Servisit

Smear ve rahim ağzı biyopsisi sonuçlarında servisit ibaresini sık sık görürüz. Kronik servisit veya kronik inflamasyon.

Rahim ağzına serviks denir. Servisit de, rahim ağzı dokusunun enfeksiyonudur. İnflamasyon ise, enfeksiyon yani iltihap hücrelerinin ortamda bolca bulunduğunu anlatır. İltihap hücreleri yalnızca mikropların yarattığı enfeksiyonlarda değil, tahriş ve bu tahrişin iyileşmesi aşamasında da görülür. Bu nedenle kronik servisit veya servikal inflamasyon dendiğinde dokunun mikroplardan ziyade tahriş ve bu tahrişin iyileşmesine bağlı reaksiyonlarından bahsederiz.

Smear sonucunda kronik servisit gören pek çok hasta bir enfeksiyon tedavisi uygulanacağını düşünür. Aslında enfeksiyon olmayan bu durumun antibiyotikle tedavisi de olmaz. Bu nedenle kronik servisit veya kronik inflamasyon tanısı doktorlar için çok anlam ifade etmez. Doğal olarak tedavi de verilmeyince hasta doktorun kendisini ihmal ettiği veya ciddiye almadığı sonucunu çıkarır. Aslında hiç de öyle değildir. Biraz popülist davranmak isteyen bazı meslektaşlarımız ise olayın üzerini bir antibiyotikli fitil ile kapatır.

Akut servisit

Bunlardan farklı olarak bir de akut servisit var. Akut servisit çok farklı bir konudur. Akut kelimesinden de anlaşıldığı gibi yeni olmuştur ve tüm şiddeti ile devam etmektedir. Akut servisitlerde etken gerçekten mikroplardır ve antibiyotik ile tedavi edilir. Akut servisit tanısı için çoğunlukla smear testi gerekli değildir. Muayene ile tanısı kolayca konulabilir.

Akut servisitlerin en önemli belirtisi akıntıdır. Aslında vajinadan gelen akıntı şikayeti ile başvuran her 4 hastadan birinde akıntının kaynağı rahim ağzıdır.

Her mikrop ile servisit olmaz. Bu duruma yol açan mikroplar arasında en sık görülenler, N. gonorrheae (belsoğukluğu), C. trachomatis (genital trahom), H. simplex (genital uçuk) ve T. vaginalis mikroplarıdır.

N. gonorrheae ve C. trachomatis mikropları, rahim ağzı kanalının iç yüzünü döşeyen hassas hücreleri enfekte eder. Bu bölgenin enfeksiyonu, sümüksü bir akıntı oluşturur. Muayenede rahim ağzından dışarı sümüksü bir salgının geldiği görülür. Akıntı genellikle sarı veya yeşil renktedir.