Tedavi Gebeliklerinde Sorunlar

Bebekte doğumsal özürler.  Anne babaların bu konudaki en önemli endişeleri doğacak çocukta doğumsal şekil ya da gelişim bozuklukları olma riskidir. Aslında bu önemsenmemesi gereken bir risktir. Yumurtlatma tedavisi sonrası doğan çocuklarda şekil ve gelişim bozuklukları konusunda bir sürü çalışma yapılmıştır. Tüm çalışmalar gösteriyor ki çocuklardaki şekil ve gelişim bozukluklarının riski normal gebeliklerden farklı değil.

Doğumsal özürlerin tüpbebek olgularında daha sık görüldüğü yolunda bildirimler yapılmıştır. Ancak bu konudaki yayınlar biraz karmaşıktır. Bu nedenle çalışmalar devam etmektedir. Özellikle genetik hastalıkların yol açtığı erkek infertilitesi olgularında mikroenjeksiyonun kullanılması, doğumsal özür riskinde artışa neden olmuştur.

Çoğul gebelikler. Asıl risk ise bambaşka. Tedavinin ilk zamanlardaki en önemli sorunu çoğul gebeliklerdi. Oh. Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz diye düşünmeyin. Rahimdeki bebek sayısı arttıkça sorun ile karşılaşma riski de artar. Bu sorun, ultrason ile yumurtalıkların sıkı kontrolü ve ilacın düşük dozda daha uzun süre kullanılması ile aşılmıştır.

Yine de yumurtlatma tedavilerinde en büyük sorun, çoğul gebelikler yüzünden gebeliklerin erken sonlanmasıdır. Yumurtlatma için kullanılan rekombinant ve idrar kaynaklı FSH arasında bu sorunlar açısından fark bulunamamıştır.

İlk üç ayda kanama. İlk üç aylık dönemde kanama olması bebeğin ölümü veya dış gebeliğin belirtisi olabilir. Bu nedenle ilk 13 haftada ağrı veya kanama varsa detaylı muayene gereklidir. Eldeki bulgulara göre tüpbebek ile gebe kalanlarda kanama daha sık görülür. Ancak kanama olan gebeliklerde düşük görülme oranı tüpbebek olmayanlardakinden daha yüksek değildir.

Düşük. Rahimde gebeliğin saptanmasından sonra bile düşüklerle karşılaşılabilir. Tüpbebek olgularında düşük oranları;

  • 35 yaş altı kadınlarda %15
  • 40 yaşta kadınlarda %25
  • 42 yaş kadınlarda %35

Dış gebelik. Tüpbebek olgularında gebeliklerin %5’i dış gebeliktir.

Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı. Elimizdeki verilere göre tüpbebek ile oluşan gebeliklerde çoğul gebelik olmasa bile erken doğum ve düşük doğum ağırlığı sık görülür.

Psikolojik Stres. Tüpbebek, tüm çiftlerde ciddi fiziksel, maddi ve duygusal zorlanmalara neden olmaktadır. Psikolojik stres çok fazladır. Bazı araştırıcılar bunu lunaparktaki radara benzetir. Tedavi metodları gün geçtikçe daha kapsamlı ve tabii ki daha pahalı olmakta. Buna rağmen hala başarısızlık oranları yüksek. Bunlar, çiftte kırgınlık, yalnızlık ve öfke duyguları uyandırıyor. Başarısız bir tüpbebek siklusundan sonra bu kırgınlık, depresyon halini de alabilir. Arkadaş ve aile üyelerinin psikolojik desteği bu aşamada önem kazanıyor. Bu aşamada profesyonel destek almak gerekli olabilir. Ancak destek her zaman bir psikologdan alınmalı. Psikolog olarak eğitilmemiş, kendisini infertil çifte destek koçu olarak tanıtan kişiler yarar yerine zarar da verebilir.