Çiftlerde Kısırlık

Sorularla

Neden hamile kalmakta zorlanıyoruz?

Bazı insanlar daha kolay gebe kalırken bazıları  zorlanıyor.

Bir çiftin hamile kalmakta zorlanmasının farklı nedenleri olabilir. Sorun çiftin yalnızca bir üyesinde olabileceği gibi her ikisinde de olabilir.

Bir çift hamile kalmakta sorun yaşadığında, nedeni aydınlatmak için her iki partnerde de testler yapılır. Ancak bazen sorunun nedeni testlerle de ortaya konamaz.

Ne zaman muayene olmalıyız?

1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki sonrası hamile kalamayan çiftlerin muayene olması gerekir. Ancak endişeniz varsa, muayeneyi daha erkene çekebilirsiniz. Genel kontroller ile bir sorununuz olup olmadığı belirlenebilir.

Erkek infertilitesi için hangi testler yapılır?

Sorun eşini hamile bırakmaya çalışan erkekte olduğunda buna erkek infertilitesi denir. Bazen erkek faktörü terimi de kullanılır.

Doktorunuz sorunun erkek kısırlığından kaynaklanabileceğinden şüpheleniyorsa, size sağlığınız ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracak ve muayene edecektir. Genellikle semen analizi istenir. Semen Analiz Testi, kaç tane sperm ürettiğinizi ve ne kadar sağlıklı olduklarını rapor eden bir testtir.

Diğer testler:

  • Kan testleri. Erkeklik hormonu seviyelerini kontrol edilir. Normal olmayan hormon seviyeleri, eşinizin gebe kalmasını zorlaştırabilir. Bunun dışında kalan kan testleri, eşinizin gebe kalmasını zorlaştırabilecek genetik bir sorun olup olmadığını kontrol eder.
  • Ultrason. Ultrason ile, cinsel organlarla ilgili sorunlarını kontrol edilir. Örneğin, spermin içinden geçtiği vasdeferens tüpünde bir tıkanıklık olabilir.
Erkek İç Üreme Organları

Erkek iç üreme organları

  • Biyopsi. Semen analizi sıfır veya çok az miktarda sperminiz olduğunu gösteriyorsa biyopsi yapılabilir. Biyopsi sırasında, üroloji doktoru testisin içinden küçük bir doku örneği alır. Daha sonra, sperm olup olmadığını kontrol etmek için numuneye mikroskop altında inceleyerek değerlendirir.

Kadın infertilitesi için hangi testler yapılır?

Sorun gebe kalmaya çalışan kişide olduğunda buna kadın infertilitesi denir. Kadın faktörü olarak da adlandırılabilir.

Sorunun kadın kısırlığından kaynaklanabileceğinden şüpheleniliyorsa, sağlığınız, adet dönemleriniz ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular sorulacaktır.

Şu testleri yaptırmanız gerekebilir.

  • Kan testleri. Kan testleri hormon düzeylerini kontrol eder. Normal olmayan hormon seviyeleri gebe kalmayı zorlaştırabilir. Gebe kalmayı zorlaştırabilecek genetik sorunları kontrol etmek için de kan testleri yapılabilir.
Kadın İç Üreme Organları

Kadın iç üreme organları

  • Yumurtlama testleri. Yumurtlama, yumurtalıktan yumurtanın atılması olayıdır. Yumurtlayıp yumurtlamadığınızı kontrol etmek için bazı testler kullanılabilir. Yumurtlama olmazsa, döllenme olmaz ve gebe kalamazsınız.
Gebelik Nasıl Oluşur

Hamileliğin doğal yollarla oluşması için şunlar gerçekleşmelidir.
Yumurtalıktan bir yumurta atılır. Buna yumurtlama denir.
Partnerin spermi vajinadan yukarı, rahme ve yumurtalık kanallarına doğru yüzer.
Sperm yumurtaya ulaştığında, en az bir sperm yumurtanın dış kabuğundan geçerek içeri girer. Buna döllenme denir.
Yeni döllenmiş yumurta rahme doğru hareket eder.
Yumurta kendini rahim duvarına sabitler. Buna implantasyon (yerleşme) denir.

  • Rahim ve yumurtalık kanallarını kontrol etmek için yapılan testler. Yumurtalık kanalları ve rahim ile ilgili sorunlar gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu sorunları belirlemek için yapılan testler şunlardır:
    • Ultrason, HSG veya diğer görüntüleme testleri. Rahim şekil bozukluğu, tüplerin tıkanıklığı (Geçirilmiş enfeksiyon veya geçirilen operasyonla ilgili olabilir) ve diğer sorunları kontrol eder.
    • Vücut içini inceleyen testler. Bu testler, cerrahi müdahale içerdiğinden görüntüleme testleri kadar basit değildir. Ucunda bir kamera bulunan küçük bir tüp kullanılarak vücudun içine bakılır. Histeroskopi ile rahim içi, laparoskopi ile yumurtalık kanalları ve yumurtalıklar görüntülenebilir.

Testler yapıldıktan sonra ne olur?

Test sonuçları, eşlerden birinin veya her ikisinin de tedavi edilebilecek bir sorunu olup olmadığını gösterecektir. Sebep bulunursa, tedavi bu sorunu çözmeye yönelik olacaktır.

Bazen tedavi edilemeyen bir sorun olabilir veya testler sorunun ne olduğunu gösteremeyebilir. Bu durumlarda, çiftlerin çocuk sahibi olmasına yardımcı olmak için yapılabilecek başka tedaviler de vardır. Doğru tedavi şekline doktorunuz karar verecektir.

Başka ne yapabiliriz?

Gebe kalmaya çalışmak bir çift için stresli olabilir. Üzgün, endişeli, kızgın veya suçlu hissetmek normaldir. Bu duygular için yardım alabilirsiniz. Bir psikolojik danışmanla görüşebilirsiniz.

Çocuk sahibi olmak için diğer seçenekleri düşünebilirsiniz. Evlat edinme, taşıyıcı annelik, sperm veya yumurta bağışı düşünülebilir. Ülkemizde evlat edinme dışında diğer çocuk sahibi olma seçenekleri yasal değildir.