Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
nişan gelmesi arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/nisan-gelmesi/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Sat, 15 May 2021 11:27:17 +0000 tr hourly 1 Doğum Eyleminin Gerçek Belirtileri https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/dogum-eyleminin-gercek-belirtileri/ Sat, 15 May 2021 11:27:17 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=8593 Anne ve baba adayları doğumun başladığını fark edememek konusunda çok streslidirler. Ancak bu konuyu büyütmenize gerek yok. Hiç kimse filmlerde olduğu gibi acı ile birden sıçrayıp tek ıkınma ile yatağında doğum yapmıyor. Çok uzak bir yerde değilseniz planladığınız hastaneye ulaşmak için mutlaka zamanınız olacaktır. Doğum için başvuru nedenleri; düzenli rahim kasılmaları, su gelmesi , bebek […]

The post Doğum Eyleminin Gerçek Belirtileri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Anne ve baba adayları doğumun başladığını fark edememek konusunda çok streslidirler. Ancak bu konuyu büyütmenize gerek yok. Hiç kimse filmlerde olduğu gibi acı ile birden sıçrayıp tek ıkınma ile yatağında doğum yapmıyor. Çok uzak bir yerde değilseniz planladığınız hastaneye ulaşmak için mutlaka zamanınız olacaktır.

Doğum için başvuru nedenleri; düzenli rahim kasılmaları, su gelmesi , bebek hareketlerinin azalması veya nişan gelmesidir.

Kanlı Sümüksü Akıntı (Nişan Gelmesi)

Halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan belirti rahim ağzı kanalını kapatan sümüksü salgının kanlı bir biçimde dışarı atılmasıdır.

Gebeliğin çok erken dönemlerinde rahim ağzı kanalını dolduran sümüksü bir akıntı gebelik sırasında suyunu kaybetmiş, koyu ve kalın bir hal alarak bir çeşit naylon tıkaca benzer duruma gelmiştir. Rahim ağzı kanalı, kenarları düz bir boru gibi değildir. Boru duvarlarında salgı yapan bezlerin oluşturduğu girinti ve çıkıntılar bulunur.
Rahim ağzı kanalını tıkayan sümüksü salgı, bu kanalların içini de doldurmuş, adeta kök salmış bir ağaç gibi rahim ağzı kanalına tutunmuştur.

Rahmin minik kasılmaları başladığında rahim ağzı kanalı kısmen genişler ve kısmen rahim boşluğunun içine katılarak kısalır. Bu da kanalı tıkayan sümüksü tıkacın yerleştiği yerden hareket etmesine neden olur. Tıkacı yerinde tutan kökler girintilerden sökülmeye başlar. Bu esnada bu girintilerden oluşan çok az kan, sümüksü tıkacın üzerine bulaşır. Sümüksü tıkacın üzerine bulaşmış olan kan kalıntıları ile birlikte vajinadan dışarı gelmesine nişan gelmesi denir. Bu kan kimi zaman vajinada bir süre beklediği için kahverengi veya siyah olabildiği gibi vajinal akıntılar ile karışıp pembe veya kahverengi de olabilir.

Gebeliğinizin son ayında vajinal muayene olduysanız nişan gelmesi olmayabileceğini unutmamalısınız.

Nişan gelmesini vajinal akıntı ile karıştırmazsınız. Genellikle plastik kıvamındadır.

Nişan gelmesi sizi çok telaşlandırmasın. Genellikle nişan gelmesinden sonra doğum için ortalama 12-24 saat süreniz var.

Su Gelmesi (Amniyon Kesesinin Yırtılması)

Gebelik boyunca, bebeğinizin içinde yüzdüğü ortalama 1 litre kadar su (amniyotik sıvı) bir naylon torbaya benzeyen zar (amniyon membranı) içindedir. Bu zar rahim iç tabakasına yapışık olmamakla birlikte rahmin şeklini almıştır. Zar yırtıldığı zaman, sıvı vajinanızdan dışarı akar.

Rahim ağzı kanalının kasılmalar sonucunda ortalama 4 cm kadar açılmasından sonra bu zarlar vajinadan dışarı doğru esnemeye başlar. Bu esneme ile birlikte zarın direnebileceğinden fazla basınç oluşur. Zar genellikle tepe noktasından yırtılır. Bu yırtıktan bebeğin içinde yüzdüğü su dışarı boşalır. Suyun akışı bir fışkırma yada sadece bir sızıntı olarak hissedilebilir.

Su gelmesini vajinal akıntı ile karıştırmazsınız. Bebeğin suyu, çeşme suyu gibidir. Vajinal akıntı gibi kıvamlı değildir. Bu nedenle iç çamaşırınızın sadece iç yüzünü nemlendirmekle kalmaz, dışına kadar çıkar. Bir bardağı dolduracak kadar bol olduğundan genellikle paçalarınızdan akacaktır. Eğer karıştırılsaydı idrar kaçırma ile karıştırılabilirdi. Ancak bebeğin suyu kokusuz ve berrak şeffaftır.

Su kesesi rahimin açılması ile alt noktadan değil üst bir yerden küçük bir delik olarak açılmış ise suyunuz çok az sızma olarak gelebilir. Ancak bu su gelmesi doğumun belirtisi değildir.

Zarların doğum eyleminin başlamasından önce yırtılmasına, erken membran rüptürü denir.

Zarlar açıldıktan 12-24 saat içinde eylemin kendiliğinden başlaması beklenir. Su gelmesinden sonra ortalama 6 saatte doğum yaparsınız.

Ancak su gelmesi olduğunda evde oyalanmayın. Birisinin sizinle gelmesi için uzaktan onu beklemeyin, banyo yapmak ile zaman kaybetmeyin. Bebeğin suyunun boşaldığı delikten göbek kordonunun da dışarı sarkması nadir fakat ciddi bir risktir.

Düzenli Rahim Kasılmaları ve Doğum Dalgaları (Ağrıları)

Doğumda bebeğin rahmi terk etmesi için doğum ağrıları ile rahim iç boşluğunun hacmini azaltır. Doğum ağrıları kasılmalar şeklindedir. Kasılmalar sırasında rahim sertleşir, karında ağrı olarak hissedilir. Bir kasılmadan sonra rahminiz gevşer ve ağrı azalır.

Doğum sancıları başladığında hemen hastaneye gidilmesi gerekmez. Kasılmalar hissedilir olmaya başladıktan sonra normal doğum olması için ortalama 12 saatiniz daha var. Hala telaşlanmaya gerek yok.

The post Doğum Eyleminin Gerçek Belirtileri appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Doğum İçin Hastaneye Gittiğinizde https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/dogumun-basladigini-nasil-anlarim/ Sun, 21 Mar 2021 10:35:53 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=7937 Doğum öncesi izlemlerde doğumun hangi kuruluşta yapılacağına karar verilmiş olması, doğum başladığında hangi hastaneye gitmeliyim endişesini ortadan kaldırır. Bu açıdan doğumun nerede yapılacağı gebelik süresince planlanmalı ve mümkün olduğunca da doğum öncesi izlemleri yapan doktorun tercih ettiği hastane seçilmelidir. Sağlık kuruluşunda kayıt için nüfus cüzdanınız yanınızda olmalı. Bir anne adayı doğumun başlaması şüphesi ile hastaneye […]

The post Doğum İçin Hastaneye Gittiğinizde appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Doğum öncesi izlemlerde doğumun hangi kuruluşta yapılacağına karar verilmiş olması, doğum başladığında hangi hastaneye gitmeliyim endişesini ortadan kaldırır. Bu açıdan doğumun nerede yapılacağı gebelik süresince planlanmalı ve mümkün olduğunca da doğum öncesi izlemleri yapan doktorun tercih ettiği hastane seçilmelidir.

Sağlık kuruluşunda kayıt için nüfus cüzdanınız yanınızda olmalı.

Bir anne adayı doğumun başlaması şüphesi ile hastaneye geldiğinde durumu değerlendirilir. Gebelik ile ilgili bilgiler alınır.

Vajinal muayene yapılır. Muayene, mikropsuz koşullarda uygulanır. Fazlaca kanamalı ise muayene yapılmaz. Muayenede; rahim ağzında silinme, açıklık, gelen kısım yüksekliği, çatı yapısı, su kesesinin durumu değerlendirilir. Bebek kalbi dinlenir. Gerekirse ultrason yapılabilir.

Rahim ağzı kanalı açıklığı ve rahim kasılmalarının düzenli, ilerleyici ve rahim ağzını açıcı karakterde olup olmadığına bakılır. Hastaneye geldikten sonraki bulgular yeterli değil ise hasta izlem sonrası bebek durumu da değerlendirilerek sonra evine gönderilebilir. Rahim ağzı kanalının uzunluğu 15 mm üzerinde olan olguların ancak %1’den azı 24 saatte doğum ile sonuçlanmaktadır.

Kan basıncı, ateş nabız, solunum sayısı kontrol edilir.

Yatış kararı verilen gebelerden kayıt işleminden sonra doğum sürecinde risklerin belirlenmesi, doğru kararların verilmesi ve uygulamaların yapılması için sağlık ve gebelik bilgileri alınır. Bu süreçte anne doğuma dair rahatsızlık yaşıyor olabileceğinden mutlaka annenin kendini rahat hissetmesi sağlanır. Öykü sonrası annenin rutin izlemleri yapılmalıdır.

Rahim Ağzı Değişikliği

Doğumun başlamasından 4-8 hafta önce rahim ağzı yumuşamaya, silinmeye ve açılmaya başlar. Bu değişiklikler daha önce doğum yapmış kadınlarda daha belirgin iken, ilk doğmda rahim ağzı sert ve kapalıdır. Doğum eylemi süresince rahim ağzında silinme ve açılma olmak üzere iki önemli olay gerçekleşir.

Silinme. Rahim ağzının 2 cm kalınlıktan zar gibi olana kadar ince bir hal almasına denir.

Açılma. Rahim ağzının etrafındaki kas liflerinin kasılmalarla yanlara doğru çekilmesi sonucunda gerçekleşir. Başlangıçta rahim ağzı genellikle bir parmağın girebileceği kadar açıkken (1 cm), birinci devrenin sonunda 10 cm’lik bir açıklığa ulaşır. Bu durumda açıklığın tam olduğundan söz edilir.

Nonstress Test (NST)

Bebeğin kalp atışlarının seyri, bebek hareketleri ve rahim kasılmalarının ölçümü ile bu değerlerin ilişkisini esas alarak bebeğin iyilik halinin değerlendirildiği bir testtir. Bu testle bebeğin kalp atım hızı ve reaktivitesi (atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar doktorunuz tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında dolaylı bir bilgi elde edilmiş olur. Test sırasında annenin sol yana yatar pozisyonda olması rahime kan akımını arttıracağı için tercih edilir.

Doğum sürecim ne kadar sürecek?

Bu sizin ilk bebeğiniz ise muhtemelen travayınız uzun sürecektir. Sonraki doğumlar genellikle daha kısa sürer.

The post Doğum İçin Hastaneye Gittiğinizde appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>