Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
lgsil arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/lgsil/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Sun, 30 Jan 2022 11:04:10 +0000 tr hourly 1 Düşük Dereceli CIN – CIN 1 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/dusuk-dereceli-cin/ Sun, 30 Jan 2022 11:04:10 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=9628 Düşük dereceli CIN (servikal intraepitelyal neoplazi CIN 1) genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak yüksek dereceli lezyonlara veya kansere dönüşme riski açısından takip edilmelidir. Kolposkopik biyopside saptanan CIN 1, önceden yapılmış olan Pap testi ve insan papilloma virüsü (HPV) testi bulgularına göre yönetilir. Bu test sonuçları, daha şiddetli bir lezyon gelişme riski hakkında bilgi verir. Tedavinizi sizi […]

The post Düşük Dereceli CIN – CIN 1 appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Düşük dereceli CIN (servikal intraepitelyal neoplazi CIN 1) genellikle kendiliğinden düzelir. Ancak yüksek dereceli lezyonlara veya kansere dönüşme riski açısından takip edilmelidir.

Kolposkopik biyopside saptanan CIN 1, önceden yapılmış olan Pap testi ve insan papilloma virüsü (HPV) testi bulgularına göre yönetilir. Bu test sonuçları, daha şiddetli bir lezyon gelişme riski hakkında bilgi verir. Tedavinizi sizi muayene eden doktorunuz yönlendirecektir. Tedavide aşağıdaki kılavuzlara göre uygun bir yol izlenir.

  • Smearde ASCUS, LSIL veya ASC-H bulunduktan sonra yapılan biyopside CIN 1 tanısı konan olgular.
    • 25 yaş ve üzerindeyseniz, 6. ayda Pap smear, 12. ayda Pap smear ile birlikte HPV testi yaptırmalısınız. Takip testiniz anormal ise tekrar kolposkopi yapılmalıdır. İki yıl süreyle CIN 1 devam ediyorsa, düzenli test yaptırmaya devam edebilir veya tedavi alabilirsiniz. Kolposkopi yeterli ise eksizyon (LEEP) veya ablasyon uygulanabilir. Kolposkopi yetersiz ise tanısal amaçlı eksizyonel işlem (LEEP) yapılmalıdır.
    • 21-24 yaşları arasındaysanız, 12. ayda Pap smear yaptırmalısınız. Bu yaş grubunda rahim ağzı kanseri taraması için genellikle HPV testi yapılmaz. Çünkü HPV enfeksiyonu gençlerde genellikle kendi kendine geçer ve yüksek dereceli lezyon veya rahim ağzı kanseri riski düşüktür. Yapılan Pap smearde ASC-H veya HSIL saptanırsa kolposkopi yapılmalıdır.
  • Smearde HSIL bulunduktan sonra yapılan biyopside CIN 1 tanısı konan olgular
    • 25 yaşı ve üzerindeyseniz, iki seçenekten biri uygulanır
      • 6. ayda Pap smear, 12. ayda Pap smear ile birlikte HPV testi yaptırabilirsiniz. Yapılan Pap smearde ASC-H veya HSIL saptanırsa eksizyonel işlem yapılmalıdır. Arka arkaya iki negatif sonuç gelirse rutin izleme geçilir.
      • Eksizyonel işlem ile hemen tedavi (Konizasyon, LEEP veya LLETZ)
    • 21-24 yaş arasındaysanız, bir ve ikinci yılda hem kolposkopi hem de Pap testi yaptırmalısınız. Yapılan smearde HSIL veya kolposkopik biyopside CIN 2 veya 3 varsa, eksizyonel işlem yapılmalıdır. Arka arkaya iki negatif sonuç gelirse rutin izleme geçilir.
Servikal Konizasyon

Servikal konizasyon, serviksin koni şeklindeki bir bölümünün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu, rahim ağzı kanserini teşhis etmek veya kanserli bölgeyi çıkararak çok erken evredeki rahim ağzı kanserini tedavi etmek için yapılabilir.
İşlem vajina yoluyla, genellikle ameliyathanede, genel veya bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir.

21 yaş altındaki olgular

Yılda bir smear testi ile değerlendirilmelidir. Her hangi bir smear sonucu HSIL veya 2 yıl sonra halen ASCUS gelirse kolposkopi önerilir. Bu yaş grubunda HPV DNA testi gerekli değildir.

Gebeler

Tedavisiz izlenir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

The post Düşük Dereceli CIN – CIN 1 appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
LSIL – Düşük Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/lgsil/ Mon, 02 Apr 2018 08:32:30 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=6732 LSIL Pap testinde, hafif hücresel değişiklikler olduğunu gösterir.  Smear sonuçlarının %1-6’si LSIL (Düşük Dereceli Skuamöz İntraepitelyal Lezyon) çıkar. Düşük Dereceli Skuamöz İntraepitelyal Lezyon saptanan olguların yaklaşık %15-30’unda servikal biopside CIN 2 veya 3, %1’inde rahim ağzı kanseri saptanır. Bizim amacımız koloposkopi ile CIN olgularını saptamaktır. Smear sonucu LSIL çıkan olguların %83’ünde HPV bulaşması vardır. Yönetim: […]

The post LSIL – Düşük Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

LSIL Pap testinde, hafif hücresel değişiklikler olduğunu gösterir.  Smear sonuçlarının %1-6’si LSIL (Düşük Dereceli Skuamöz İntraepitelyal Lezyon) çıkar.

Düşük Dereceli Skuamöz İntraepitelyal Lezyon saptanan olguların yaklaşık %15-30’unda servikal biopside CIN 2 veya 3, %1’inde rahim ağzı kanseri saptanır. Bizim amacımız koloposkopi ile CIN olgularını saptamaktır. Smear sonucu LSIL çıkan olguların %83’ünde HPV bulaşması vardır.

Yönetim:

  • Lezyonun saptanıp saptanmamasına
  • Kolposkopinin yeterli olup olmamasına
  • Hastanın gebe olup olmamasına bağlıdır.

Biopsi ile CIN doğrulanmadığı sürece LSIL olgularında LEEP, konizasyon gibi cerrahi veya koter, kriyo gibi ablatif işlemler yapılmaz.

Kolposkopinin yeterli olduğu gebe olmayan olgularda endoservikal örnekleme (ECC) yapılabilir. Özellikle kolpsokopide lezyon saptanamayan olgularda ECC yapılmalıdır.

Önemi belirsiz atipik skuamöz hücrelerde (ASC-US) olduğu gibi, bir LSIL de yaşınıza bağlı olarak farklı şekilde değerlendirilir.

25 Yaş Üzerinde

Takip HPV testi sonuçlarına bağlıdır.

  • HPV sonucunuz negatif. Servikal kanser riskiniz düşüktür. Yıllık HPV testi yaptırmalısınız.
  • HPV 16 veya 18 pozitif. Kolposkopi yapılır.

21-24 Yaş Arası

Bu yaş grubunda HPV testi, rahim ağzı kanseri taramasının olağan bir parçası değildir. HPV testi pozitif bile olsa 1 yıl sonra smear testi ile kontrollere devam edilir. Bunun yerine yıllık smear kontrolü ile devam edebilirsiniz.

LSIL olmakla birlikte, az da olsa yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (HSIL) içeren hücre varsa takip HSIL sonucu olan kişiler gibi kolposkopi ile yapılır.

LGSİL olgularının yönetiminde özel durumlar

Adelosan olgularda yönetim

LSIL saptanan adolesanların yaklaşık 36. ayda % 91’inde kendiliğinden gerileme meydana gelir. Yıllık smear takibi önerilir. 12. aydaki smear sonucu HSIL veya 24. ayda ASCUS gelmişse kolposkopi yapılmalıdır. HPV testine gerek yoktur.

Postmenopozal olgularda yönetim

  • HPV-DNA testi
  • 6 ve 12. aylarda smear tekrarı
  • Kolposkopiyi içerir.

HPV testi negatif veya kolposkopide CIN saptanmamışsa 12. ayda smear tekrar edilir.

HPV testi pozitif veya smear tekrarında ASCUS bulunmuşsa kolposkopi önerilir.

Arka arkaya 2 smear testi negatif gelirse rutin izlem yapılabilir.

Gebe olgularda yönetim

Kolposkopi yapılır, endoservikal küretaj yapılmaz. Kolposkopi doğum sonrası 6. haftaya ertelenebilir. Smear, biopsi veya kolposkopik olarak CİN 2, 3 veya kanser bulgusu yoksa doğum sonrası takip önerilir.

UpToDate Bu sayfa düzenlenirken UpToDate Patient Education sayfalarından yararlanılmıştır.

The post LSIL – Düşük Dereceli Skuamöz İntraepiteliyal Lezyon appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>