Sezaryen Doğumu Sonrası Vajinal Doğum

Sezaryen sonrası vajinal doğum nedir?

Geçmişte sezaryen doğum yöntemiyle bebek sahibi olan insanların sonrasında vajinal doğum yapmasına sezaryen sonrası vajinal doğum denir. Sezaryen doğumu bebeğin rahimden cerrahi yolla alınmasıdır. Sezaryen sonrası vajinal doğum SSVD olarak kısaltılır.

Vajinal doğum

Vajinal doğum sırasında anne bebeği vajinadan dışarı itecek şekilde ıkınır.

Önceki doğumunuzu sezaryen ile yaptıysanız bundan sonraki tüm doğumlarınızı sezaryen ile olması gerekir. Bunun sebebi sezaryen sırasında rahme yapılan kesidir. Dikiş atılıp iyileşse bile doğum sürecinde açılabilir. Bu nadir olsa da hem anne hem bebek için ölümcül bir durumdur.

Baş Gelişte Sezaryen

Sezaryen sırasında karnınız ve rahminize kesi yapılır. Bebek, vajina yerine bu kesiden doğurtulur.

Geçmişte sezaryen doğum yapan kadınların yeni gebelikleri için seçenekleri:

  • Doğum ağrılarınız başlamış ve rahim ağzı tam açılmıştır. Vajinal doğum yaptırılır ve rahimde zedelenme olup olmadığı kontrol edilir.
  • Doğum ağrılarınız başlamış ancak rahim henüz doğuma hazır değildir. Sezaryen ile doğum yaptırılır.
  • Bebek olgunlaştığında (genellikle 39 hafta) doğum ağrıları başlamadan sezaryene alınır.

Vajinal doğum denemesinde ne gibi problemler olabilir?

Doğum sürecinde pek çok problemle karşılaşabilirsiniz. Bunlar içinde en önemlisi rahim zedelenmesidir. Rahim yırtılması acil bir durumdur, sizin ve bebeğinizin ölümü ile sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin ve annenin kurtarılması için yırtığın onarılması gerekir. Bu işlem için acilen ameliyata alınmanız gerekir.

Anne tüm tehlikeyi göze alarak vajinal doğum için ısrarcı olsa da bazen doğum denemeleri işe yaramaz. Doğum süreci olması gerektiği gibi ilerlemez ve sezaryen doğuma ihtiyaç duyulabilir.

Ya sezaryen sonrası vajinal doğum denemek istersem?

Sezaryen sonrası vajinal doğum isterseniz bunu doktorunuza bildiriniz. Bireysel durumunuza göre, vajinal doğumu denemenin sizin için iyi bir seçenek olup olmadığı konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır.

Makat Geliş

Doğum öncesinde bebek rahim içinde farklı pozisyonlarda bulunabilir. Çoğu bebek, üstteki şekilde başı aşağıda ve vajinaya yakın olarak yatar. Bu duruş şekline baş geliş adı verilir. Ancak bazı bebekler makat, bacak veya omuzu aşağıda olacak şekilde yatar. Bacakları veya makatın aşağıda ve vajinaya yakın yerleştiği duruşa makat geliş adı verilir.

Bazı durumlarda, vajinal doğum denemesi önerilmez. Bunlar:

  • Daha önceki sezaryen esnasında rahim her zaman ki gibi kesilmediyse.
  • Geçmiş gebeliklerde rahim yırtığı öyküsü varsa,
  • Bebeğinizin rahim içinde duruşu baş aşağı değil, makat geliş veya yan duruş ise.
  • Siz ve bebeğiniz için vajinal doğum güvenli değilse.
Posted in: