Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
tiroid arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/tiroid/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Mon, 13 Mar 2017 09:56:53 +0000 tr hourly 1 Tiroid Fonksiyon Testleri https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tiroid-fonksiyon-testleri/ Mon, 13 Mar 2017 09:56:53 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5728 Tiroid fonksiyonlarının belirlenmesinde en hassas test TSH’tır. Herhangi bir sorunu olmayan kişilerde yalnızca TSH bakılması yeterlidir.  Anne adayında herhangi bir tiroid hastalığı şüphesi veya TSH sonuçlarında normalden farklılık saptandığı durumda T3 ve T4’ün serbest formları bakılmalıdır. Anne adayında tiroid hastalığı bulguları yok ve TSH normal ise bu ST3 ve ST4 bakılması gereksizdir. Tiroid hastalığı açısından riski olan […]

The post Tiroid Fonksiyon Testleri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tiroid fonksiyonlarının belirlenmesinde en hassas test TSH’tır. Herhangi bir sorunu olmayan kişilerde yalnızca TSH bakılması yeterlidir.  Anne adayında herhangi bir tiroid hastalığı şüphesi veya TSH sonuçlarında normalden farklılık saptandığı durumda T3 ve T4’ün serbest formları bakılmalıdır. Anne adayında tiroid hastalığı bulguları yok ve TSH normal ise bu ST3 ve ST4 bakılması gereksizdir. Tiroid hastalığı açısından riski olan bireylerde TSH yanına ST4 eklenebilir.

  • TSH, FT3, FT4, T3 ve T+ tetkikleri, sabah, aç karna yapılır. İlaç kullananlarda kan, ilaç alımından önce alınmalıdır.
  • Tiroid hastası olmayanlarda tarama testi olarak TSH bakılması yeterlidir.
  • Tiroid hastalarında tiroid bezinin fonksiyonlarını belirlemek için TSH ve FT4 bakılması yeterlidir.
  • Tiroid bezinin bağışıklık ile ilgili hastalıklarının tanısında Anti TPO bakılması yeterlidir. Anti TPO yüksek olan olguların çoğunda zaten anti TG de yüksek çıkacaktır.
  • Tiroid antikorlar, şüpheli hastalarda bir kez bakılır. Tiroid hastalıklarının izlemi için art arda bakılmasına gerek yoktur.

TSH

TSH’ın gebelikteki değerleri, hamile olmayanlardakinden daha farklıdır.

Hamile olmayan kişilerde 0,5 ile 4 mIU/L arasında olması gerekir. Gebelik planlayanlarda TSH, 2,5 mIU/L’nin altında tutulmaya çalışılmalıdır.

  • İlk üç ayda 0,1-2,5 mIU/L
  • İkinci üç ayda 0,2-3 mIU/L
  • Son üç ayda 0,3-3 mIU/L

arasında olmalıdır.

Tiroid Hormonları

Tiroid bezinden salgılanan temel tiroid hormonu T4’tür. T4’e tiroksin de denir. Kandaki tiroid hormonlarının bir kısmı, proteine bağlı olarak taşınır. Proteine bağlı olan tiroid hormonu, hormon görevi yapmaz ve kandan temizlenmez. Serbest olan ise hormon görevi yapar ama kısa sürede kandan temizlenir. Kandan temizlendiğinde yerini bağlı olanların proteinden ayrılarak serbest hale gelenleri doldurur. Bu nedenle proteine bağlı tiroid hormonu, bir depo görevi görür. T4, yıkılırken önce T3 (triiodotironin) oluşturur.

Tiroid hormonlarının değerlendirilmesinde serbest veya toplam hormon düzeylerine bakılabilir.

  • Total T4 4-11 mg/dl (60-140 nM)
  • Total T3 75-174 ng/dl (1.1-2.7 nM)
  • Serbest T4 0.7-2.1 ng/dl (10-25 pM)
  • Serbest T3 0.2-0.5 ng/dl (3-8 pM)

Tiroglobulin

Tiroid hormonunun bağlandığı proteindir. Tiroid dokusu mevcut olan kişilerde bakılmasının hiç bir anlamı yoktur. Diferansiye tiroid kanseri nedeniyle tiroid dokusu alınmış olanlarda thyrotoxicosis factitia ayırıcı tanısı için bakılır. Tiroid kanserinden ameliyat olmuş değilseniz sonuçlarınız arasında tiroglobulin gördüğünüz taktirde görmemiş gibi yapmalısınız.

Tiroid Antikorları

Hipo veya hipertiroidi saptanmış olan olgularda yapılır.

Antitiroid Peroksidaz (Anti TPO)

Tiroid bezinin bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklarının tanısını koymak ve nedenini saptamak için yapılır.

Antitiroglobulin (TgAb)

Diferansiye tiroid kanseri takibinde kullanılan bir testtir.

TSH Reseptör Uyarıcı Antikorları (TSAb)

Graves hastalığı denilen bir hipertiroidi tipinin tanısını koymak ve nedenini saptamak için yapılır.

https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/tiroid-fonksiyon-testleri/

The post Tiroid Fonksiyon Testleri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Adet Düzensizliği ve Tiroid Hastalıkları https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/adet-duzensizligi-tiroid-hastaliklari/ Wed, 28 Sep 2016 10:42:33 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5465 Adetin düzenli olmasını sağlayan yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Yumurtalık işlevleri vücudumuzdaki tüm hormonlardan etkilenir. Bu nedenle düzenli adet görebilmek için tüm hormon sistemimizin denge içinde çalışması gerekir. Adet düzensizliği olan olgularda akla öncelikle cinsiyet hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonları gelir. Yumurtalıklarda yumurta gelişimi ve dolayısıyla östrojen ve progesteron salgılanması düzeni, hipofiz […]

The post Adet Düzensizliği ve Tiroid Hastalıkları appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Adetin düzenli olmasını sağlayan yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Yumurtalık işlevleri vücudumuzdaki tüm hormonlardan etkilenir. Bu nedenle düzenli adet görebilmek için tüm hormon sistemimizin denge içinde çalışması gerekir.

Tiroid bezi

Tiroid bezi hastalıkları, adet düzensizliğine neden olabilir

Adet düzensizliği olan olgularda akla öncelikle cinsiyet hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonları gelir. Yumurtalıklarda yumurta gelişimi ve dolayısıyla östrojen ve progesteron salgılanması düzeni, hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Tiroid bezinin işlevlerini de hipofiz bezi düzenler. Tiroid hormonu da diğer hormonlar gibi kandaki miktarı ile hipofiz bezinin çalışma düzenini etkiler. Buna feed back (geri besleme) mekanizması denir. Tiroid bezinin salgısal sorunları, hipofizi geri besleme yolu ile etkileyip tüm hipofiz bezi işlevlerine etki edebilir. Bu da yumurta gelişimi ve cinsiyet hormonlarının salgılanmasını kötü etkileyebilir.

Tiroid hormonunun fazla salgılanmasına hipertiroidi, yetersiz salgılanmasına hipotiroidi adı verilir.

Tiroid hormonu bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan adet düzensizliklerinde östrojen ve progesteron tedavisi ile adet düzenlemesi yapılması yeterli olmaz. Tiroid bezi işlevlerinin de düzenlenmesi gerekir. Tiroid bezi işlevleri, ilaçlarla kolaylıkla düzeltilebilir.

The post Adet Düzensizliği ve Tiroid Hastalıkları appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>