Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
tansiyon arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/tansiyon/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Mon, 02 Apr 2018 08:01:04 +0000 tr hourly 1 Gebelere Genel Öneriler https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelere-genel-oneriler/ Mon, 02 Apr 2018 08:01:04 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6728 Tarama testleri için size vereceğimiz tarihler dışında ilk 8 ay ayda 2 kez muayeneye gelmelisiniz. Gebelik süresince son ayın ilk 20 günü haftada bir, son hafta 4 günde bir görüşmeliyiz. Gebeliğin başında oluşturduğumuzu takip dosyası içine, tüm test ve ultrason sonuçlarınızı tarih sırası ile koymanız, kısa sürede kontrol etmemize yardımcı olur. Gebeliğin başlaması ile birlikte […]

The post Gebelere Genel Öneriler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tarama testleri için size vereceğimiz tarihler dışında ilk 8 ay ayda 2 kez muayeneye gelmelisiniz. Gebelik süresince son ayın ilk 20 günü haftada bir, son hafta 4 günde bir görüşmeliyiz.

Gebeliğin başında oluşturduğumuzu takip dosyası içine, tüm test ve ultrason sonuçlarınızı tarih sırası ile koymanız, kısa sürede kontrol etmemize yardımcı olur.

Gebeliğin başlaması ile birlikte bedeninizde gebeliğe bağlı değişiklikler meydana gelecektir. İlk haftalardan itibaren halsizlik, düşük tansiyon, kasık ve bel ağrısı, kabızlık görülmeye başlar. Gebeliğin son yarısında mide ekşimesi ve reflü sık rastlanan belirtilerdir.

Gebelikte uygulamanız gereken özel bir diyet yoktur. Hamile olmadan önceki gibi beslenmeniz yeterli olacaktır. Ancak gebelik sürecinde hamur işleri, ağır tatlılar, yağlı ve kızarmış yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Kabızlığı önlemek için sebze ve meyve tüketmeniz iyi olur. Mümkün olan sebzeler çiğ olarak tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ile gereksiniminiz olan kalsiyumu karşılayabilirsiniz. Yaz aylarında güneşten yararlanmalı ancak kalıcı lekelenmelere neden olmamak için yüzünüzü korumalısınız. Diş bakımına dikkat etmelisiniz. Gebelik sırasında diş ve diş eti hastalıkları güvenle tedavi edilebilir.

Siz ve bebeğinizin gereksinimi olacak vitamin ve gıda takviye edicileri kullanmaya çalışmalısınız. Demir ilaçları boş mideye alınmalıdır. Yemekten 2 saat sonra su ile alınıp üzerine 2 saat bir şey yemeden ve içmeden beklemek, demirin en iyi şekilde emilmesini sağlar.

Gebeliğin en iyi egzersizi yürüme ve yüzmedir. Bu sporların açık havada yapılması tercih etmeli, spor sırasında nefes nefese kalmamaya çalışmalısınız.

Gebelikte özel sorunlar olmadıkça cinsel birliktelik yasak değildir. Kanama veya size bildireceğimiz özel kanama riski taşıyan durumlar yok ise, prezervatif kullanarak cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Semen içinde bulunan prostaglandin adı verilen maddeler rahim kasılmasını tetikleyebilir. Bu nedenle semen ile temas olmamalıdır.

Yasalarımıza göre gebeliğin 32. haftasında işinizi bırakma hakkınız olduğu gibi dilediğiniz ve engel bir durum olmadığı sürece 37 haftaya kadar çalışmanızda da sakınca yoktur.

Gebeliğin 37. haftasına kadar çok yorucu olmayan kara yolculuklarına çıkabilir, izin kağıdı almak koşuluyla hava yolculuğu da yapabilirsiniz.

Şu sorunlardan biri ile karşılaşırsanız muhakkak bizimle iletişim kurmalısınız.

  • Gebelik sırasında ilaç kullanmanız gerekir ise
  • Şiddetli bulantı ve kusmalarınız var ve haftada 1 kilo veya daha fazla veriyorsanız.
  • İstirahat ile geçmeyen bir kasık ağrınız varsa
  • Karnınızda art arda gelen ağrılı sertleşme hissi var ise
  • Pembe veya kahverengi akıntı veya kanamanız varsa
  • Bacaklarınız arasından akacak, çamaşırınızı ve yatağınızı ıslatacak kadar sıvı gelmesi olmuş ise
  • Makata vuran dolgunluk hissi var ise
  • Baş veya karın ağrısı ve görme bozukluğu hissederseniz.
  • Haftada 1 kilodan daha hızlı kilo artışı varsa
  • El, yüz ve ayaklarda şişme var ise
  • Büyük tansiyonunuz 13 veya küçük tansiyonunuz 8,5’dan yüksek ise
  • Karnınızın size göre yeterince büyümediğini hissediyorsanız
  • 5. aydan itibaren hissetmeye başladığınız bebek hareketleri çok azalmış ve bir günde 10’dan daha az sayıda bebek hareketi var ve karnınız tok olmasına rağmen yarım günden daha uzun süre bebek hareketi hissetmezseniz.
  • Süt kesiği veya peynir parçaları şeklinde akıntı ve buna eşlik eden kaşıntı ve yanma var ise
  • Halsizlik, baş dönmesi, hafif işlerle bile nefes nefese kalmaya neden olacak kadar güçsüzlük ve yataktan kalkacak gücü toplayamama durumunda
  • İdrarda yanma ile birlikte sık idrara gitme veya bel veya böğür ağrısına eşlik eden bulantı kusma şikayeti varsa

Yukarıdaki sorunların hiç birini yaşamadığınız sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirip mutlulukla bebeğinizi kucağınıza almanızı dileriz.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelere-genel-oneriler/

The post Gebelere Genel Öneriler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelikte-kalp-dolasim-sisteminde-ortaya-cikan-degisiklikler/ Wed, 04 Jan 2017 20:46:14 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5625 Bebeğinizin ve sizin organlarınızın artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için vücudunuzdaki kan miktarı ve bu kanı vücuda gönderecek kalbin çalışması artar. Kan hacmi ile birlikte kalbin dakikalık atım hacmi de %30-50 oranında artar. Dinlenme sırasındaki kalp hızı 10-20/dakika atım artar. Gerek kalbin atım sayısı, gerekse kan hacminin artması ile kalbin bir dakikada gönderdiği kan hacmi artmış […]

The post Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik ve kalp

Gebelikte kalp hastalıklarının tanısı çok önemlidir.

Bebeğinizin ve sizin organlarınızın artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için vücudunuzdaki kan miktarı ve bu kanı vücuda gönderecek kalbin çalışması artar.

Kan hacmi ile birlikte kalbin dakikalık atım hacmi de %30-50 oranında artar. Dinlenme sırasındaki kalp hızı 10-20/dakika atım artar. Gerek kalbin atım sayısı, gerekse kan hacminin artması ile kalbin bir dakikada gönderdiği kan hacmi artmış olur. Bunun en önemli sonucu, metabolizmanın hızlanmasıdır. Gebelikte kan basıncı ilk üç ayda düşme eğiliminde iken son üç ayda gebelik öncesi değerlere döner.

Gebelik ile kalp ve dolaşım sisteminde ortaya çıkan bu değişiklikler sağlıklı bir gebede kalp hastalığının var olduğundan şüphelenmemize yol açar. Kalbin iş yükü artmıştır. Rahimin büyümesi ile diyaftam ve kalp yukarı itilmiştir. Gebeliğin son aylarında hızla artan ödem de kalp hastalarında görülen ödeme benzer.

Diğer yandan gebeliğin ortaya çıkardığı bu belirtiler, gerçek kalp hastası gebelere tanı koymayı da zorlaştırır. Özellikle gebelikte kalp hızının artması, kalp ritmi bozukluğu ile karıştırılmamalıdır. Çarpıntı doğal olabilir. Ama ritminizde bozukluk varsa nedeni araştırılmalıdır.

Kanamayı önlemek için pıhtılaşama mekanizmaları da hızlanır. Gebeliğinin son aylarında sırt üstü yatıldığında büyüyen rahim, arkadaki büyük toplardamarlara baskı yapar. Bu durum tansiyonun düşmesine, bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle son aylarda yan yatış pozisyonunda uyuma ve dinlenme önerilir. Bu, özellikle rahmin daha iri olduğu ikiz veya su dolu gebeliklerde daha büyük sorun oluşturur. Bu durum tansiyonunuzun düşmesine neden olabilir. Ancak bu çoğunlukla akademik bir konudur ve gereksiz stres oluşturmamalıdır. Çok özel durumlar olmadıkça yatış pozisyonu konusunda zorlamaya gitmemelisiniz.

Gebelikte hücre aralarında biriken sıvının toplanmasıyla oluşan ödem gebeliğin sonlarına doğru bacaklarda gözle görülür hal alır. Sol yan yatar pozisyonda durmak kan akımını hızlandırarak fazla sıvının vücut dışına atılmasını kolaylaştırır. Doğum sonrası, biriken bu sıvılar böbrekler vasıtasıyla atılır.

Doğum sırasında, rahim kasılmaları ile birlikte daha belirgin olmak üzere kalp atım hacmi ve tansiyon artar. Özellikle doğum ağrıları kalp hızını yükselterek oksijen tüketimini de artırır. Bu nedenle kalp hastalarında en riskli dönem, doğumdur.

Gebelikte ilk 20 haftada daha belirgin olmak üzere kan hacmi artar. Kanın sıvı kısmı şekilli elemanlarına göre daha belirgin artığından kan sulanmış olur.

Gebelik süresince toplam kan hacminiz doğuma hazırlık amacıyla 4 litreden 5 1/2 litreye çıkacaktır. Çocuk doğururken kan kaybı kaçınılmazdır, çünkü plasentanın rahim duvarından ayrılması kanama ile olur. Kan fazlası olduğunda bir miktar kan, risk olmaksızın kaybedilir.

Kan hacmi artışının çoğu son üç aylık dönemde gerçekleşir. Bol sıvı yanında günde

  • 60 mg demir
  • 125 mg kalsiyum
  • 1 mg bakır

almaya özen gösterin.

Plasentada demir transferi sadece tek yönlü gerçekleşir: Sizden bebeğe. Bebeğin karaciğerindeki demirin çoğu son üç ayda birikir. Depolanan demir bebeğin rahim dışındaki ilk dört ayında anne sütü veya mamadaki demir miktarının azlığını telafi edecektir. Bu nedenle gebeliğin son aylarında yeterli demir aldığınızdan emin olun..

Baygınlık hissi. (İlk 3 ay ve son 3 ay) Gebelikte damarlardaki gevşemeye bağlı olarak tansiyon düşebilir. Gebelikte kan şekeri düşebilir. Uzun süre ayakta kalmayın. Baygınlık hissettiğinizde hemen oturun veya uzanın. Yataktan hızlı bir şekilde kalkmayın. Sırt üstü yatıyorsanız önce yan dönün, bir süre bekleyip daha sonra oturun ve sonra ayağa kalkın. Gebeliğin son aylarında uzun süre sırt üstü yatmayın. Çok sıcak suyla uzun süre banyo yapmayın. Eğer aç iseniz ağzınıza bir kesme şeker atın. Az ve sık yemek yiyin; öğünlerinizi atlamayın.

Bacaklarda şişme. (Son 3 ay) Damarların genişlemesi ve yapısının bozulmasına bağlıdır. Bebeğin bacak damarlarına baskı yapması yanında vücudun su tutması da artırıcı nedenlerdir. Ayaklarınızı sık sık yükseğe kaldırın. Egzersiz yapın. Sıkı çorap, pantolon gibi giysiler giymeyin. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın.

Bacaklarda varisler. (Gebelik süresince) Damar kas tabakalarının gevşemesi ve bacak damarlarına büyüyen rahmin oluşturduğu baskıya bağlıdır. Bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Uzun süre ayakta ve hareketsiz kalmayın. Sıkı ve lastikli çorap giymeyin. Bacak egzersizleri yapın. Mümkün oldukça bacaklarınızı yükseğe kaldırarak istirahat edin. Gereğinde varis çorabı giyebilirsiniz.

The post Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>