CIN ne anlama gelir?

Prekanseröz lezyon eğer tedavi edilmezse kansere dönebilecek doku anlamına gelir. Ancak kesinlikle kanser başlangıcı anlamına gelmez. Serviksteki böyle lezyonlara servikal intraepitelyal neoplazi veya kısaca CIN denir. Bu terim serviksin yüzeyindeki değişikliklere verilen isimdir ve bu lezyonlarda hastalığın yayılımı yoktur. CIN’ların ciddiyetine göre CIN 1’den 3’e kadar farklı sınıflaması vardır. Serviks kanseri gelişme riski CIN derecesi ile ilişkilidir.

Rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı kanseri görülme oranlarını büyük ölçüde azaltmıştır. 21 ila 25 yaşları arasında Pap ve/veya insan papilloma virüsü (HPV) testleri ile tarama yapılması önerilir. 

Smearde anormal tarama sonuçları olan (muhtemel rahim ağzı kanseri öncülerini gösteren) kişiler için daha fazla takip veya tedavi yapılmalıdır.

Smear sonucu anormal bulunanlar, kolposkop adı verilen özel bir mikroskopla pelvik muayene sırasında muayenehane ortamında yapılan bir işlem olan kolposkopi ile değerlendirilir. Kolposkopi sırasında kadın doğum doktoru servikse bakar ve anormal görünen tüm bölgelerden biyopsi alır. Ayrıca bazen endoservikal küretaj (ECC) yapılır; bu, servikal kanaldan alınan hücrelerin bir örneklenmesidir. Biyopsi ve ECC sonuçları, servikste kanser öncülü lezyon veya kanser olup olmadığını gösterir. 

Hangi hücrelerin dahil olduğuna bağlı olarak, anormallik servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) veya adenokarsinoma in situ (AIS) olarak adlandırılır:

  • CIN. Rahim ağzının dış yüzeyi yassı hücreler adı verilen hücrelerle kaplıdır. Bu hücrelerin kanser öncesi lezyonlarına CIN denir. Bu değişiklikler hafif (CIN 1) veya orta ila şiddetli (CIN 2 veya 3) olarak sınıflandırılır.
  • AIS. Serviks kanalı glandüler hücrelerle kaplıdır. Bu hücrelerin kanser öncesi bir lezyonlarına AIS denir.

Koilositoz ve CIN I, düşük dereceli lezyonlar (LGSIL) olarak adlandırılır ve kanser riski az olan lezyonlardır. CIN II ve III ise yüksek dereceli lezyonlar (HSIL) olarak adlandırılır ve kanser riski daha yüksek olan sorunlardır.

Koilositoz

Siğil virüsünün rahim ağzına bulaştığını gösteren hücrelerdir.

CIN1

Bu sonuca sahip kadınların yarısından fazlasında anormal hücreler zamanla kendiliğinden kaybolduğundan tedaviye gerek duyulmayacaktır. CIN 1’den kanser gelişme risk çok düşüktür.

CIN2

CIN2 olarak sınıflandırılan anormal hücrelerin, ilerleme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle anormal alan ortadan kaldırılarak serviks kanser gelişimi riski azaltılacaktır.

CIN3

CIN3 olarak sınıflandırılan anormal hücrelerin ilerlemesi olasıdır. Bu sonuca sahip kadınların tümüne tedavi önerilir. CIN 2 ve 3’ün ne kadarının kansere döneceğini net olarak bilemediğimiz için tedavisiz izlem kabul edilemez.

Servikal glandüler intraepitelyal neoplazi adını verdiğimiz serviksin iç kısmındaki prekanseröz lezyonlar da servikste görülen nadir lezyonlardır.

CIN seyri

CIN olguları nasıl ilerler

CIN Nedenleri Nelerdir?

CIN ve servikal kanserlerin neredeyse tümünde bir virüs olan Human Papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu vardır. Ancak pek çok kadın herhangi bir hastalık olmadan HPV enfeksiyonu taşıyıcısı olabilir. Bu kadınların küçük bir kısmında anormal smear saptanır ve daha da az hastada servikal kanser gelişir. Çoğu hastada HPV cinsel ilişki sırasında bulaşır. HPV enfeksiyonu için herhangi bir antibiyotik tedavisi yoktur. HPV enfeksiyonlarının yol açtığı anormal smear sonuçları daha ileri tetkik ve tedavi gerektirir.

HPV enfeksiyonunu saptamak için testler geliştirilmiştir. Ancak HPV enfeksiyonu saptanan tüm kadınlarda CIN ve kanser gelişmiyor. Virüsün tipi, dokuda kalma süresi ve ne kadar çok virüsün dokuya girdiği CIN ve kanser gelişiminde önemli kriterlerdir.

HPV’ye karşı aşı geliştirilmiş olmakla beraber, bu aşılar koruyucu aşılardır ve virus ile karşılaşmış hastalarda veya CIN gelişmişse etkili değildir.

Sigara kullanımı da özellikle HPV virüsünün etkisini arttırarak servikal değişikliklere neden olur. Bu yüzden sigarayı bırakmanız önerilmektedir.

Posted in: