Doğum Süreci – Travay

Travay (doğum süreci), hamileliğinizin sonunda vücudunuzun doğuma hazırlanmasıdır. Travayda rahim kasılarak iç hacmi küçülür. Kasılmalar acı verici olabilir ve karnınız sertleşir.

Hastaneye yatışınız yapıldığında kapsamlı bir muayene yapılıp muayenede bebeğin doğum kanalındaki pozisyonu, rahim ağzı açıklığı, suyun gelip gelmediği, kanamanın bulunup bulunmadığı değerlendirilir.

Ultrasonografi yapılmış ise bebeğin tahmini doğum ağırlığı belirlenerek, doğum açısından problem oluşturabilecek risk faktörleri ayırt edilmeye çalışılır. Ultrason ile bebeğe ait her türlü problemini görmek mümkün değildir. Bebeğin tahmini ağırlığı, sadece doktorunuza yol gösterir. Tahmini ağırlığın bebeğin gerçek ağırlığı ile uyuşmadığı durumlar olabilir. Bebeğin kaç haftalık olduğunu belirlemek her zaman kolay olmayabilir; bu nedenle doğum doktorunuzla gebeliğinizi izleyen doktor aynı kişi değilse, gebelik sürecinde yapılmış olan muayene kayıtlarını ve ultrason raporlarının doğuma giderken yanınızda bulundurmalısınız.

Travay genellikle hamileliğin 37 ila 42. haftalarında kendiliğinden başlar. Bazı vakalarda travayı tetiklemeye karar verebiliriz. Bunun için özellikle ilk doğumlarda ilaçla rahim ağzını (serviks) yumuşatılır. Serviksi yumuşatmanın bir diğer yolu da vajinaya ilaç yerleştirmektir. İlaçlara genellikle kasılmaları başlatmak için ihtiyaç duyulur. İlaçlar genellikle serum ile damar içine uygulanır.

Doğumun kendiliğinden başlamasını beklemek bebeğiniz ve sizin için tehlikeli ise 39. gebelik haftasından önce doğuma müdahale edilebilir.

İlk muayeneden sonra gerekli görülen kan ve idrar analizleri yapılır.

Eğer gebelikte ek bir sorun yaşanmış veya yaşanıyorsa (hipertansiyon, şeker, kanama, vb), ek tahlil ve değerlendirmeler gerekli olabilir.

Travayda rahim ağzı yumuşar, incelir ve açılır. Buna, dilatasyon denir. Doktorunuz belirli aralıklarla vajinal muayene ile rahim ağzının kontrolünü yapar. Doğuma yaklaştığınızda bebeğiniz rahimden doğum kanalına doğru iner. Bunlar, barsak hareketliliği gibi hissedilebilir.

Rahim ağzında beklenen açılma gerçekleşmez veya rahim kasılmaları istenilen sıklıkla gelmez ise suni sancı verilebilir, vajinal doğum yerine sezaryene geçilebilir.

Tam rahim ağzı açıklığı (10 cm) meydana geldiğinde ve taçlanma meydana geldiğinde artık doğum odasına alınma zamanı gelmiştir.

Posted in: