Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
kalp hastalığı arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/kalp-hastaligi/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Wed, 04 Jan 2017 20:46:14 +0000 tr hourly 1 Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelikte-kalp-dolasim-sisteminde-ortaya-cikan-degisiklikler/ Wed, 04 Jan 2017 20:46:14 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5625 Bebeğinizin ve sizin organlarınızın artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için vücudunuzdaki kan miktarı ve bu kanı vücuda gönderecek kalbin çalışması artar. Kan hacmi ile birlikte kalbin dakikalık atım hacmi de %30-50 oranında artar. Dinlenme sırasındaki kalp hızı 10-20/dakika atım artar. Gerek kalbin atım sayısı, gerekse kan hacminin artması ile kalbin bir dakikada gönderdiği kan hacmi artmış […]

The post Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik ve kalp

Gebelikte kalp hastalıklarının tanısı çok önemlidir.

Bebeğinizin ve sizin organlarınızın artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için vücudunuzdaki kan miktarı ve bu kanı vücuda gönderecek kalbin çalışması artar.

Kan hacmi ile birlikte kalbin dakikalık atım hacmi de %30-50 oranında artar. Dinlenme sırasındaki kalp hızı 10-20/dakika atım artar. Gerek kalbin atım sayısı, gerekse kan hacminin artması ile kalbin bir dakikada gönderdiği kan hacmi artmış olur. Bunun en önemli sonucu, metabolizmanın hızlanmasıdır. Gebelikte kan basıncı ilk üç ayda düşme eğiliminde iken son üç ayda gebelik öncesi değerlere döner.

Gebelik ile kalp ve dolaşım sisteminde ortaya çıkan bu değişiklikler sağlıklı bir gebede kalp hastalığının var olduğundan şüphelenmemize yol açar. Kalbin iş yükü artmıştır. Rahimin büyümesi ile diyaftam ve kalp yukarı itilmiştir. Gebeliğin son aylarında hızla artan ödem de kalp hastalarında görülen ödeme benzer.

Diğer yandan gebeliğin ortaya çıkardığı bu belirtiler, gerçek kalp hastası gebelere tanı koymayı da zorlaştırır. Özellikle gebelikte kalp hızının artması, kalp ritmi bozukluğu ile karıştırılmamalıdır. Çarpıntı doğal olabilir. Ama ritminizde bozukluk varsa nedeni araştırılmalıdır.

Kanamayı önlemek için pıhtılaşama mekanizmaları da hızlanır. Gebeliğinin son aylarında sırt üstü yatıldığında büyüyen rahim, arkadaki büyük toplardamarlara baskı yapar. Bu durum tansiyonun düşmesine, bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle son aylarda yan yatış pozisyonunda uyuma ve dinlenme önerilir. Bu, özellikle rahmin daha iri olduğu ikiz veya su dolu gebeliklerde daha büyük sorun oluşturur. Bu durum tansiyonunuzun düşmesine neden olabilir. Ancak bu çoğunlukla akademik bir konudur ve gereksiz stres oluşturmamalıdır. Çok özel durumlar olmadıkça yatış pozisyonu konusunda zorlamaya gitmemelisiniz.

Gebelikte hücre aralarında biriken sıvının toplanmasıyla oluşan ödem gebeliğin sonlarına doğru bacaklarda gözle görülür hal alır. Sol yan yatar pozisyonda durmak kan akımını hızlandırarak fazla sıvının vücut dışına atılmasını kolaylaştırır. Doğum sonrası, biriken bu sıvılar böbrekler vasıtasıyla atılır.

Doğum sırasında, rahim kasılmaları ile birlikte daha belirgin olmak üzere kalp atım hacmi ve tansiyon artar. Özellikle doğum ağrıları kalp hızını yükselterek oksijen tüketimini de artırır. Bu nedenle kalp hastalarında en riskli dönem, doğumdur.

Gebelikte ilk 20 haftada daha belirgin olmak üzere kan hacmi artar. Kanın sıvı kısmı şekilli elemanlarına göre daha belirgin artığından kan sulanmış olur.

Gebelik süresince toplam kan hacminiz doğuma hazırlık amacıyla 4 litreden 5 1/2 litreye çıkacaktır. Çocuk doğururken kan kaybı kaçınılmazdır, çünkü plasentanın rahim duvarından ayrılması kanama ile olur. Kan fazlası olduğunda bir miktar kan, risk olmaksızın kaybedilir.

Kan hacmi artışının çoğu son üç aylık dönemde gerçekleşir. Bol sıvı yanında günde

  • 60 mg demir
  • 125 mg kalsiyum
  • 1 mg bakır

almaya özen gösterin.

Plasentada demir transferi sadece tek yönlü gerçekleşir: Sizden bebeğe. Bebeğin karaciğerindeki demirin çoğu son üç ayda birikir. Depolanan demir bebeğin rahim dışındaki ilk dört ayında anne sütü veya mamadaki demir miktarının azlığını telafi edecektir. Bu nedenle gebeliğin son aylarında yeterli demir aldığınızdan emin olun..

Baygınlık hissi. (İlk 3 ay ve son 3 ay) Gebelikte damarlardaki gevşemeye bağlı olarak tansiyon düşebilir. Gebelikte kan şekeri düşebilir. Uzun süre ayakta kalmayın. Baygınlık hissettiğinizde hemen oturun veya uzanın. Yataktan hızlı bir şekilde kalkmayın. Sırt üstü yatıyorsanız önce yan dönün, bir süre bekleyip daha sonra oturun ve sonra ayağa kalkın. Gebeliğin son aylarında uzun süre sırt üstü yatmayın. Çok sıcak suyla uzun süre banyo yapmayın. Eğer aç iseniz ağzınıza bir kesme şeker atın. Az ve sık yemek yiyin; öğünlerinizi atlamayın.

Bacaklarda şişme. (Son 3 ay) Damarların genişlemesi ve yapısının bozulmasına bağlıdır. Bebeğin bacak damarlarına baskı yapması yanında vücudun su tutması da artırıcı nedenlerdir. Ayaklarınızı sık sık yükseğe kaldırın. Egzersiz yapın. Sıkı çorap, pantolon gibi giysiler giymeyin. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın.

Bacaklarda varisler. (Gebelik süresince) Damar kas tabakalarının gevşemesi ve bacak damarlarına büyüyen rahmin oluşturduğu baskıya bağlıdır. Bacak bacak üstüne atmaktan kaçının. Uzun süre ayakta ve hareketsiz kalmayın. Sıkı ve lastikli çorap giymeyin. Bacak egzersizleri yapın. Mümkün oldukça bacaklarınızı yükseğe kaldırarak istirahat edin. Gereğinde varis çorabı giyebilirsiniz.

The post Gebelikte Kalp ve Dolaşım Sisteminde Ortaya Çıkan Değişiklikler appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik ve Kalp Hastalıkları https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebeligin-kalp-hastaliklarinda-etkisi/ Sat, 12 Apr 2014 13:56:56 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebeligin-kalp-hastaliklarinda-etkisi/ Tüm gebelerin %1’inde kalp hastalığı vardır. Bu, hiç de azımsanamayacak bir sayı. Gebelikte görülen kalp hastalıklarının yarısı doğumdan gelen (konjenital), yarısı geçirilmiş hastalıklara bağlıdır (romatizmal). Kalp hastalığı olan gebelerde risk belirlenmesi Kalp hastası olan gebede oluşabilecek sorunların risklerini belirlemede kalbin işlevsel (fonksiyonel) kapasitesi değerlendirilir. Fonksiyonel kapasite; hastaların yapabildiği günlük efor kapasitesi değerlendirilerek 4 sınıfa ayrılır. Sınıf […]

The post Gebelik ve Kalp Hastalıkları appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tüm gebelerin %1’inde kalp hastalığı vardır. Bu, hiç de azımsanamayacak bir sayı. Gebelikte görülen kalp hastalıklarının yarısı doğumdan gelen (konjenital), yarısı geçirilmiş hastalıklara bağlıdır (romatizmal).

Gebelik ve kalp

Kalp hastalığı olan gebelerde risk belirlenmesi

Kalp hastası olan gebede oluşabilecek sorunların risklerini belirlemede kalbin işlevsel (fonksiyonel) kapasitesi değerlendirilir. Fonksiyonel kapasite; hastaların yapabildiği günlük efor kapasitesi değerlendirilerek 4 sınıfa ayrılır.

Sınıf 1: Kısıtlama olmayan kalp hastaları. Günlük aktivitelerinde kısıtlama olmayan hastalar.

Sınıf 2: Hafif kısıtlama olan kalp hastaları. İstirahat ve hafif efor ile herhangi kısıtlama olmayan, belirgin eforla sıkıntı hisseden hastalar. Bu hastalar, normalin üzerinde efor sarfettiklerinde çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı hisseder.

Sınıf 3:  Önemli kısıtlaması olan kalp hastaları. Hafif eforla sıkıntısı olan ancak istirahat halinde sıkıntısı olmayan hastalar.

Sınıf 4: Her zaman kısıtlaması olan kalp hastaları. İstirahat halinde sıkıntısı olup günlük aktivitelerini yapamayan hastalar.

Sınıf 1 ve 2 olan olgular gebe kalabilirler. Bu hastalar, gebelik boyunca istirahat etmeli, mümkün olduğunca efor sarf etmemelidir. Gebelik kontrolleri sık yapılmalı ve enfeksiyon açısından sıkı kontrol edilmelidir. Hastaneye yatırmak için doğum ağrılarının başlaması beklenmemelidir. Sınıf 3-4 fonksiyonel kapasitesi sahip bireyler yüksek riskli olarak değerlendirilir. Bu olgularda gebelik önerilmez. Sınıf 3 kalp hastaları gebe kaldıkları andan itibaren tam yatak istirahatine alınmalı, kalp yetmezliği belirtisi olursa hemen hastaneye yatırılmalıdır. Sınıf 4 olgularda gebeliğin devamı uygun değildir. Anneyi korumak için kürtaj yapılmalıdır.

Kalp Hastalarının Gebelik ve Doğumu

Gebelikte asıl amaç, kalp hastalığının neden olduğu sorunların oluşmasını önlemektir. Gebelikte oluşabilecek en önemli kalp sorunları, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu (aritmi) ve pıhtı atmasıdır (emboli). Bu nedenle kalp hastalarının gebeliğinde yatak istirahati yapması gerekir. Hastanın diyeti dikkatle düzenlenmeli, gerekli ise tuz kısıtlamasına dikkat edilmelidir. Kalp hastalarının gebeliğinde kansızlık çok ciddi sorunlara neden olabilir. Kansızlık olması önlenmeli, varsa tedavi edilmelidir. Basit enfeksiyonlar bile kalp hastalıklarını sorunlu hale getirebilir. Bu nedenle kalp hastalarının gebeliğinde enfeksiyonlara erken tanı konmalı ve tedavi edilmelidir.

Doğumda ağrıların olduğu birinci dönem, mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve ağrı dindirilmeye çalışılmalıdır. Doğumun ikinci dönemi olan ıkınma döneminde annenin aşırı efor sarfetmesini önlemek için vakum uygulanması tercih edilir. Tıbbi gereklilik varsa sezaryen yapılmasından kaçınılmamalıdır. Kalp yetmezliği ve ölümler en sık doğumdan kısa süre sonra gerçekleşir.

Gebelikte doğuştan kalp hastalıkları

Doğumsal kalp hastalığı olan gebenin fonsiyonel kapasitesi sınıf 3-4, siyanoz (dudak, el ve ayaklar morluk olması) varsa, akciğer damar basıncı yükselmiş ve sol odacık akım yolunda ciddi daralma varsa yüksek riskli olup gebelik önerilmez.

Akciğer damar basıncı normal veya hafif yüksek, kapaklarda hafif veya orta dereceli yetmezlik olması, fonksiyonel sınıfı iyi (sınıf 1-2), sol odacık akım yolunda hafif darlık olan hastalar gebeliği iyi tolere ederler. Siyanotik doğuştan kalp hastalarında %45, siyanoz olmayan doğuştan kalp hastalıklarında %20 bebek kaybı bildirilmiştir. Erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğum riski yüksektir. Bebekte doğumsal kalp hastalığı riski de yüksektir.

Kalp kapak hastalarında gebelik öncesi ekokardiyografik değerlendirme yapılarak gebelik ve riskleri hakkında bilgilendirildikten sonra gebelik planlamak gerekir. Kapak yetmezliği olan hastalar gebelik sırasında damar direncinin azalması nedeni ile hafif ve orta dereceli kapak yetmezliği olan hastalar gebeliği iyi tolere ederler. Fonksiyonel kapasitesi kötü (sınıf 3-4 ) ve ciddi kapak yetmezliği olan hastalara gebelik önerilmez. Kalp kapaklarında darlık olan hastalarda gebelik sırasında kan hacminin artması ve damar direncinin azalması nedeni ile gebelik iyi tolere edilmez. Hafif derece kapak darlığı olan fonksiyonel sınıfı iyi bireylere gebelik önerilir. Orta-ciddi derecede kapak darlığı olan bireylere gebelik öncesi balon tedavisi (özellikle mitral kapak darlığı için) sonrası gebelik önerilir.

Doğum Sayısı ve Kalp Hastalığı

Dört veya daha fazla sayıda çocuk doğuran kadınlarda kalp hastalığı, üç veya daha az sayıda çocuk doğurmuş olanlara göre iki kat daha fazla görülüyor. Bu konu American College of Cardiology’in Mart 2014 bilimsel programında dile getirildi.

Araştırmacılar, dört veya daha fazla çocuk doğuran kadınlarda kalp ve damarlarda damar sertliği görülme oranının çok yüksek olduğunu belirtti. Ancak 1644 kadının dahil edildiği araştırmaya göre doğum yapmamış veya bir çocuğu olan kadınlarda da damar sertliği riskinde artış var. Sonuçlara göre en iyisi iki veya üç çocuk sahibi olmak. Tabii ki bu kadınlara bu sayıda çocuk sahibi olmayı önermek için yeterli bir veri değildir.

Çalışmada damar sertliğini saptamak için BT ile kalsiyum skorlaması ve MR ile aort cidarı kalınlığı kullanılmış.

Bu çalışmanın sonuçları kalp ve damar hastalıkları açısından yüksek risk altında olan kadınlar için yol gösterici olabilir. Diğer yandan bunun nedenlerini de ortaya koymak için daha farklı çalışmalara da gereksinim vardır.

The post Gebelik ve Kalp Hastalıkları appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>