Üretrit

Üretrit nedir?

Üretra, idrarı mesaneden dışarıya taşıyan kanaldır. Üretrit, üretranın tahriş olması veya iltihaplanması için kullanılan tıbbi bir terimdir.

İdrar Yolları Anatomisi

İdrar, böbreklerde üretilir. Böbreklerden mesaneye, üreter adı verilen bir çift kanal ile boşalır. Mesaneyi ise üretra denilen diğer bir kanalla terk eder.

Üretrit; idrar yaparken ağrı, yanma veya batmaya neden olur. Bazen idrar yollarından gelen akıntıları olur. Üretritli erkeklerde penisin ucunda kızarıklık veya şişlik görülebilir.

Üretrit neden olur?

Üretrit genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. En yaygın neden cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.

Üretrite neden olabilen CYBE’ler şunlarıdır:

  • Klamidya
  • Bel soğukluğu
  • Mycoplasma genitalium
  • Trichomoniasis

Muayene olmalı mıyım?

Üretrit belirtileriniz varsa muayene olmalısınız.

Testlere ihtiyacım olacak mı?

Test edilmek için muhtemelen bir idrar örneği veya vajinadan sıvı örneği alınması gerekir. Erkeklerde penisten örnek alınabilir. Kadınlarda, pelvik muayene yapılmalıdır. Kan testi yaptırmanız da gerekebilir. Bu testler, bir enfeksiyonunuz olup olmadığını ve ne tür olduğunu gösterebilir.

Üretrit nasıl tedavi edilir?

Üretrit tedavisinden antibiyotikler kullanılır. Tedavi için test sonuçlarınız gelene kadar beklemenize gerek yoktur. Kültür için örnek alındıktan sonra ilaca başlanabilir.

CYBE tanısı konmuşsa, antibiyotik tedavisine başladıktan 7 gün sonrasına ve hiçbir semptomunuz kalmayana kadar cinsel ilişkiye girmemelisiniz.

CYBE tanısı konmuşsa, cinsel partnerinizi bilgilendirmelisiniz. Belirti olmasa bile onlara da enfeksiyon bulaşmış olabilir.

Üretrit önlenebilir mi?

Üretrite genellikle bir CYBE neden olduğu için, üretrit riskinizi şu yollarla azaltabilirsiniz:

  • Her cinsel ilişkide prezervatif kullanmak
  • Siz veya partnerinizde enfeksiyondan kaynaklanabilecek herhangi bir belirti (kaşıntı, akıntı veya idrar yaparken ağrı gibi) olduğunda cinsel ilişkiden kaçınmak
  • Farklı partnerlerle cinsel temasta bulunmamak

Herhangi bir zamanda bir CYBE geçirdiyseniz, şimdi veya gelecekte başka CYBE olup olmadığınız kontrol edilmelidir. Aynı anda birden fazla CYBE bulunabilir. CYBE’ler her zaman belirti vermez, bu nedenle taramalarla kontrol edilmelidir.