Memede Kalsifikasyonlar

Meme kalsifikasyonları, meme dokusu içindeki kalsiyum birikintileridir. Mamografide beyaz noktalar veya benekler olarak görünür.

Meme kireçlenmesi mamografilerde özellikle 50 yaşından sonra sık görülür. Meme kireçlenmesi genellikle iyi huylu olmakla birlikte, düzensiz şekili ve sıkı kümeler gibi belirli kalsifikasyon modelleri meme kanserine veya kanser öncesi değişikliklere işaret edebilir.

Mamografide, meme kalsifikasyonları makrokalsifikasyonlar veya mikrokalsifikasyonlar olarak görünebilir.

Makrokalsifikasyonlar. Bunlar büyük beyaz noktalar veya çizgiler olarak görünür. Neredeyse her zaman iyi huyludur ve daha fazla test veya takip gerektirmezler.

Mikrokalsifikasyonlar. Bunlar tuz tanelerine benzeyen ince beyaz benekler olarak görünürler. Genellikle iyi huyludur. Ancak bazı görünümler kanserin erken belirtileri olabilir.

Meme kalsifikasyonları mamografinizde şüpheli görünüyorsa, kalsifikasyonlara daha yakından bakmak için ek büyütme görüntüleri için çağrılacaksınız. İkinci mamografi hala kanser için endişe vericiyse, doktorunuz kesin tanı için meme biyopsisi önerebilir. Kalsifikasyonlar iyi huyluysa, doktorunuz kalsifikasyonların değişmediğinden emin olmak için olağan yıllık taramalara devam etmenizi veya takip için altı ay sonra tekrar gelmenizi önerebilir.

Memede Kalsifikasyonun Nedenleri

Bazen kalsifikasyonlar, duktal karsinoma in situ (DCIS) gibi meme kanseri belirtisidir. Ancak çoğu kalsifikasyon iyi huylu nedenlerden  kaynaklanır.

Meme kireçlenmesinin olası nedenleri şunlardır:

  • Meme kanseri
  • Meme kistleri
  • Hücre salgıları
  • Duktal karsinoma in situ (DCIS)
  • Fibroadenom
  • Meme kanalı ektazisi
  • Memede önceki yaralanma veya ameliyatlar (yağ nekrozu)
  • Kanser için önceki radyasyon tedavisi
  • Cilt (dermal) veya kan damarı (vasküler) kireçlenmesi

Deodorantlar, kremler veya tozlar gibi radyoopak malzemeler veya metal içeren ürünler, mamografideki kireçlenmeleri taklit ederek kireçlenmelerin iyi huylu veya kanserli değişikliklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının yorumlanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle, mamografi sırasında herhangi bir cilt ürünü kullanılmamalıdır.

Hangi Durumlarda Muayene Olmalısınız

Radyoloğunuz meme kalsifikasyonlarınızın kanser öncesi değişiklikler veya meme kanseri ile ilişkili olduğundan şüpheleniyorsa, kalsifikasyonlara daha yakından bakmak için büyüterek başka bir mamografi çektirmeniz gerekebilir. Veya radyolog, meme dokusu örneğini test etmek için meme biyopsisi önerebilir.

Radyoloğunuz, kalsifikasyonların yeni olup olmadığını veya sayı veya patern açısından değişip değişmediğini karşılaştırmak ve belirlemek için önceki mamografi görüntülerini isteyebilir.

Meme kireçlenmesi iyi huylu bir durumdan kaynaklanıyor gibi görünüyorsa, radyoloğunuz büyütmeli başka bir mamografi için altı aylık takip önerebilir. Radyolog görüntüleri kalsifikasyonların şekil, boyut ve sayısındaki değişiklikleri veya değişmeden kalıp kalmadıklarını kontrol eder.

Posted in: