Cinsel Saldırı

Sorularla

Cinsel saldırı nedir?

Cinsel saldırı veya cinsel şiddet, bir kişiye rızası olmadan yapılan herhangi bir cinsel eylemdir. Rıza, bir şeyi yapmayı istemek ve kabul etmek anlamına gelir.

Tecavüz, bir kişiyi vajinal, anal veya oral yol ile cinsel ilişkiye zorlamaktır. Bu bir tür cinsel saldırıdır. Ancak her türlü istenmeyen cinsel eylem cinsel saldırı olarak kabul edilir. Buna, rızası olmadan başka bir kişiyi öpmek veya dokunmak da dahildir.

Bir kişi, bir yabancı veya partner, akraba gibi tanıdığı biri tarafından cinsel saldırıya uğrayabilir.

Cinsel saldırıya uğradığımı nasıl anlarım?

Birisi sizin rızanız olmadan bir şey yaparsa, bu cinsel saldırıdır. Eğer rıza verdiyseniz ancak daha sonra fikrinizi değiştirdiyseniz ve kişi durmuyorsa bu da saldırıdır.

Cinsel saldırı, birinin sizi istemediğiniz bir şey yapmaya zorlaması veya size fiziken istemediğiniz şekilde davranmasını içerir. Sarhoşsanız, baygınsanız veya uyuyorsanız da eylem saldırıdır. Karşınızdaki kişi şiddet göstermese bile, uyanık değilseniz veya net düşünmüyorsanız rıza gösteremezsiniz.

Cinsel saldırı kurbanı olduysanız, bu sizin suçunuz değil. Cinsel saldırı yaygındır ve yalnız değilsiniz.

Cinsel saldırıya uğrarsam ne yapmalıyım?

Yapmanız gereken ilk şey, size saldıran kişiden uzakta güvenli bir yer bulmaktır. Sonra:

  • Yakın bir arkadaşınızı veya aile üyenizi arayın. Ne olursa olsun size destek verecek güvendiğiniz birini seçin.
  • Tıbbi yardım almadan önce temizlemeye ÇALIŞMAYIN. Bunu yapmak, ne olduğuna dair kanıtları ortadan kaldırabilir. Özellikle:
    • Giysileri değiştirmeyin
    • Duş veya banyo yapmayın
    • Dişlerinizi fırçalamayın
    • Vajinanızın veya rektumunuzun içini yıkamayın.
    • Bekleyebilirseniz, bir doktor görene kadar tuvalete gitmemeye veya hiçbir şey yememeye çalışın.
  • Polisi arayın veya acil servise gidin. Polis, ne yapmanız gerektiği söyleyecektir. Acil serviste bir doktor sizinle konuşacak ve neler olduğu hakkında sorular soracaktır. Ayrıca fiziksel bir muayene yapacaklar ve cinsel organlarınızda, ağzınızda veya diğer vücut kısımlarınızda yaralanma olup olmadığını kontrol edecekler. Duruma bağlı olarak, hamilelik riskini azaltmak veya bazı enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için size ilaç önerebilirler.

Siz de kabul ederseniz, adli doktor vücudunuzdan ve kıyafetlerinizden hücre veya sıvı örnekleri alabilir. Bu örnekler size kimin saldırdığını ve ne yaptığını gösterebilir. Adli doktor yaralarınızın fotoğraflarını çekmenizi isteyebilir. İstemediğiniz bir şeyi yapmalarına izin vermek zorunda değilsiniz.

  • Size destek olabilecek bir danışman bulun. Danışmanınız bir sosyal hizmet uzmanı, bir psikolog, bir avukat, doktorunuz veya hemşireniz olabilir. Kimi arayacağınızdan emin değilseniz, doktorunuz ya da hastane personeli birini bulmanıza yardımcı olabilir.
  • Polis raporu doldurma konusunda danışmanınızla konuşun. Seçenekleriniz hakkında size bilgi verir ve bunun yapmak istediğiniz bir şey olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, hangi adımlardan geçeceğinizi ve saldırıya uğradığınızı bildirirseniz sizi nelerin bekleyeceği konusunda olay gidişatını anlatabilir.
  • 1 ila 2 hafta sonra kadın doğum doktorunuza muayene olun. Sizinle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşacak ve yaralarınızın nasıl iyileştiğini kontrol edecek. Ayrıca gebelik veya cinsel ilişki yoluyla yayılabilen enfeksiyonları kontrol etmek için testler yapabilir.

Siz iyileşmeye devam ederken kendinizi ve başkalarını nasıl koruyacağınız konusunda dikkatli olmalısınız. Örneğin, önümüzdeki birkaç ay içinde cinsel ilişkiye girmeyi seçerseniz, prezervatif kullanmalısınız. Bu şekilde, bir enfeksiyonunuz varsa partneriniz/partnerleriniz korunacaktır. Planlıyorsanız, gebe kalmaya çalışmadan önce birkaç ay beklemelisiniz.

Unutmayın, cinsel saldırı asla kurbanın suçu değildir. Size ne olduğu hakkında konuşmak zor gelebilir, ancakdanışmanınız size yardım etmek için oradadır.

Cinsel saldırıdan sonra hangi tedavileri alabilirim?

Tedavi, durumunuza ve sahip olduğunuz yaralanmalara bağlı olarak değişir. Şunlar için tedavi alabilirsiniz:

  • Ağır yaralanmaları iyileştirmek. Örneğin, herhangi bir kesik veya kırık kemiğiniz varsa, düzgün bir şekilde iyileşebilmeleri için bunlar hemen tedavi edilecektir.
  • Enfeksiyonları önlemek. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) önlemeye yardımcı olması için antibiyotik veya başka ilaçlar alabilirsiniz.
  • Hamilelik riskini azaltmak. Saldırıdan kaynaklı hamile riskiniz şansınız varsa, bunu önlemek için ilaç alabilirsiniz. Bunlara ertesi gün hapları denir. Ertesi gün haplarını korunmasız cinsel ilişkiden sonra 3 gün içinde alabilirsiniz, ancak ne kadar erken alırsanız o kadar iyi koruma sağlarlar. Ertesi gün hapları türlerinden biri olan levonorgestrel, reçetesiz olarak birçok eczanede alınabilir.
  • Duygularınızla başa çıkmanıza yardımcı olmak. Cinsel bir saldırıdan sonra birçok farklı şey hissedebilirsiniz. Yardımcı olabilecek psikolojik tedaviler vardır.

Ya saldırıya uğrayalı epey olduysa?

Saldırıdan hemen sonra tıbbi yardım almamış olsanız bile yine de muayene olmalısınız. Saldırının kanıtlarını toplanamayabilir. Yine de enfeksiyon veya gebelik riskinizi anlamanıza ve olaydan kurtulmanıza yardımcı olmak gerekir. Ayrıca ihtiyacınız olan desteği aldığınızdan emin olmak ve isterseniz saldırıyı bildirme konusunda tavsiyelerde bulmak isteriz.

Ya saldırımı bildirmek istemezsem?

İlk başta, birçok insan saldırıları bildirmek istemez. İstemiyorsanız yapmak zorunda değilsiniz. Ancak genellikle zaman içinde fikriniz değişecektir.

Olayı bildirmek istemiyorsanız yine de muayene olmanız faydalı olabilir. Ancak muayene sonrası durumu güvenlik güçlerine bildirmek bizim de sorumluluğumuzdur.

Muayene olursanız, numune alınabilir ve bir yazı hazırlanır. Bu şekilde, olayı bildirdiğinizde, kanıtlar zaten toplanmıştır.

Muayene olmasanız bile bu tür bir olayı dilediğiniz zaman güvenlik güçlerine bildirebilirsiniz.

Ya hala mücadele ediyorsam?

Cinsel saldırıdan sonra bir süre stresli, endişeli, kızgın veya üzgün hissetmek yaygındır. Bu duygular, vücudunuz iyileştikten sonra bile devam edebilir. Depresyon veya endişe duygularıyla mücadele ediyorsanız ya da uyumakta veya normal aktivitelerinizi yapmakta zorlanıyorsanız, doktorunuza söyleyin. İhtiyacınız olan desteği ve tedaviyi almanıza yardımcı olacaktır.

Posted in: