Doğum Kontrol Hapı Yan Etkilerinde Öneriler

Doğum kontrol hapı kullanımında özellikle ilk 3 ayda adet kanama değişiklikleri, bulantı, duygudurum değişikliği, memelerde hassasiyet ve baş ağrısı gibi hafif ve geçici yan etkiler oluşabilir.

Ara kanama-lekelenmeler: Doğum kontrol hapı kullanırken kanama düzensizliklerine rastlanma oranları farklılık sergiler. Genellikle kanamalarda zamanla azalma görülür. Hastalara doğum kontrol haplarını değiştirmenize gerek yoktur. Bu etki zararsız ve geçicidir. Kanama düzensizlikleri 3 aydan uzun sürerse ya da doğum kontrol hapı kullanımı sırasında başlangıçta olmayan düzensizlikler ileri dönemlerde başlarsa başka kanama nedenleri araştırılmalıdır. Doğum kontrol hapları ile ilişkili olabilecek nedenler; düzensiz kullanım, antikonvülsan ve rifampin gibi eşzamanlı ilaç kullanımıdır. Uzun süredir doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda ortaya çıkan ara kanamaların %29’unda Chlamydia enfeksiyonu bulunur. Ara kanama durumunda diğer nedenler elendikten sonra düzenli kullanıma dikkat edilmelidir. Ara kanamalar sigara içilmesiyle de ilgili olabileceği için içiliyorsa sigara bırakılmalıdır. Yeni başlayan veya inatçı kanamada kısa süreli östrojen kullanılabilir. İyileşme görülmezse farklı sentetik progesteron içeriğine sahip bir doğum kontrol hapları denenmelidir.

Adet olmama: Doğum kontrol hapları kullanan kadınların %2-3’ü adet olamaz. Bu, tehlikeli bir durum değildir. Hatta kansızlığın önlenmesi için yararlıdır. Ancak gebelik olasılığının elenmesi gerekir. Adet olmamak sizi rahatsız ediyorsa 10 gün süreyle ek östrojen kullanılabilir veya farklı bir ilaca geçilebilir.

Gebelik: Doğum kontrol hapı kullanmakta iken hamile kalırsanız ilaç kullanımı hemen bırakılmalıdır. Gebelik başlangıcında doğum kontrol hapı kullanmış olmak doğum defekti riskinde çok az artışa neden olur.

Memelerde hassasiyet (mastalji): Memelerde hassasiyet genellikle doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonraki birkaç ay içinde hafifleyerek kaybolur. Kafein alımının azaltılması ve düşük doz östrojen içerikli doğum kontrol hapları kullanılması yarar sağlar.

Bulantı: Bulantı da doğum kontrol haplarının kullanımı süresince azalan bir yan etkidir. Doğum kontrol haplarının yemeklerde veya yatarken alınması bulantıyı azaltır. Düşük doz östrojen içerikli doğum kontrol hapları kullanılması yarar sağlar.

Kloazma: Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında yüzde kloazma denilen lekelenme oluşabilir. Bu durumda başka bir doğum kontrol hapına geçilmesi yarar sağlamaz. Cilt renklenmesinin artmasını engellemek için, güneşten koruyucu önlem alınması gereklidir.

Sonuç olarak günümüzün düşük dozlu doğum kontrol haplarında bu yan etkiler nadirdir ve birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ayrıca günümüzün doğum kontrol hapları, iştah artışına yol açmadığı ve vücutta sıvı ve tuz tutulumunu engelledikleri için kilo artışına neden olmamaktadır.