Gebelikte vajinal kanama yaşamak anne ve baba adayını çok korkutur. Her zaman büyük bir sorun belirtisi olmamakla birlikte, korkutmalıdır da! Gebeliğin ilk üç ayında her 100 anne adayından birinin kanaması olur. Kanayan 10 anne adayının 9 tanesi sağlıklı bir şekilde gebeliğe devam edip sağlıklı bir bebek doğurur. Yine de gebelikte vajinal kanamayı ciddiye almak gerekir. Bu olguların bazısı kaçınılmaz olarak düşük yapabilir.
Gebeliğin hangi haftasında meydana gelirse gelsin vajinal kanama mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Kanamanın çok hafif olması, koyu veya açık olması, kısa sürmesi olayın önemini azaltmaz. Böyle bir durumda derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Gebelikte Vajinal Kanama Nedenleri
Gebelikte vajinal kanamanın pek çok nedeni vardır. Bunların kimi çok ciddi sorunlar olabileceği gibi kimi çok önemli olmayabilir.
İlk Üç Aylık Dönemde Vajinal Kanama Nedenleri
- Dış gebelik
- Yerleşme (implantasyon) kanaması. Cinsel temas ve döllenmeden 10-14 gün sonra gerçekleşir.
- Düşük. Gebeliğin 20 haftasından önce bebeğin kendiliğinden kaybıdır.
- Molar gebelik. Döllenmeden sonra rahim içinde bebek yerine üzüme benzer bir dokunun çoğalıp büyüdüğü nadir bir hastalık.
- Rahim ağzının (serviks); enfeksiyon (servisit), inflamasyon veya kitlesel (polip) hastalıkları.
Son Altı Aylık Dönemde Vajinal Kanama Nedenleri
- Rahim ağzı yetmezliği. Erken doğuma da neden olabilen, rahim ağzının erkenden açılması
- Bebeğin ölümü
- Plasenta ayrılması (ablasyo plasenta)
- Plasentanın önde gelmesi (plasenta previa)
- Erken doğum. Genellikle hafif kanlı akıntıya neden olur. Sıklıkla rahim kasılmalarına eşlik eder. Belde künt bir ağrı ve aşağıda hissedilen basınç vardır.
- Rahim yırtılması. Nadir, fakat hayatı tehlikeye atan bir durumdur. Genellikle önceden geçirilmiş rahim ameliyatı olanlarda ortaya çıkar.
Doğuma Yakın Dönemde Ortaya Çıkan Doğal Vajinal Kanama Nedenleri
Halk arasında nişan gelmesi veya tıbbi olarak dilatasyon kanaması denilen bu durumda kan, sümüksü bir dokuya karışmış olarak atılır.
Hangi Durumda Muayene Olmalısınız?
Gebelikte vajinal kanamanız olduysa bunu muhakkak doktorunuza bildirmelisiniz. Kanamanız ile birlikte, kanamanın ne kadar olduğu, pıhtı veya doku içerip içermediği ve ne tür bir kanama olduğunu da bildirmek gerekir.
İlk Üç Ay (0-12 hafta)
- Bir gün süren ve devam etmeyen hafif kanamanız olup geçtiyse ilk muayenede doktorunuza bildirin.
- Kanamanız bir günden uzun sürmüş ise hemen doktorunuzla görüşün.
- Kanamanız orta veya şiddetli ise, içinde doku parçaları varsa veya beraberinde kasık ya da bel ağrısı, kramp veya ateş varsa hemen muayeneye gelin.
İkinci Üç Ay (13-24 hafta)
- Birkaç saatte geçse ve hafif olsa bile kanamanız olmuşsa doktorunuzla görüşün.
- Kanamanız birkaç saatten uzun sürmüş veya beraberinde kasık ya da bel ağrısı, kramp veya ateş varsa hemen muayeneye gelin.
Son Üç Ay (25-40 hafta)
- Her tür kanama durumunda hemen muayeneye gelin.
Gebeliğin sonunda kanama veya kanlı akıntı doğumun başladığını gösteren bir belirti olabilir. Muhakkak en kısa zamanda muayene olmalısınız. Nadiren bir sorundan kaynaklanan kanama da görülebilir.