İlk Kez Doğum Kontrol Hapına Başlarken

Doğum kontrol hapı kullanmaya başlarken veya bırakıp tekrar başlarken doktorunuz sizden aile öyküsü dahil olmak üzere tam bir tıbbi öykü alacaktır. Öyküyü takiben muayene olursunuz.Bu arada gebelik olmadığından emin olunur. Kan basıncınız ölçülür. Kullanım talimatını dikkatle okumalı ve tavsiyelere uymalısınız.

Doğum kontrol hapı kullanımına bir doktora muayene olarak başlanması önerilir.

Doktor, doğum kontrol hapı önermeden önce sizde bulunabilecek engeller, sigara öyküsü ve ilaç kullanımını dikkate alır. Kan basıncınızı ölçer. Bu başvuru sırasında servikal smear alınması da tercih edilir.

Doğum kontrol hapı tercihi özellikleriniz dikkate alınarak, farklı ilaçların ek avantajlarından da yararlanabilecek şekilde gerçekleştirilir. İlk kez doğum kontrol hapı kullanıyorsanız düşük doz (20 mcg) etinil östradiol içeren bir ilaç tercih edilecektir.

Doğum sonrası dönemde emziren kadınlar 6 ay süreyle doğum kontrol hapı kullanmamalıdır. Emzirmeyenlerde 3 hafta geçmesi yeterlidir. İlk altı ayında düşük yapan veya kürtaj olmuşsanız doğum kontrol hapları 15 gün sonra başlanabilir. Adet görmeyen kadınlarda gebe olmadığından emin olunduktan sonra doğum kontrol haplarına hemen başlanabilir, yalnız ilk 7 gün ek bir yöntem (kondom vb) kullanılmalıdır.

İlk hapı ne zaman almalıyım?

Doğum kontrol hapı kullanımına genellikle adetin ilk 5 günü içerisinde, tercihen 1. günü başlanır ve böylece ilk aydan itibaren korunma sağlanır.

Hamile olmadığınızdan emin olduğunuz sürece, adet döngünüzün neresinde olursanız olun, hapa başlamak da bir seçenektir. Buna hızlı başlangıç yöntemi denir. Hızlı başlangıçtan sonraki ilk hafta boyunca ek bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız gerekecektir.

Pek çok insan hapı adetlerinin başlamasından sonraki ilk Pazar günü almaya başlar. Bunu yaparsanız, Pazar başlangıcından sonraki ilk yedi gün için de ek kontrasepsiyon (örn. prezervatif) kullanmanız gerekecektir.