Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/pixizmirksk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2758) in /home/pixizmirksk/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
gebelik testi arşivleri - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/etiket/gebelik-testi/ Op. Dr. Hakan KILAVUZ - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Uzmanları Mon, 11 Sep 2017 10:55:21 +0000 tr hourly 1 Biyokimyasal Gebelik https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/biyokimyasal-gebelik/ Mon, 11 Sep 2017 10:55:21 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5815 Pozitif gebelik testini takiben hiç adet oldunuz mu? Gebelik testini pozitif gördükten sonra adet olmak biraz üzücü, biraz da korkutucu bir durumdur. Ama tahmininizden çok daha sık görülen bir sorun. Bizim biyokimyasal gebelik dediğimiz bu durum, çok erken bir gebelik kaybıdır. Biyokimyasal gebeliklerin gerçekte ne kadar sık rastlanan sorunlar olduğunu bilmiyoruz. Bazen zamanında veya birkaç gün […]

The post Biyokimyasal Gebelik appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Pozitif gebelik testini takiben hiç adet oldunuz mu?

Gebelik testini pozitif gördükten sonra adet olmak biraz üzücü, biraz da korkutucu bir durumdur. Ama tahmininizden çok daha sık görülen bir sorun. Bizim biyokimyasal gebelik dediğimiz bu durum, çok erken bir gebelik kaybıdır.

Şüpheli idrar testi

Şüpheli gebelik testi

Biyokimyasal gebeliklerin gerçekte ne kadar sık rastlanan sorunlar olduğunu bilmiyoruz. Bazen zamanında veya birkaç gün geç olduğumuz, normal miktarda veya biraz daha şiddetli veya kimi zaman uzun süren kanamaların altında biyokimyasal gebelikler bulunabilir. Bunların hepsi için doktora da gitmeyiz. Bu nedenle aslında başlayan adetlerin kaçında rahim içine tam yerleşemeden atılan bir gebelik olduğunu kimse bilmiyor. Bazı tahminlere göre, dünyada doğan çocuk sayısından daha fazla biyokimyasal gebelik var. Kimileri de her 100 gebelik kaybından 75’inin biyokimyasal gebelik olduğunu söylüyor.

Biyokimyasal gebeliğin en sık rastlanan belirtisi adet gecikmesidir. Birkaç gün gecikmeden sonra adet kanaması başlayan çoğu kadın, vücudunda rahime tam yerleşemeyen bir döllenme olduğundan habersizdir. Ancak iyi haber, biyokimyasal gebelik geçirmiş olmanız, bir şeylerin kötü gittiğini göstermediği gibi, bir sonraki gebeliğinizin yine biyokimyasal gebelik olacağını da göstermez. Yani kucağınıza bir bebek alma şansınızda bir azalma yaşamazsınız.

Vücudunuzda Neler Olur?

Adet kanamanızın başlamasından 3 hafta sonra döllenmiş olan bir yumurta rahim iç tabakanıza temas edip bir plasenta (bebeğin eşi olarakta abilinir) meydana getirmeye başlar. Bu plasenta hücrelerinden gebelik hormonu olan hCG üretilir. Kısa sürede hCG hormonu, kanda saptanabilir hale gelir. Ancak bazen döllenmiş yumurta, rahim iç tabakasına tam olarak yerleşmez. Yine de hCG hormonu üretimi olur. Ancak ultrason ile gebelik kesesi görülmez. Adet kanamanız birkaç gün gecikmiştir. Ancak yerleşemeyen döllenmiş yumurta nedeniyle bir kanama başlar. Kısacası, pozitif gebelik testi ve adet gecikmesini takiben şiddetli ağrısı olmayan bir kanama başlamışsa biyokimyasal gebelik yaşıyor olabilirsiniz.

Başıma Neden Biyokimyasal Gebelik Geldi?

Döllenme sırasında sperm ve yumurtadan 23’er tane kromozom birleşip zigot denilen bir hücre oluşturur. Zigot adı verilen bu döllenmiş yumurta bölünerek hücreler hızla çoğalmaya başlar. Bu süreçte kimi zaman hatalar olur. Anne ve baba adayının kromozom sayı ve yapıları normal olduğu halde zigotun kromozom sayısı veya yapısı olarak bir sorunu vardır. Bu sorun tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkar ve herkeste görülebilir. Erken gebelik kayıplarının ardında sıklıkla bu tip kromozom sayı veya yapı anormallikleri olduğu düşünülüyor.

Fakat bu durum, ileride gebe kalamayacağınızı veya sağlıklı bir bebek sahibi olamayacağınızı göstermez.

Diğer yandan tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilen ileri anne yaşı, kan pıhtılaşma bozuklukları, tıbbi hastalıklar veya tiroid hormonu bozuklukları gibi sorunlar, bazen biyokimyasal gebeliklere de neden olabilir.

Yerleşme Kanaması mı? Biyokimyasal Gebelik mi?

Eğer kanama hafif, kısa süreli ve lekelenme şeklinde ise akla yerleşme (implantasyon) kanaması gelir. İmplantasyon kanaması, tüm gebeliklerde görülmez. Ancak zaman zaman gebelik testinin pozitif olması zamanlarında lekelenme şeklinde ortaya çıkabilir. Diğer yandan gebelik testi pozitif olduğu halde gebelik kesesi henüz görülmeden önce ağrılı bir adet kanaması olduğunda akla biyokimyasal gebelik gelir.

Her koşulda gebelik testi pozitif iken az veya çok kanama olduğunda muhakkak doktorunuza gitmelisiniz.

Bilmem Gereken Başka Neler Var?

Biyokimyasal gebelikte kanama, adet kanaması şeklindedir. Düşükten farkı, hiç bir zaman bir gebelik kesesinin görülmemiş olmasıdır. Gebeliğin kaybı, ne zaman olursa olsun üzücüdür. Ancak öncelikle bunun sizin yaptığınız bir hatadan kaynaklanmadığını bilmelisiniz. Biyokimyasal gebeliklerin çoğu kromozomal bozukluklardan kaynaklandığına göre bu konuda yapabileceğiniz hiç bir şeyin olmadığını bilmelisiniz.

Diğer yandan, bir biyokimyasal gebelik yaşamış olmanız, bir sonraki gebeliğinizin biyokimyasal gebelik olma olasılığını artırmaz. Diğer yandan bir biyokimyasal gebelik yaşamış olmak, aslında gebe kalabildiğinizi gösteren güzel bir belirtidir.

Bir Biyokimyasal Gebelik Yaşadıysanız Neler Yapmalısınız?

Her ne kadar biyokimyasal gebeliklerin tekrarlama riski olmasa ve tedavi edilmesi gereken bir durumdan kaynaklanmış olmasa da kanama olduğu andan itibaren en kısa sürede muayeneye gitmelisiniz.

Tekrar gebe kalmak istiyor ve korunmuyorsanız, adet kanamanız geciktiği taktirde kendi olanaklarınızla gebelik testi yatırman yerine muayene olmayı tercih etmelisiniz.

Birden fazla defa biyokimyasal gebelik geçirmek ümitsizliğe neden olabilir. Ancak bu, bir sorun olduğunu göstermez. Eğer üç veya daha fazla biyokimyasal gebelik yaşamışsanız, altta yatan farklı bir tıbbi sorun olup olmadığının saptanması için muayene olmanızda yarar var. Eğer biyokimyasal gebeliklerinize neden olanın sizinle ilgili bir sağlık sorunu olduğu saptanırsa tedavi edilerek sağlıklı bir gebelik sürdürmenize yardımcı olunabilir.

Biyokimyasal gebelik sonrası tekrar gebe kalmak için beklemeniz gerekmez. Hazır hissettiğinizde denemeye başlayabilirsiniz.

The post Biyokimyasal Gebelik appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
İdrarda Gebelik Testi İle Hatalı Sonuçlar https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/idrarda-gebelik-testi-ile-hatali-sonuclar/ Mon, 02 Jan 2017 20:26:27 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5617 İdrarda gebelik testleri, immünolojik testlerdir. Bu testler ile idrarda hCG hormonu olup olmadığına bakılır. hCG hormonu, gebeliğin ilk haftalarında çok düşüktür ve idrara da çok az çıkar. Erken gebelik haftalarında gebeliği saptama iddiası ile hassas yapılan gebelik testlerinde hamile olmayan birinin sonucunun hamile çıkma riski yüksektir. Yani bir test ne kadar hassas ve erken sonuç […]

The post İdrarda Gebelik Testi İle Hatalı Sonuçlar appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

İdrarda gebelik testleri, immünolojik testlerdir. Bu testler ile idrarda hCG hormonu olup olmadığına bakılır. hCG hormonu, gebeliğin ilk haftalarında çok düşüktür ve idrara da çok az çıkar. Erken gebelik haftalarında gebeliği saptama iddiası ile hassas yapılan gebelik testlerinde hamile olmayan birinin sonucunun hamile çıkma riski yüksektir. Yani bir test ne kadar hassas ve erken sonuç verdiğini iddia ediyorsa, o testin pozitif sonucu o kadar güvenilmezdir. Buna karşılık hassasiyet düşürüldüğünde de hamile olanlara hamile olmadığı sonucunu verme oranı artar.

Şüpheli idrar testi

Şüpheli gebelik testi

Yanlış Pozitif Sonuçlar

Hamile olmayan birinin yaptığı testin hamile olduğu sonucunu vermesine yanlış pozitiflik denir.

  • Gebelik testinde bakılan hCG, alfa ve beta olarak iki alt üniteden oluşan bir polipeptid hormondur. LH hormonu da iki alt üniteden oluşur ve her iki hormonun alfa alt üniteleri aynıdır. Bu nedenle LH düzeyi yüksek birinde gebelik testi yanlış pozitif sonuç verir.
  • Psikotop iaçlar denilen depresyon ilaçları, parkinson ilaçları, sara ilaçları ve uyku ilaçları, LH üretimini artırır. Bu ilaçları kullananlarda artan LH, idrara çıkarak yanlış pozitif gebelik testlerine neden olabilir.
  • Doğum kontrol hapları da LH salgılanmasında artışlara neden olabilir. Bu nedenle ilacın kullanımını bıraktıktan sonra 5 gün içerisinde yapılan idrarda gebelik testlerine güvenilmez. Yanlış pozitif çıkabilir.
  • İdrarda idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek hastalıkları gibi nedenlerle protein çıkabileceği gibi bazen vajinal akıntılaran da idrar protein geçebilir. İdrardaki protein, gebelik testinde yanlış pozitiflik nedenlerinden biridir. Akıntınız, idrar yolu enfeksiyonunuz veya böbrek hastalığınız varsa idrarda gebelik testi yapmamalı veya sonucuna güvenmemelisiniz.
  • Menopoza girmiş kadınlarda kanda LH yükselir. Yükselen LH idrara da geçerek idrarda gebelik testinin yanlış pozitif çıkmasına neden olabilir.
  • Tiroid bezinin yeterli çalışmadığı hipotiroidilerde artan tiroid uyarıcı hormon (TSH), LH’ı da uyarıp artışına neden olarak idrarda gebelk testinin yanlış pozitif çıkmasına neden olabilir.

Yanlış Negatif Sonuçlar

Hamile birinin yaptığı testin hamile olmadığı sonucunu vermesine yanlış negatiflik denir.

  • Adet kanamasının gecikmesinden önce kanda hCG hormonu yeterince yükselmemiştir. İdrara da yeterince geçmez ve idrarda gebelik testlerinin yanlış negatif çıkmasına neden olabilir.
  • Gebelikte hCG salgılamasının azaldığı bebek ölümü, düşük gibi durumlarda idrarda gebelik testleri de yanlış pozitif bulunabilir.
  • Dış gebeliklerde hCG hormonu daha yavaş yükselir. Bu nedenle dış gebeliklerde idrarda gebelik testleri pozitif olduğunda çoğunlukla dış gebelik ciddi sorunlar yaratmıştır.
  • https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/idrarda-gebelik-testi-ile-hatali-sonuclar/

The post İdrarda Gebelik Testi İle Hatalı Sonuçlar appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>
Gebelik Testlerinin Tarihsel Gelişimi https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-testlerinin-tarihsel-gelisimi/ Sun, 01 Jan 2017 19:50:59 +0000 https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/?p=5609 Tüm gebelik testleri, hCG hormonunun saptanmasına dayanır. Döllenme olduktan 10 gün sonra hCG hormonu üretimi başlar. hCG hormonu alfa ve beta alt ünitelerinden oluşur. Alfa alt ünitesi bazı başka hormonlarda da aynen bulunabildiğinden test sonuçlarında hatalara neden olur. Bu nedenle beta alt ünitesine bakılması tercih edilir. Hormon, embriyonun rahime teması ile anne kan dolaşımında yükselmeye başlar. […]

The post Gebelik Testlerinin Tarihsel Gelişimi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>

Tüm gebelik testleri, hCG hormonunun saptanmasına dayanır. Döllenme olduktan 10 gün sonra hCG hormonu üretimi başlar. hCG hormonu alfa ve beta alt ünitelerinden oluşur. Alfa alt ünitesi bazı başka hormonlarda da aynen bulunabildiğinden test sonuçlarında hatalara neden olur. Bu nedenle beta alt ünitesine bakılması tercih edilir. Hormon, embriyonun rahime teması ile anne kan dolaşımında yükselmeye başlar. Anne kan dolaşımından idrarla atılan hormon, idrarda da saptanır.

hCG molekülü

hCG molekülü. Alfa ve beta alt üniteleri farklı renkte gösterilmiştir.

hCG’nin saptanması için geçmiş yıllardan bu yana pek çok test yapılmıştır.

Biyolojik Testler.

Biyolojik testler, 1970 öncesi uygulanırken günümüzde hiç uygulanmamaktadır ve ancak antik bir öneme sahiptir. Bilim çok hızlı gelişiyor.

Sayısal olmayan testler

  1. Fare Testi (Ascheim Zondek Testi – 1928). Hastanın 2-4 ml idrarı altı parçaya ayrılıp, gelişmemiş bir dişi fareye 12 saat ara ile altı eşit dozda enjekte edilir. İlk enjeksiyondan 4 gün sonra fare kesilip yumurtalıkları incelenir. Gebelik varsa, fare yumurtalığında büyümüş ve hatta bazen yumurtlanmış yumurtalar görülür. Ortalama ilişkiden 3 hafta sonra, hCG, 1000-6000 mIU/ml arasında iken bu test pozitif olur.
  2. Tavşan Testi (Friedman Testi – 1931). Hastanın 10 ml idrarı, gelişmiş dişi tavşanın toplardamarına enjekte edilir. 2 gün sonra tavşan kesilip yumurtalıkları incelenir. Gebelik varsa, tavşan yumurtalığında büyümüş ve hatta bazen yumurtlanmış yumurtalar görülür. Ortalama ilişkiden 4 hafta sonra, hCG, 10.000-15.000 mIU/ml arasında iken bu test pozitif olur.
  3. Kurbağa Testi (Glli Mainini Toad Testi – 1947). Erkek kara kurbağası kullanılır. Kurbağa tartılıp her 10 gramı için 1 ml idrar sırtından lenf bezine enjekte edilir. İki saat sonra kurbağanın idrarına bakılır. Gebelik varsa idrarda sperm saptanır. İlişkiden ortalama 5 hafta sonra, hCG, 20.000-80.000 mIU/ml arasında iken bu test pozitif olur.
  4. Kobay Testi (Frank Berman Testi – 1941). Hastadan alınan 5 ml idrar, gelişmemiş dişi kobayın cilt altına,4 saat ara ile iki defa enjekte edilir. İlk enjeksiyondan 1 gün sonra fare kesilip yumurtalıkları incelenir. Gebelik varsa, fare yumurtalığında büyümüş ve hatta bazen yumurtlanmış yumurtalar görülür. Ortalama ilişkiden 4 hafta sonra, hCG, 10.000 mIU/ml arasında iken bu test pozitif olur.

 

    1. Sayısal Testler. Bunun için fare veya kobay kullanılır. Erkek olanlarda prostat veya dişilerde rahim tartılır. Enjeksiyondan sonra hCG miktarı ile rahim veya prostat ağırlığı arasında ilişki bulunur. hCG ne kadar yüksek ise, organ da o kadar ağır olacaktır.

İmmünolojik Testler. 

İdrarda gebelik testleri bu esasa dayanmaktadır.

  1. Doğrudan Aglütinasyon Testleri. Anti hCG antikorları ile kaplı lateks partiküller ile karıştırılan hasta idrarında hCG varsa aglütinasyon olur. Test, evde yapılabilir ve 2-5 dakikada sonuç verir. Pozitif olması için kanda hCG 2000 mIU/ml olmalıdır. Bu da ilişkiden 3 hafta sonra gerçekleşir.
  2. Aglütinasyon Engelleme Testleri. Tavşandan elde edilen anti hCG serumu ile hasta idrarı karıştırılır. Bu karışım, lateks kaplanmış hCG ile karıştırılır. Eğer idrarda hCG var ise tavşan serumundaki anti hCG maddesini bağlamıştır. Lateks kaplı hCG ile birleşemez ve aglütinasyon önlenmiş olur. Eğer idrarda hCG yok ise serumdaki anti hCG antikorları serbesttir ve lateks kaplı hCG ile birleşir. Aglütinasyon gerçekleşir. Bu testin pozitif olması için kanda hCG 1000 mIU/ml yeterlidir. Bu, ilişkiden 2 hafta sonra gerçekleşir. Ancak test, evde yapılmaz, laboratuvarda yapılabilir.

Radyoimmünoassay Testler. 

Kanda gebelik testi olarak bilinen testlerin ilk örneklerindendir. Yapılması uzun sürdüğünden günümüzde uygulanmamaktadır. hCG’nin yalnızca alfa alt ünitesine bakıldığı için genellikle yanlış sonuç vermez. Henüz ilişki üzerinden 10 gün geçmiş ve adet gecikmesi bile yaşanmamış olduğu halde hCG’deki çok küçük oynamaları bile saptayabilir.

ELİSA Testi. 

Günümüzde kanda gebelik testi olarak bilinen ve hızlı ve güvenilir olarak uygulanan testlerdir.

  1. https://izmirkarsiyakakadindogummerkezi.com/gebelik-testlerinin-tarihsel-gelisimi/

The post Gebelik Testlerinin Tarihsel Gelişimi appeared first on İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi.

]]>