Bebeğin doğum kanalına doğru yer değiştirmesi ile diyafram üzerindeki basınç azalır. Böylece annenin gebelik boyunca şikâyet ettiği solunum sıkıntısı, mide ve barsak şikayetleri ortadan kalkar.

Bebe Hareketlerinin Azalması

Bebek doğum kanalına yerleşmeye başlayarak daha az hareket eder.

Ani Enerji Yüklenmesi

Doğum eyleminden 24-48 saat önce epinefrin (enerji veren hormonlardan biri) hormonunun yükselmesi ile ani enerji artışı gözlenir. Doğumun gerçekleşeceği gün, vücutta doğumda kullanmak üzere gebelik boyunca depo edilen enerjinin bir kısmı açığa çıkar. Bu nedenle bazı anneler kendilerini enerjik hissettiklerini söyler. Bu enerji, doğum eyleminde bebeği itmek için kullanılacak. Birçok anne adayı bu enerjiyi doğumda kullanmak yerine, kendilerini çok enerjik ve zinde hissettikleri için temizlik yapmak, gezmeye, alışverişe gitmek gibi işlerde kullanır. Bu enerjinin amacı dışında kullanılması gebe kadının doğumda kolay yorulmasına, doğumun zor ve uzun olmasına neden olabilir. Onun için 38. haftadan itibaren kendinizi her zamankinden daha iyi ve zinde hissederseniz, bunun doğumun yaklaştığını gösteren bir belirti olduğunu düşünüp, bu enerjiyi başka amaçla kullanmayın, aksine istirahat edin ya da hafif işler yapın. Aksi durum doğumda kolay yorulmanıza neden olup, aktif katılımınızı engelleyebilir.

Bel Ağrısı

Düşük seviyede bel ağrıları veya karın kramplarınız olur. Bel ağrısı, relaksin (gevşeme) hormonunun eklemler üzerindeki etkisine bağlı olarak ortaya çıkar.

Sindirim Sistemi Belirtileri

Doğum eyleminin başlangıcından hemen önce ishal, sindirim sorunları, bulantı-kusma görülebilir. Doğumdan 1-2 gün önce vücudun barsakları temizleme işleminden dolayı ishal olabilir. Doğumun yaklaştığını gösteren bu belirtileri her anne adayı yaşamayabilir ya da farketmeyebilir.

Kilo Kaybı

Doğumdan birkaç gün önce kadınlık hormonlarından progesteron düzeyinin düşmesiyle iştah azalır. Sıvıların atılması ile 1-2 kg verilebilir.

Yalancı Doğum Ağrıları

Gebeliğin son 4-8 haftasında düzensiz, ağrısız rahim kasılmaları başlar ve giderek sıklığı artar. Bu kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) denir.

Posted in: