Emzirme Rehberi

Emzirme

Bebeğinizin en ideal gıdası sütünüzdür. Sütünüz, yerine verilebilecek her besinden daha besleyici, daha temiz ve çok daha ekonomiktir. Üstelik, salgın hastalıklara karşı bağışıklık sağladığı gibi, hem size hem de bebeğinize ruhsal yönden yararlıdır. Normal zamanında doğan bebekler kadar erken doğan bebekler için de anne sütü en uygun besindir.

Tüm bebekler emzirilebilir mi?

Mümkünse tüm bebekler en az 1 yıl süre ile emzirilmelidir. İlk 6 ay tek başına anne sütü bebeğin bütün gereksinimlerini karşılar. Doğumdan 4-6 ay sonra anne sütünün yanında ek gıdaya da geçilebilir.

Emzirme hem anne hem bebek sağlığı için yararlıdır. Yarar, çok uzun zaman emzirmeseniz bile geçerlidir.

Emzirmek kolay mıdır?

Emzirmek, hemen hemen tüm annelerin yapabileceği kadar kolaydır. Memede çimdiklenme gibi bir acı hissedebilirsiniz. Ancak bebeğiniz memeyi düzgün tuttuğunda bu his geçecektir.

Bebeği memeye tutma konusunda çocuk doktorunuz yardımcı olacaktır. Bunun için meme başınızı bebeğinizin burun ucu hizasında ve bebeğe yakın tutun. Ağzına memeyi aldığında dili meme başının altında olmalı ve alt dudağı dışarı doğru kıvrılmalıdır. Bebeği memeye tuttuğunuzda meme başında sürtünme ve basınç olmamalıdır. Düzgün tuttuğunuzda süt akışı çok kolay olarak gerçekleşir.

Yeterli süt üretiminiz başladığında memenin gerilmesine bağlı ağrı hissedebilirsiniz. Bu gerginlik doğumdan 2-4 gün sonra gerçekleşir ve memelerinizde az miktarda kolostrum yerine bolca süt üretilmeye başlandığını gösterir. Meme veya meme başındaki ağrı ya da acının nedeni memedeki enfeksiyon veya başka sorunlar da olabilir. Bu sorunların çözümünde doktorunuz size yardımcı olacaktır.

Emzirmeye ne zaman başlamalıyım?

Doğumun hemen ardından, hatta doğumhanede emzirmeye başlayabilirsiniz. Emzirmeye doğumdan sonra mümkün olduğunca erken, olabiliyorsa ilk 1 saat içinde başlanmalıdır. Ten tene temas, bebeğinizin emmeyi öğrenmesine yardımcı olur.

İlk günlerde kolostrum adı verilen sarı ve kıvamlı bir sıvı gelir. Kolostrum, yenidoğanın gereksinimi olan tüm besinleri içerir. 2-3 gün içinde süt üretiminiz artacaktır. Emzirmeniz, daha çok süt üretilmesini sağlar.

Emzirme sırasında bebeğimi nasıl tutmalıyım?

Farklı emzirme pozisyonları vardır. Hepsini deneyerek siz ve bebeğiniz için en uygun olanı seçmelisiniz.

Emzirme Pozisyonu

Emzirme Pozisyonu

Emzirme pozisyonu

Çizimler bebeğinizi emzirirken nasıl tutabileceğinizi göstermektedir. Tüm pozisyonlarda meme başı seviyesi bbeğin ağız seviyesinden yukarıdadır. Böylece bebeğin üst dudağından görülen memenin koyu kısmı, alt dudaktan görünenden daha büyük olmalı.

Bebek memeyi nasıl tutmalıdır?

Bebek ağzını açarak meme başı ve çevresindeki koyu renkli alanın (areola) tamamını ağzına almalıdır. Bu şekilde memeyi tutması bebeğinizin bolca süt almasını sağladığı gibi sizi de meme başı yaralanmasından korur. Bebeğiniz bu şekilde tuttuğunda meme başında çekilme hissedersiniz. Eğer ağrı veya sızı hissederseniz bebeğinizi memeden ayırıp tekrar tutturmalısınız.

Memeyi tutma

Bebeğinizin memeyi iyi tuttuğunu nasıl anlarsınız? -Bebeğinizin ağzı mümkün olduğunca açık olmalıdır. -Alt dudak meme üzerinde dışa kıvrılmış olmalı -Çene memeye temas etmeli, burun çok yakın olmalıdır., -Yanaklar dolu olmalıdır. -Bebeğinizin dili alttan meme başı ile temasta olmalı ve emme boyunca öyle kalmalıdır. Emzirme süresince siz ve bebeğiniz rahat olmalısınız. Meme başında çekilme ve basınç hissedebilirsiniz. Ancak acı veya sızı hissetmemelisiniz.

Ne sıklıkta ve ne kadar süre emzirmeliyim?

Bebeğiniz her uyanıp ağladığında veya açlık belirtisi gösterdiğinde emzirmelisiniz. Bebeğinizin acıkma belirtileri

  • Uyanmak
  • Başını meme arar gibi çevirmesi
  • Elini, dilini veya dudağını emmesi

Acıkma sıklığı ve emme süresi her bebekte değişik olabilir. Bazı bebekler 5 dakikada emmeyi sonlandırır, bazıları 20 dakikadan daha uzun süre emebilir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 8-12 defa emmek isteyecektir.

Bebeğinize her defasında her iki memeyi de vermelisiniz. Birinde sağdan başlamışsanız, diğerinde emzirmeye soldan başlamalısınız. Bu süt gelişinin devamlılığı ve miktarı için en iyi olandır.

Anne sütü ile beslenen bebekler daha iyi mi uyur?

Sağlıklı bir yenidoğan ister anne sütü ister mama ile besleniyor olsun beslenmek için sık sık ve kolaylıkla uyanır. Bebekler, gece de dahil günde 8-12 defa beslenirler. Bu her ne kadar sizin için yorucu olsa da tümüyle normal olduğunu unutmayın. Bebeğiniz büyüdükçe uyuma süreleri de uzar.

Bebeğimin yeterince beslendiğini nasıl anlarım?

Bebeğinizin iyi beslendiğini gösteren belirtiler şunlardır.

  • Bezlerini kontrol edin. Bebeğiniz günde en az 4-5 kez bezini ıslatmalıdır.
  • Barsak hareketlerini kontrol edin. Bebeğinizin günde 4-5 kez kaka yapmalıdır.
  • Bebeğinizin kilosunu kontrol edin

Ek gıda veya su vermeli miyim?

İlk 6 ay bebeğinizin tek gereksinimi anne sütüdür. Anne sütü ile beslenen bebeklere çocuk doktorunun önerisi ile ayrıca D vitamini verilebilir. D vitamini sıvı şeklindedir ve damlalıkla verilebilir. Nasıl ve hangi dozda verileceğini çocuk doktorunuz size anlatacaktır. D vitamini, sağlıklı kemik gelişimi için önemlidir.

Bebeğiniz 4-6 aylık olduğunda ek gıda almaya başlayacaktır. Hangi besinleri ve ne zaman vereceğinizi çocuk doktorunuzla konuşmalısınız. Bebeğiniz ek gıdaya başladıktan sonra da emzirmeye devam etmelisiniz.

Bebeğime emzik vermeli miyim?

İlk haftalarda bebeğinize emzik vermemelisiniz. Emzik emmek bebeğinizin memeden süt emme alışkanlığını bozabilir. Bebeğiniz emmeyi iyice öğrendikten sonra rahat uyuması için emzik verebilirsiniz. Bebeğiniz doğumdan 2-4 hafta sonra emmeyi tamamen öğrenmiş olacaktır. Kanıtlanmamış olmakla birlikte gece emzik ile uyuması bebeğin ani soluk durması riskini azaltır.

Emzirme sırasında ne tür sorunlar yaşayabilirim?

Emzirme sırasında sık rastlanan sorunlar şunlardır

  • Memede şişme, sertlik ve ağrı
  • Meme başında ağrılı çatlak
  • Meme veya meme başı enfeksiyonları
  • Süt kanallarının tıkanmasına bağlı kızarık, ağrılı meme kitleleri

Meme başında acı olursa ne yapabilirim?

Emzirme sırasında meme başında acı olması genellikle bebeğin memeyi iyi tutamamasındandır. Acı hissediyorsanız emzirmeye ara vermeli ve tekrar memeyi doğru tutmasını sağlamalısınız. Gerekirse emzirme pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.

Nadiren bu acının farklı bir nedeni olabilir. Sorunu gideremiyorsanız doktorunuzla görüşmeniz iyi olur.

Sütümü sağmam gerekecek mi?

Süt veren herkesin sağma yapması gerekecektir. Özellikle bebeğinizden uzak kalmanız gereken bir işiniz varsa süt sağmaya alışmalısınız. Bu hem sütünüzün azalmaması için hem de siz yokken bebeğinizi kendi sütünüzle besleyebilmek üzere depolamanız için gereklidir.

Doğumdan sonraki ilk günlerde sağmaya çalıştığınızda fazla süt gelmediğini görürsünüz. Yine de sağmaya çalışmanız memeyi uyararak süt üretimini artırır. Meme boş bile olsa sağmaya çalışmanız süt üretimini artırır.

İlk günlerde oluşan kolostrumu boşaltmak için elle sağmak iyi bir yöntemdir. Sonrasında pompa kullanmak daha iyidir. Gereksinimlerinize ve meme büyüklüğünüze uygun bir pompa satın almanız sütünüzü daha rahat sağmanızı sağlar.

Emzirme sorunları nasıl çözülür?

Farklı sorunların çözümleri de farklı olacaktır. Yani tedavi soruna bağlıdır. Örneğin memede ağrılı sertlik ve şişmelerde

  • Elle memeyi sağabilirsiniz.
  • Memeye soğuk uygulama yapabilir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz.
  • Ilık duş veya ılık uygulama ile süt akışını sağlayıp memeyi boşaltarak rahatlatabilirsiniz.
Elle Sağma

Elinizi C harfi şeklinde memeye oturtun. Baş parmağınızı memeyi sağar gibi ileri geri hareket ettirin. Baş parmağınız ve diğer parmaklarınızı yuvarlar gibi hareket ettirin. Süt meme başından dışarı gelecektir. Elinizi tüm memede dolaştırarak bunu farklı kısımlar için tekrarlayın.

Emzirme ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Hemen hemen tüm emzirme sorunlarının çözümü vardır.

Hangi durumlarda doktoruma danışmalıyım?

  • Süt kanallarının tıkanması sorununu aşıp sağarak rahatlayamıyorsanız.
  • Memede kızarık, sıcak, sert alan oluşması.
  • Meme başında cilt altı kanaması.
  • Tüm emzirme süresince geçmeyen ağrı

Emzirme sürecinde yeme içme alışkanlıklarımı değiştirmeli miyim?

Süt vermek için özel bir beslenme düzenine gereksiniminiz yok. Endişelenmenize gerek yok. Sağlıklı beslenmeye çalışın yeterli olacaktır.

Her şeyden önce sıvı alımınızı artırmalısınız. Doğum kilolarınızdan kurtulmak için emzirmek iyi bir yoldur. Vejeteryan veya vegan besleniyorsanız gıda takviyeleri için doktorunuza danışmalısınız. Emzirme sürecinde sağlığınızı korumak için demir, kalsiyum ve omega 3 kullanmanız gereklidir.

Emzirme sürecinde alkol almamayı tercih etmelisiniz. Alsanız bile günlük 1 bardak şarap miktarını aşmamalıdır. Alkol aldıktan sonraki 2 saat emzirmeseniz daha iyi olur.

Süt verirken ilaçlarımı kullanabilir miyim?

Süt verme döneminde bazı ilaçları kullanmanız uygun olmaz. Kullanmakta olduğunuz ilaçları doktorunuzla konuşmalısınız. Kullanmaya devam edebilir veya aynı amaçla kullanılan süt verme açısından sorun yaratmayan başkalarıyla değiştirebilirsiniz.

Reçetesiz satılan bitkisel ilaç veya gıda takviyelerini almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Süt verme döneminde uyuşturucu nitelikli ilaçların kullanılması tehlikelidir. Bazı ülkelerde esrar ve türevleri yasak olmamakla birlikte süt verme sürecinde kullanılmamalıdır. Bebekte bazı sorunlara yol açabildiğini bildiren yayınlar bulunmaktadır.

Süt vermeyi ne zaman kesmeliyim?

Bebeğiniz 1 yaşına gelene dek emzirmeye devam etmeniz en iyisidir. Sütü kesmek istediğinizde bunu aşamalı yapmalısınız. Her 2-5 günde bir günlük emzirme sayınızı bir azaltabilir veya süreyi kısaltabilirsiniz. Aşamalı olarak süt vermeyi azaltmanız, hem vücudunuza alışma için hem de bebeğinize ek gıdayı artırmak için zaman sağlar.

Yararlanılan Kaynaklar

UpToDate

Posted in: