Menoraji Tedavisi

Menoraji, uzun süren ve/veya şiddetli adet kanamasıdır.

Kanama durdurulsa bile temel yaklaşım biyopsi alınmasıdır. Hem kanamayı azaltır, hem de kanama nedeni hakkında fikir verir.

Biyopsi yapılanayn bakire kişilerde rahim iç tabakasını düzenleyerek kanamayı kesmek için geçici olarak östrojen verilmesi düşünülebilir. Kanamayı durdurmak için oral yoldan konjuge östrojen verilir. 12-24 saat süre ile her 6 saatte bir 1,25-5 mg konjuge östrojen verilebilir. Türkiyede damardan kullanılan östrojen ilaçları bulunmamakla birlikte damardan her 4-6 saatte 20-25 mg östrojen verilebileceğini de belirtmekte yarar var. Östrojen tedavisini takiben 12 gün süreyle ağızdan alınan gestagenlerle kontrollü bir şekilde adet kanaması oluşturulabilir.

Şiddetli adet kanaması, düşük doz doğum kontrol hapları ile tedavi edilebilir. Günde 2-4 tablet ile 1 haftada şiddetli kanama kontrol altına alınabilir. İlaç bırakıldıktan sonra 5-7 gün içinde kontrollü bir çekilme kanaması olacaktır. Son haptan 7 gün sonra doğum kontrol haplarına alışıldık dozlarda başlanarak kanama düzensizliğinin tekrarlaması önlenebilir. Eğer 40 yaş üzerinde kullanılacaksa yapısal bozukluklar, kanser ve hap kullanmanın uygun olmadığı durumlar ekarte edilmiş olmalıdır.

Şiddetli kanamalar için traneksamik asid de kullanılabilir. Bu ilaç ağızdan, günde 2 tane kullanılır ve kanama miktarını ciddi şekilde azaltır.

Şiddetli adet kanamalarının tedavisinde levonorgestrel içeren ilaçlı spiraller çok yararlı olabilir.

İbuprofen gibi prostaglandin üretimini önleyen ilaçlar da kimi hastalarda adet kanamasını azaltmada yararlı olabilir. Özellikle spiral uygulaması sonrasında kanaması şiddetli olan kişilerde kullanımı pek çok açıdan uygundur.

Özellikle kansızlığa neden olabilecek kadar şiddetli veya uzun sürmiş kanamalarda GnRH analoglarının kullanılması geçici bir çözüm olabilir. Bu tedavi, hipofiz bezinden FSH ve LH salgılanmasını durdurarak yumurtalık hormonları olan östrojen ve progesteronu menopoz düzeylerine indirir. GnRH analoglarına demir eklenerek kansızlık hızla tedavi edilebilir.

Histeroskop kullanılarak kanamaya neden olan rahim içi yapısal sorunlar ortadan kaldırılabilir.

Myomu olan kadınlar hormon tedavisine yanıt vermiyorsa myom çıkarılabilir. Yapılacak ameliyatın tipi, myomun yerleşim ve büyüküğüne göre değişir. Myomektomi, histeroskopik, laparoskopik veya klasik cerrahi kesi ile yapılabilir.

Bazen myomun tek başına alınması mümkün olmayabilir. Bu tarz durumlarda rahimin alınması söz konusu olabilir. Rahim karından veya vajinal yoldan alınabilir. Ancak myom olmadığı sürece şiddetli adet kanaması tedavisi için rahim alınması nadiren gerekli olur. Çocuk sayısını tamamlamış ve çocuk istemeyen kadınlarda başka yollarla kanama engellenememiş ise daha ileri tetkik yapmak için rahim alınabilir.

Endometrial Ablazyon