Doğum

Temel

Doğum sırasında neler olur?

Hastaneye yattığınız andan bebeği kucağınıza aldığınız ana kadar geçen süreye eylem denir. Eylem, rahimin kasılmaları ile sürer. Kasılmalar, rahimin ağrılı serleşmeleridir. Doğum sırasında serviks yumuşar, incelir ve açılır. Doğum sürecinde bebeğiniz rahimden vajinaya doğru ilerler. Bebek vajinaya indiğinde, büyük tuvaletiniz varmış ve yapacakmış gibi hissedersiniz.

Doğum genellikle hamileliğin 37 ila 42. haftaları arasında kendiliğinden başlar. Bazen, doğumu başlatmak için rahimi uyarmak gerekir. Rahimi uyarmadan önce serviksi yumuşatmak için ilaç verilebilir. Rahim ağzını yumuşatmanın bir başka yolu da vajina yoluyla rahim ağzından ince bir tüp yerleştirmektir. Kasılmaları başlatmak için genellikle ilaç gerekir. Bu ilaç damardan serumla verilir. Bazen eylem başka şekillerde de uyarılabilir.

Tıbbi bir neden varsa 39 haftadan önce doğum başlatılır. Bu, doğumu beklemenin siz veya bebeğiniz için tehlikeli olabilecek bir durum olduğunda yapılır.

Eylem sırasında ne olur?

Doğumda doktorunuz bebeği çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bebeğin vajinadan çıkmasına vajinal doğum denir. Bebeğin rahimden karın kesilerek çıkarılmasına sezaryen doğum denir.

Vajinal doğum sırasında, serviks tamamen açıldıktan sonra bebeği çıkarmak için ıkınmanız gerekir. Doktorunuz ne zaman ıkınmaya başlayacağınızı size söyleyecektir. Size rahat hissettiren herhangi bir pozisyonda olabilirsiniz. Örneğin, yan yatabilir, oturabilir, diz çökebilir veya çömelebilirsiniz. Bebeği dışarı itmek dakikalardan saatlere kadar sürebilir. İlk bebeğinizse genellikle daha uzun sürer.

Vajinal doğum

Vajinal doğum sırasında anne bebeği vajinadan dışarı itecek şekilde ıkınır.

Çoğunlukla bebeğinizi sorunsuz bir şekilde dışarı itebilirsiniz. Ancak bazen bebek, kafasına yerleştirilebilecek bir cihazla çekerek doğurtulur. Acil doğum gerekiyorsa, sezaryen yapılır.

Doğum ağrılı mıdır?

Doğum genellikle ağrılıdır. Ağrı, hem kasılmalardan hem de daha sonra bebeği dışarı iterken vajinanın gerilmesinden kaynaklanır. Ağrının miktarı herkes için farklıdır. İnsanlar ağrılarını farklı şekillerde hafifletmeye çalışır. Herkes için geçerli olan tek bir yol yoktur. Doğru karar sizin için en iyi olandır.

Bazı anne adayları doğal doğum yapmayı tercih eder. Doğal doğumda, eylemde ve  doğum sırasında herhangi bir ağrı kesici ilaç kullanılmaz. Bunun yerine, ağrıyı azaltmak için nefes egzersizleri gibi başka şeyler denenir.

Anne adayları genellikle, doğum sancısını azaltmak için ilaçları tercih eder.Ağrı için ilaç almanın farklı yolları vardır. İlaç damar yoluyla verilebilir veya epidural kateterle verilebilir.

Ya bebeğim doğru pozisyonda değilse?

Doğumdan önce bebekler rahimde farklı pozisyonlarda yatabilir. Hamileliğin sonunda, çoğu bebek, başı vajinaya yakın olacak şekilde yatar. Ancak bazen bebekler bacak, kalça veya omuzları vajinaya yakın olacak şekilde yatar. Bir bebeğin bacakları veya kalçaları vajinaya yakınsa buna makat geliş denir.

Makat Geliş

Doğum öncesinde bebek rahim içinde farklı pozisyonlarda bulunabilir. Çoğu bebek, üstteki şekilde başı aşağıda ve vajinaya yakın olarak yatar. Bu duruş şekline baş geliş adı verilir. Ancak bazı bebekler makat, bacak veya omuzu aşağıda olacak şekilde yatar. Bacakları veya makatın aşağıda ve vajinaya yakın yerleştiği duruşa makat geliş adı verilir.

Bebeğiniz baş aşağı bakmıyorsa, doğuma girmeden bebeğiniz döndürülüp vajinal yolla veya sezaryenle doğurabilirsiniz.

Doğum yaptıktan sonra ne olur?

Bebeğiniz doğduktan sonra doktorunuz bebeği size veya hemen kontrol edilmesi gerekiyorsa bir çocuk doktoruna verecektir. Hem siz hem de bebeğiniz sağlıklıysanız, göbek kordonu klemplenip kesilmeden önce bir dakika kadar beklenebilir. Bu, bebeğin plasentadaki kanın bir kısmını almasını sağlar.

Daha sonra plasenta rahimden çıkarılmalıdır. Genellikle plasenta bebeğin doğumundan sonraki 30 dakika içinde doğal olarak dışarı çıkar.

Plasenta çıktıktan sonra vajina ve vulvanız muayene edilir. Doğumda yırtık olmuşsa, dikiş gerekebilir.

Doğumdan sonra bebeğime ne olur?

Doğumdan sonra çocuk doktoru bebeğinizi kontrol etmek için hızla muayene eder. Muayenede Apgar testi uygulanır. Bebeğinizin kalp atış hızı, solunumu, hareketi, kasları ve ten rengi kontrol edilir. Doğumdan 1 ve 5 dakika sonra Apgar testi yapılır.

Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizi kucağınıza alabilir, emzirebilirsiniz.

Bebeğinize doğumdan hemen sonra bazı tedaviler uygulanır. Göz enfeksiyonunu önlemek için göz damlası veya göz merhemi ve kanamayı önlemek için K vitamini yapılır.

Bebeğiniz hastaneden ayrılmadan önce yapılacaklar:

  • Ayrıntılı bir muayene
  • FKÜ hastalığı taraması için topuk kanı alınması
  • İşitme testi
  • Bir doz hepatit B aşısı. Aşılar bazı ciddi veya ölümcül enfeksiyonları önleyebilir. Hepatit B ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur.

Vajinal doğumdan sonra acil durumla nelerdir?

Hastaneden ayrıldıktan sonra aşağıdaki durumlar acildir:

  • Aşırı vajinal kanama. Doğumdan sonra birkaç hafta vajinal kanama olması normaldir. Ancak büyük kan pıhtıları geliyor veya kanamanız giderek artıyorsa bu önemlidir.
  • Baş dönmesi veya baygınlık
  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • Yeni başlayan karın ağrısı
  • Bulanık görme veya baş ağrısı
  • Üzgün ​​veya çaresiz hissetmek

UpToDate

Posted in: