Makat Geliş

Makat geliş nedir?

Makat kelimesi bebeğin rahim içindeki pozisyonunu tanımlar. Doğumdan önce bebek rahmin içinde farklı pozisyonlarda yatar. Kafaları, omuzları, bacakları veya kalçaları vajinaya daha yakın olacak şekilde yatabilirler. Bir bebeğin ayakları ya da kalçası vajinaya daha yakınsa makat geliş adı verilir.

Makat Geliş

Doğum öncesinde bebek rahim içinde farklı pozisyonlarda bulunabilir. Çoğu bebek, üstteki şekilde başı aşağıda ve vajinaya yakın olarak yatar. Bu duruş şekline baş geliş adı verilir. Ancak bazı bebekler makat, bacak veya omuzu aşağıda olacak şekilde yatar. Bacakları veya makatın aşağıda ve vajinaya yakın yerleştiği duruşa makat geliş adı verilir.

Gebeliğin erken dönemlerinde bebeklerin makat pozisyonunda olması normaldir. Gebeliğin sonuna doğru, çoğu bebeğin başı vajinaya daha yakın olacak şekilde uzanır. Bu duruma baş gelişi (baş aşağı pozisyonu) denir. Vajinal doğumda en güvenilir pozisyon baş aşağı duruştur. Ama bazı vakalarda gebeliğin sonuna doğru bebek hala makat pozisyonundadır.

Plasenta

Gebeliğin geç dönemlerinde annenin kesit görüntüsü

Makat gelişin nedeni nedir?

Çoğu zaman tesadüfen gerçekleşir. Ama bazı vakaların nedeni rahim, plasenta, bebek ya da bebeğin çevresindeki amniyotik sıvının miktarındaki anormallikler olabilir.

Makat geliş belirtilere neden olur mu?

Bazen. Bebeğin kafasının yaptığı basınçtan dolayı göğüs kafesinizin altında rahatsızlık hissedebilirsiniz, ayrıca alt karında bebeğinizin tekmelerini hissedebilirsiniz.

Makat geliş nasıl saptanır?

Muayenede bebeğinizin pozisyonu kontrol edilir. Bu, bebeğin kafasının pozisyonunu hissetmek için karnınızın üstüne baskı uygulayarak saptanır. Hamileliğin son üç ayında, doktorunuz ya da ebeniz her kontrolde bebeğin pozisyonunu izleyecekler.

Ayrıca ultrason ile de bebeğinizin pozisyonunu kontrol edilebilir. Ultrason ses dalgalarını kullanarak rahminizdeki bebeğinizin resmini oluşturur.

Bebeğim makat geliş ise ne olur?

Çoğu bebek doğum süreci başlamadan önce kendi kendine baş aşağı döner.

Doğuma yakın bir zamanda bebeğiniz hala makat pozisyonunda ise, bebeğinizi baş aşağı pozisyonuna çevirmek denenebilir. Bunu yapmak için, karnınıza baskı uygulanır ve hareket etmesi sağlanmaya çalışılır. İşe yararsa, bebeğiniz baş aşağı pozisyona döner ve siz doğum sürecine girip vajinal doğumu bekleyebilirsiniz. İşe yaramazsa bebeğiniz makat pozisyonunda kalır, büyük ihtimalle sezaryen ameliyatı önerilir.

Makat gelişte sezaryen

Sezaryen sırasında karnınız ve rahminize kesi yapılır. Bebek, vajina yerine bu kesiden doğurtulur.

Bazı vakalarda bu bebekler vajinal yolla doğar. Bu duruma makat doğum denir. Ancak bu doğum tipi esnasında, anne ve bebekte problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle vajinal makat doğumlar genellikle yapılmaz.

İkiz bebeklere sahipsem ne olacak?

İkizleriniz varsa, doktorunuz veya ebeniz her iki bebeğin pozisyonunu kontrol edecekler. Eğer ilk bebek (doğum kanalına yakın olan) makat geliş ise, doktorunuz muhtemelen bebekleriniz için sezaryen ameliyatı önerecektir. Eğer ilk bebek baş geliş ikinci bebek makat geliş ise, doktorunuz doğum seçenekleriniz hakkında sizinle tartışacaktır.

Posted in: