Yumurtalık Kisti

Her yumurtalık kisti adet düzensizliği yapmaz

Pek çok kadın yumurtalık kisti veya kitlesinden ötürü ameliyat olmuştur. Yumurtalık kistleri sıklıkla myomlarla karıştırılsa da tamamen farklıdır. Kistin, içi su veya benzer sıvı bir madde ile dolu myom katıdır. Kistlerin çoğu yumurtalıklarda, myomların çoğu rahimdedir.

Yumurtalık kisti

Sol yumurtalıkta bir basit kist görüntüsü

Yumurtalık kistlerinin çok az bir kısmı kötü huyludur. Çok büyük bir kısmı iyi huyludur. Yumurta (follikül) kisti, yumurta kalıntısı (korpus luteum) kisti, endometrioma (çikolata kisti), dermoid kist (matür kistik teratom), seröz (berrak içerikli) kistler, müsinöz (sümüksü içerikli) kistler, fibromlar iyi huylu kistler arasında sayılabilir.

Yaş, muayene bulguları, aile öyküü ve kistin görünümü dikkate alınarak nasıl tedavi edileceğine karar verilir. Bazı kistler tümüyle çıkarılabilir. Bu durumda tekrarlama riski yok denecek kadar az olur. Ancak kist çıkarılırken yumurtalık dokusu mümkün olduğunca yerinde bırakılmalıdır. Bu, özellikle infertilite tedavisi sırasında yapılan cerrahi müdahalelerde önem taşır.

Follikül Kisti (Yumurta Kisti)

Yumurtanın büyüyüp yumurtlanmaya hazırlandığı oluşumlara follikül adı verilir. Kimi zaman yumurtlanamayan bir yumurta büyüyerek bir tenis topu kadar olabilir. Bu kistler ağrılı olabilir. Bazen kendi sapı etrafında dönerek (torsiyon) kan dolaşımı durabilir. Bu, ağrılı ve tehlikeli bir durum haline gelebilir.

Korpus Luteum Kisti (Sarı Cisim Kisti)

Yumurtlama sonrası follikül, korpus luteum adını alır. Korpus luteumun adet zamanı geldiği halde küçülmeyişi veya yumurtlama sonrası büyümeye devam etmesi ile korpus luteum kistleri oluşur. Korpus luteum kistlerini oluşturan, genellikle kendi içine kanayan bir yumurtlanmış yumurtadır. Bu kan dışarı sızdığı taktirde korpus luteum kisti kanama yaparak acil ameliyat gerekli hale gelebilir. Korpus luteum kistleri de follikül kistleri gibi ağrı yapabilir.

Dermoid Kist

Embriyonik dönemden kalmış doku kalıntılarının büyüyüp kistleşmesi ile dermoid kist oluşur. Dermoid kist içinde diş, kıl, deri, kemik, tiroid dokusu kalıntıları bulunabilir. Aslında dermoid kistler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirse de en sık yumurtalıklarda görülür. Bu tümörlerin yumurtalıkta torsiyon (dönme) oluşturma riski diğer kistlerden daha fazladır. Dermoid kistler çok büyüyebilir ve ameliyat ile alınmaları gerekir.

Paraovarian ve Paratubal Kistler (Yumurtalık Dışı Kistler)

Yumurtalık kanalına komşu bir yapının su ile dolması ile paraovarian veya paratubal kistler oluşur. Bu kistler çok nadiren büyük çaplara ulaşıp sorunlara neden olabilir.

Çikolata Kisti

Yumurtalık Hastalıkları Anasayfası için tıklayınız…

Sayfanın hazırlanmasında;

“Ovarian Cyst” sayfasından yararlanılmıştır.